PNL: Protocolul PSD-UNPR plasează cele două partide în afara Constituției

PNL: Protocolul PSD-UNPR plasează cele două partide în afara Constituției
Înțelegerea PSD-UNPR ca proiectul de lege PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, aflat deja în circuit legislativ, să nu fie supus dezbaterii și votului înainte de alegerile locale încalcă în mod flagrant principiul constituțional referitor la statul de drept, acuză liberalii.

Acest demers al PSD și UNPR se poate situa sub incidența normelor legale privind neconstituționalitatea partidelor politice, avertizează PNL într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.

”Semnarea protocolului de colaborare PSD-UNPR de către liderii celor două formațiuni reprezintă o premieră în politica românească, fiind pentru prima dată când partide politice asumă în mod oficial blocarea procesului legislativ. În fapt, PSD și UNPR se pot pronunța împotriva legii, votând în consecință, dar nu pot din punct de vedere constituțional să prevadă într-un document oficial că folosesc majoritatea pentru a împiedica dezbaterea și modificarea unei legi. Singura instituție care poate stabili din punct de vedere constituțional dacă revenirea la alegerea primarilor în două tururi este posibilă pentru alegerile din 2016 este Curtea Constituțională”, spun liberalii.

Ei subliniază că acțiunile politice de blocare a activității parlamentare, menționate în documente oficiale, încalcă principiile constituționale.

”Interesul electoral major al PSD a făcut ca Liviu Dragnea să eludeze regulile elementare care privesc funcționarea unei democrații, ratificând astfel un abuz al majorității pe care o tranzacționează exclusiv în scop politic. În raport cu aceste rigori democratice prevăzute în Constituție, Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale stabilește procedura prin care un partid politic poate intra în analiza de neconstituționalitate a Curții Constituționale și consecințele unei posibile astfel de decizii (articolele 39, 40 și 41)”, se arată în comunicat.

Articolele invocate de PNL prevăd că o contestație privind constituționalitatea unui partid politic poate fi formulată de președintele uneia dintre Camerele Parlamentului sau de Guvern. Președintele Camerei poate formula contestația numai pe baza unei hotărâri adoptate de Cameră cu votul majorității membrilor săi.

Pentru soluționarea contestației, președintele Curții Constituționale va desemna judecătorul-raportor, care este obligat să o comunice, împreună cu actele doveditoare, partidului politic la care se referă contestația, precizându-i data până la care poate depune un memoriu în apărare, însoțit de dovezile corespunzătoare. Contestația se judecă, pe baza raportului prezentat de judecătorul desemnat în acest scop și a probelor administrate, cu citarea contestatorului, a partidului politic a cărui constituționalitate este contestată și a Ministerului Public. Camera Parlamentului care a depus contestația poate fi reprezentată de persoana desemnată de aceasta, iar Guvernul, de Ministerul Justiției. Partidul politic poate fi reprezentat și prin avocat cu drept de a pleda în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia Curții nu este supusă căilor de atac.

Liberalii argumentează că în temeiul articolului 8 din Constituție, partidele politice ”contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor, respectând suveranitatea națională, integritatea teritorială, ordinea de drept și principiile democrației”, iar potrivit articolului 40, ”partidele sau organizațiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranității, a integrității sau a independenței României sunt neconstituționale”.

Președintele PSD Liviu Dragnea și președintele UNPR Gabriel Oprea au semnat joi procotolul de colaborare, care prevede că organizațiile pot încheia alianțe în vederea alegerilor locale,o decizie definitivă privind liste comune pentru alegerile parlamentare urmând să fie luată ulterior. De asemenea, potrivit acordului, UNPR nu va susține modificarea legislației electorale în sensul revenirii la votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac și cum arată părinții lui Mihai Gâdea. Detaliul nebănuit despre familia directorului Antena3
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide