Ponta a dat LISTA chiriașilor din casele RA-APPS

Publicat: 26/01/2013, 10:03
Actualizat: 27/09/2018, 19:39

285 de persoane fizice au contracte de închiriere cu RA-APPS, iar pentru alți 194 de demnitari statul plătește chiria pentru locuințele de serviciu, potrivit listei chiriașilor protocolului de stat, făcută astăzi publică de guvern.

Potrivit executivului, doar cinci persoane „nu sunt îndreptățite” să locuiască în casele din administrarea Regiei. Este vorba de Calotă Samuel, fost șef ANPC, Pavelescu Ioan Mircea, fost vicepreședinte AVAS, Dumitru Orlandea, fost consilier al ministrului PDL al Economiei, Ioan Ariton, Daniel Povârnaru, fost consilier al ministrului PDL Bogdan Drăgoi, și Alexandru Nazare, fost ministru PDL al Transporturilor, toți în curs de evacuare. Nazare a anunțat că a plecat din apartamentul de la stat din 29 decembrie, după ce în aceeași lună fusese notificat că RA-APPS dorește rezilierea contractului încheiat în aprilie 2012.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A PERSOANELOR FIZICE CARE AU CONTRACTE CU RA-APPS

VEZI AICI LISTA DEMNITARILOR CARE DEȚIN LOCUINȚE DE SERVICIU RA-APPS

––––––––––––––––––––––––

PLUS: Lista chiriașilor RAPPS. SURPRIZĂ: Ce caută pe listă chiriașul Cotabiță? EXCLUSIV

PLUS: De ce ar plăti un miliardar chirie de aproape 30.000 de euro pe lună? Ce spune Țiriac

PLUS: Reacție „nesimțită”: „E o casă, unii îi zic abuziv vilă, deși conceptul de vilă nu e definit”

PLUS: Ce spune chiriașul Geoană

––––––––––––––––––––––––

Cine e pe listă

În lista celor 285 de „persoane fizice care dețin locuințe de la RA-APPS” se află numeroși foști demnitari și oameni de afaceri care au primit casele fără a avea acest drept. Printre chiriașii de lux se numără Ion Țiriac, cu un imobil de 214 metri pătrați, parțial al RA-APPS, pentru care plătește o chirie de 26.897,09 euro pe lună, Adrian Severin care are un apartament cu 4 camere plus una de serviciu, în total 192,74 de metri pătrați pentru care plătește 790,35 de euro. Fosta cumnată a lui Nicolae Ceaușescu, Elena, are un apartament pe strada Bruxelles, de 221 de metri pătrați, pentru care chiria este de 561,99 de euro.

Fostul consilier de stat al lui Victor Ponta, Mihnea Constantinescu, în prezent ambasador pentru securitate energetică, a păstrat apartamentul de patru camere de 149,35 metri pătrați, cu o chirie de 550,42 de euro.

Senatorul PSD Șerban Nicolae este în litigiu de evacuare pentru apartamentul de trei camere plus una de serviciu, de 154,7 metri pătrați, pentru care statul îi cere lunar 600,54 de euro.

Fiul lui Adrian Păunescu, Andrei, stă și el într-un aparament cu trei camere de 67,34 de metri pătrați, cu 185 de euro chirie.

Familia lui Mircea Geoană are opt camere în casa din Cucu Starostescu, în total 246,34 de metri pătrați, pentru care chiria a fost stabilită la 3.195,79 de euro.

Pe listă se află și fostul parlamentar PRM Ilie Ilașcu cu un apartament de 5 camere, de 132,81 de metri pătrați, cu o chirie de 429,73 de euro.

Gabriel Cotabiță locuiește și el într-un apartament de protocol cu 3 camere, 78 de metri pătrați, cu o chirie de 216 euro.

Înainte ca guvernul să anunțe lista completă, gândul a inventariat eternii chiriași ai Regiei cărora statul le-a permis prelungirea contractelor mult după expirarea mandatelor de demnitar, singuura acoperire legală pentru acordarea locuințelor de serviciu. Printre ei se numără senatorii PSD Mircea Geoană și Șerban Nicolae, fostul procuror general din tipul guvernării Năstase,Tănase Joița, dar și actualul ministru al Educației, Remus Pricopie, care a păstrat apartamentul de la stat inclusiv în perioada 2009-2012, când nu mai era demnitar.

Cum se justifică eternii chiriași ai RA-APPS care nu vor să se mute din case

Guvernul Ponta nu are însă vreun plan de a le rezilia contractele celor care stau în casele de protocol chiar dacă nu mai îndeplinesc de mult condițiile legale. Strategia lui Ponta s-ar linita la publicarea „listei rușinii” mizând pe retragerea chiriașilor d ebunăvoie din locuințele de la stat. Intenția anunțată de premier ar fi păstrarea a maximum 50 de apartamente ca locuințe de serviciu și a câtorva vile de protocol pentru președinte, prim-ministru, președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului în București, la Neptun, Covasna și Predeal, restul urmând să fie scoase la vânzare. Același plan, anunțat și demarat chiar de guvernul Boc în 2011 s-a dovedit un eșec în 2012, când inclusiv Victor Ponta a condus guvernul timp de șapte luni.

Din cele 700 de milioane de lei pe care statul și le propunea să le scoată ca venituri la buget în 2012 din aceste vânzări, la final s-a ales cu 50 de milioane.

„Lovitura” imobiliară a statului. Ce s-a ales din marea vânzare a vilelor RA-APPS

În plus, unele dintre cele mai valoroase proprietăți, de la Complexul Scroviștea la Hotelul Triumf din București sau Clubul Floreasca, apartamentele din șoseaua Kiseleff sau casa ocupată de familia lui Mircea Geoană din strada Cucu Starostescu nici nu au fost scoase la licitație până în acest moment, deși lista în care erau propuse spre vânzare a trecut prin guvern la sfârșitul lui 2011.

La dispoziția guvernului au rămas mai departe și apartamentele centrale din București, în vile de pe strada Mihai Eminescu, strada Polonă , Calea Dorobanți, strada Icoanei sau Bulevardul Dacia, fie locuite de foști demnitari care nu le-au mai părăsit, fie prinse în oferta guvernamentală pentru nou-veniții la Palatul Victoria.

Primul ministru susține că intenționează să limiteze accesul în casele de protocol la președinte, premier, miniștri, „și, eventual, secretari de stat”. Până atunci însă, încă din decembrie, în prima ședință a noului guvern, Ponta a extins lista beneficiarilor de locuințe de serviciu până la șefii de departament din ministere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația