Ponta: Alegerea primarilor din primul tur, gândire a PDL în stil mafiot

Redactor:
Gândul
Ponta: Alegerea primarilor din primul tur, gândire a PDL în stil mafiot
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că se opune alegerii primarilor din primul tur de scrutin, apreciind că această modificare a legii electorale este "o gândire în stil mafiot" a PDL

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că se opunealegerii primarilor din primul tur de scrutin, apreciind că aceastămodificare a legii electorale este „o gândire în stil mafiot” aPDL.

Ponta a precizat că PSD se opune modificării „intempestive” alegii electroale, anunțate de PDL, în sensul alegerii primarilordintr-un singur tur de scrutin.

El a afirmat că și această modificare este inițiată de TraianBăsescu pentru că nu i s-a aplicat lui.

„Întotdeauna Traian Băsescu vrea să se modifice ceva ce nu s-aaplicat la el. Dacă în 2001 primarul era ales din primul tur, SorinOprescu ar fi fost primarul general. Dacă se alegea președinteledin primul tur, ar fi fost Adrian Năstase sau Mircea Geoană”, aspus Ponta.

Datele de la alegerile prezidențiale din 2009 arată însă căMircea Geoană a obținut, în primul tur, un rezultat mai slab decâtTraian Băsescu, el având 3.027.838 voturi, față de 3.153.640, câtea avut contracandidatul lui.

Ponta a mai spus că pentru modificarea legilor electorale suntnecesare consultări cu toate forțele politice, nu doar de calculelePDL.

„Doamna Udrea are niște bani, banii României, și îi dă numaiprimarilor de la PDL care o votează pe ea și pe Emil Boc laalegerile lor interne. Acei primari, cu banii noștri, eventual înprimul tur vor reuși să fie pe primul loc. Este o gândire care nuare legătură nici cu interesul public, nici cu România, este unstil mafiot în care Boc și Udrea strâng banii României și îicheltuie cu prietenii lor și cu cei din mafia lor”, a declaratpreședintele PSD.

Ponta a precizat că PSD va vota și împotriva modificării legiireferendumului, în sensul validării acestuia doar dacă la urne seprezintă majoritatea absolută a celor din listele electorale.

„Poate denotă o anumită teamă a lui Băsescu. (…) Nu cred căputem schimba o lege ori de câte ori lui Traian Băsescu îi esteteamă de ceva”, a spus el.

Ponta a menționat că actuala modificare a Legii referendumului,prin care președintele poate fi demis cu votul favorabil alalegătorilor prezenți la urne, a fost inițiată de Eugen Nicolicea,acum deputat UNPR.

„Acum sunt foarte curios cum va vota Nicolicea și ceilalțiașa-ziși independenți”, a adăugat el.

Ponta a mai declarat că PSD dorește modificarea Constituțieipentru ca parlamentarii care își schimbă apartenența politică săîși piardă mandatul.

„Dacă ești ales nu ca independent, ci pe o listă de partid, cadomnii Oprea, Sârbu, Diaconescu, este un tip de înșelare a celorcare te-au votat. (…) La nivel național putem avea o modificareîn Constituție și cei care își trădează partidul să își piardămandatul. Mă bazez pe declarațiile extrem de tranșante ale domnuluiBosc și domnului Băsescu, din alte epoci, când spuneau că cel maimare cancer al politicii românești este traseismul politic. Acum,când i-a luat pe ei cancerul, văd că nu mai au aceeași părere”, aspus el.

Ponta a mai precizat că se gândește dacă o prevedere similară -pierderea mandatului – nu poate fi aplicată și pentrueuroparlamentarii români, însă nu a dezvoltat subiectul, menționândcă nu vrea să se lanseze în „speculații juridice” înainte de a sedocumenta dacă acest lucru este posibil.

Florin Ciolac, [email protected]

Inchide