Ponta anunță la Bruxelles tăierea subvențiilor pentru energie verde: „Va fi o reducere în facturile pentru populație”. Consiliul European dă verde gazelor de șist

Redactor:
Anca Simina

Premierul Victor Ponta a participat astăzi la Consiliul European de la Bruxelles, la care liderii europeni s-au pus de acord pentru o politică energetică unicăî pentru toate cel 27 de state, în care explorarea și exploatarea gazelor de șist a fost inclusă ca sursă de energie neconvențională.

Aceasta a fost, de altfel una dintre mizele României la acest Consiliu European.  Anunțul legat de gazele de șist a fost făcut, la finalul întâlnirii, de președintele Consiliului, Herman van Rompuy. Printre punctele convenite în legătură cu politica energetică, van Rompuy a vorbit despre „transformarea piețelor celor 27 de țări într-una singură până în 2020”, „diversificarea surselor de energie, cu toate resursele: convemnțională și neconvențională, care include și gazele de șist” și despre investiții  de1 miliard de euro până în 2020, fără a menționa explicit proiectul Nabucco.

La final, Ponta a anunțat că săptămâna viitoare Guvernul va „reeșalona subvențiile pentru producătorii de energie regenerabilă”, ceea ce „va însemna o reducere a facturilor la energie pentru populație, dar și pentru marii consumatori industriali”.

În privința explorării și exploatării gazelor de șist, premierul a arătat că „există o opțiune de a permite țărilor membre să-și adapteze legislația” în acest sens, dar „nu se va construi o politică europeană”.

Ponta taie săptămâna viitoare subvențiile pentru energie verde

Dacă majoritatea statelor UE au avut ca prim interes politica legată de evaziunea fiscală, prioritatea României la acest Consiliu este mai degrabă energia. Mai exact, mandatul lui Victor Ponta a implicat includerea explorării și exploatării gazelor de șist în concluziile Summitului, ca „energie neconvențională”, și un acord ferm pentru finanțarea parțială a gazoductului Nabucco din care este parte și Transgaz.

Miza imediată a discuțiilor de la Bruxelles este însă legată de potențiala reducere a subvențiilor pentru energia verde, politică declanșată de Germania și de care este interesat și guvernul de la București. Un semnal important a fost dat săptămâna trecută, când Victor Ponta și Traian Băsescu l-au asigurat pe miliardarul Lakshmi Mittal că vor găsi o soluție pentru ca acesta să nu mai plătească anual peste 50 de milioane de euro pentru „certificate verzi”, în facturile de energie electrică, pentru ca omul de afaceri să nu se retragă din România închizând combinatul Sidex Galați.

„Vom reeșalona subvențiile pentru producătorii de energie regenerabilă, pentru că „certificatele verzi” se găsesc și în facturile consumatorilor casnici. Această reeșalonare va însemna o reducere a facturilor la energie pentru populație, dar și pentru marii consumatori industriali”, și-a reconfirmat Ponta intențiile, dupăî discuțiile cu liderii UE.

Mai exact, în planurile ministrului Constantin Niță intră reducerea plafonului maxim al valorii unui „certificat verde” (parte a subvenției acordate de România pentru producătorii de energie regenerabilă), de la 55 de euro la 30 de euro, de la 1 iulie și înghețarea tranzacționării acestor certificate până în 2017. Intențiile sale au revoltat investitorii în energie verde.

„Eu le voi spune investitorilor că energia regenerabilă nu mai poate fi subvenționată chiar în țările lor. România s-a grăbit să fie foarte generoasă, dar ne-am dat seama că nu vom reuși să păstrăm aceste subvenții, pentru că ne revenim economic încet„, a fost răspunsul dat acestora de Ponta, de la Bruxelles.

„Vrem să și exportăm gaz în Republica Moldova”

În privința gazoductului Nabucco, „foarte important pentru România”, așa cum ți l-a asumat Ponta, premierul a ieșit de la Consiliu spunând doar că „se caută resurse”. Nabucco este la concurență cu gazoductul transadriatic (TAP), mult mai ieftin, Adzerbaidjanul urmând să aleagă în iunie prin care din cele două își va furniza resursele în UE. Cifra anunțată de van Rompuy după consiliu ca limită de investiție în transportul de gaze pe care UE este dispusă să o facă – un miliard – nu acoperă însă nici un sfert din costurile pentru Nabucco, din care este parte și compania românească transgaz.

„Vrem să finalizăm până la sfârșitul anului interconectarea cu Republica Moldova și am precizat acest lucru”, a mai spus Ponta, adăugând că România intenționează să și exporte gaz în Republica Moldova.

Dincolo de deciziile legate de energie, România a sprijinit, potrivit lui Ponta, acordul privind schimbul de informații bancare între statele membre pentru combaterea evaziunii fiscale.

La următorul Copnsiliu European, în iunie, se așteaptă și o dfecizie legată de extinerea cu încă un an pentru România și Slovacia a termenului până la care mai pot fi absorbite fonduri UE din exercițiul financiar actual. „Este o decizie foarte importantă. S-a făcut deja propunerea în Comisie și probabil în iunie va fi o decizie și în Consiliul European”, a adăugat Ponta.

Primul Consiliu al lui Ponta cu mandat de la Cotroceni

Consiliul legat de energie este primul la care Victor Ponta primește mandatul din partea președintelui Traian Băsescu, așa cum prevede hotărârea Courții Constituționale dată după conflictul privind reprezentarea la Bruxelles din vara lui 2012.

Din imaginile surprinse de camerele oficiale de luat vederi, înainte ca ședința să înceapă, Ponta a discutat câteva momente cu premierul britanic, David Cameron, s-a salutat cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și cu cea mai mare parte a liderilor UE.

 

 

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Se schimbă regulile dacă ai nevoie de aceste documente. Anunțul momentului pentru toți românii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide