PNL aruncă BOMBA: Vrem să retrimitem la comisii proiectele care le interzic condamnaților penal SĂ CANDIDEZE

PNL aruncă BOMBA: Vrem să retrimitem la comisii proiectele care le interzic condamnaților penal SĂ CANDIDEZE
Publicat: 09/04/2019, 18:30
Actualizat: 12/04/2019, 12:28

„E important de precizat în privința aceasta că reglementările sunt depuse de PNL în 2017 și vizează, pe de o parte, modificarea legii privind alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, în sensul în care persoanele condamnate definitiv, inclusiv la pedeapsa închisorii cu suspendare, să nu mai poată candida. Aceeași chestiune o propunem și pentru alegerile prezidențiale. Ambele reglementări, din păcate, au fost respinse de Comisia Juridică și se află pe ordinea de zi Camerei Deputaților cu rapoarte de respingere, sens în care, probabil mâine (miercuri – n.r.), vom solicita retrimiterea acestora în Comisia Juridică, astfel încât să se realizeze o nouă analiză și poate reușim să-i convingem și pe colegii din majoritatea parlamentară să sprijine o asemenea inițiativă care este absolut necesară pentru bunul mers al societății românești”, a declarat Andronache în Parlament.

Deputatul PNL Ioan Cupșa a susținut că PNL sprijină inițiativa cetățenească a USR denumită „Fără penali în funcțiie publice”.

„Ce ne dorim acum este ca, într-un termen cât mai scurt, Parlamentul să adopte legea de reviziuire a Constituției, astfel încât să avem parte de un referendum care va fi unul obligatoriu, prin care cetățenii noștri să-și exercite voința lor suverană”, a declarat liberalul.

Liderul USR Dan Barna a declarat, marți, în urma deciziei CCR prin care „Fără penali în funcții publice” este constituțională, că partidul său va folosi „toate resursele juridice” într-o luptă care va dura probabil câteva luni pentru a pune în dezbatere inițiativa cetățenească pentru referendum.

Judecătorii CCR au stabilit, marți, cu unanimitate de voturi, că inițiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparține USR, „Fără penali în funcții publice”, respectă prevederile constituționale.

Curtea a verificat dacă inițiativa cetățenească a USR îndeplinește condițiile tehnice, respectiv numărul de semnături și dacă demersul cetățenesc respectă limitele Constituției. După decizia CCR de marți, inițiativa va parcurge procedura parlamentară, ulterior urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.

În 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranșă de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condițiile impuse de lege pentru declanșarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de județe.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având conținutul: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Constituția prevede în prezent, la articolul 37, următoarele: „(1) Au dreptul de a fi aleși cetățenii cu drept de vot care îndeplinesc condițiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3) , dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidații trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puțin 23 de ani pentru a fi aleși în Camera Deputaților sau în organele administrației publice locale, vârsta de cel puțin 33 de ani pentru a fi aleși în Senat și vârsta de cel puțin 35 de ani pentru a fi aleși în funcția de Președinte al României”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi