PNL vrea alegeri anticipate. Marea problemă pe care liberalii ar trebui să o rezolve într-o săptămână

Redactor:
Alina Novaceanu
PNL vrea alegeri anticipate. Marea problemă pe care liberalii ar trebui să o rezolve într-o săptămână
Organizarea de alegeri anticipate este o propunere a PNL , făcută cu "câtva timp în urmă", care a devenit "necesară și actuală", a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, co-președintele PNL Alina Gorghiu.

Organizarea de alegeri anticipate este o propunere a PNL , făcută cu „câtva timp în urmă”, care a devenit „necesară și actuală”, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, co-președintele PNL Alina Gorghiu.

„Constat cât de necesară și acutuală este acea propunere pe care PNL a făcut-o cu câtva timp în urmă, necesitatea organizării de alegeri anticipate în România”, a susținut Gorghiu.

Gorghiu a mai suținut că, în acest moment, guvernul este compromis și că este nevoie de un parlament care „să tragă în aceeași direcție cu guvernul și președintele României”.

Cum arată matematica parlamentară

Matematica parlamentară este însă în acest moment în favoarea lui Victor Ponta. PSD, alături de UNPR, PC, PLR și minorități se bazează acum 318 voturi, cu 39 mai multe decât necesare pentru a rămâne în funcție. PNL, dacă i-ar convige pe cei de la UDMR, pe  democrat-populari și pe neafiliați, ar strânge 240 de voturi din cele 279 cât ar avea nevoie să dărâme guvernul.

În aceste condiții, planul depinde de UNPR care are 53 de parlamentari, dar care a anunțat, prin vocea vicepremierului Gabriel Oprea că îl susține pe Victor Ponta.

 Întrebat cum comentează situația premierului, după ce acesta a fost audiat la DNA și este urmărit penal, Gabriel Oprea a spus că România nu trebuie să intre într-o criză politică din acest motiv.

„Niciodată, sunt și eu ofițer de justiție militară la bază, nu am comentat niciodată deciziile justiției în România și nu trebuie să le comentăm. Eu am încredere în justiție. Cred că în ultimul timp instituțiile statului s-au întărit, foarte bine că este așa. Pe de altă parte, suntem parteneri în Guvern, întotdeauna am sprijinit guvernele din care facem parte, am sprijinit și pe președintele României, credem că acest lucru aduce, mai ales într-o perioadă în care este un climat sensibil, aș putea spune complex și complicat de securitate regională mai ales cu ce se întâmplă în Ucraina, cu ce se întâmplă în Franța, eu cred că România nu trebuie să intre într-o criză politică și cred că acest lucru, continuarea guvernării, aduce continuitate și stabilitate politică României”, a spus Gabriel Oprea.

Ministrul a mai spus că susține întărirea instituțiilor statului și că DNA este „un etalon” în Europa.

„România este un stat sigur în momentul de față, este un stat care generează securitate și stabilitate în regiune și este respectată de partenerii noștri internaționali. Suntem stat menbru NATO și al UE și este foarte important acest lucru. Da, sunt pentru întărirea instituțiilor statului, printre care și DNA, despre care am spus că este un exemplu și un etalon în momentul de față în Europa”, a mai declarat Oprea.

Întrebat cum va vota UNPR, în Parlament, când se va discuta moțiunea depusă de PNL și intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”, Oprea a spus că va susține actuala guvernare.

„Considerăm că dacă vom continua actuala guvernare ne va aduce stabilitate în România”, a răspuns vicepremierul.

Inchide