Ponta așteaptă scuze de la Viktor Orban pentru declarațiile lui Kover în cazul Nyiro Jozsef. „Are obligația să se delimiteze, dacă preferă relații bune între România și Ungaria”

Ponta așteaptă scuze de la Viktor Orban pentru declarațiile lui Kover în cazul Nyiro Jozsef. Are obligația să se delimiteze, dacă preferă relații bune între România și Ungaria
Publicat: 03/06/2012, 10:18
Actualizat: 30/07/2012, 12:58

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Craiova, că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligația să se delimiteze de colegii săi și să-și ceară scuze în numele Ungariei pentru declarațiile președintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

„Premierul Ungariei, Viktor Orban, are obligația să se delimiteze clar de colegii săi, dacă preferă relații bune între România și Ungaria, dacă dorește ca cele două țări să se comporte ca două țări ale Uniunii Europene. Cred că trebuie să își ceară scuze în numele Ungariei”, a afirmat, sâmbătă, la Craiova, premierul Viktor Ponta, referindu-se la declarațiile președintelui Parlamentului Ungariei, Kover Lazslo, făcute în timpul unei vizite în România, în cazul scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, a cărui reînhumare a fost anulată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prezent la Craiova, Victor Ponta a declarat, în calitate de premier și exprimând poziția Guvernului României, că nu este de acord cu niciun fel de comemorare a unor persoane care au avut sau chiar au atitudini antiromânești.

„În România , nu acceptăm comemorări și sărbători în cinstea unor persoane care sunt sau au fost cunoscute ca având atitudini și acțiuni antiromânești, antisemite și pro-fasciste, pentru că era vorba de ceea ce s-a întâmplat sau încercat să se întâmple week-end-ul trecut, la Odorheiu Secuiesc”, a declarat Victor Ponta.

Premierul român a explicat că scuzele Ungariei sunt așteptate și normale, în această situație, exemplificând cu propria persoană.

„Nu am auzit o poziție publică a Guvernului maghiar și cred că ar fi normal. Dacă vreodată președintele Parlamentului românesc, chiar dacă…mă gândesc la Roberta Anastase, ar jigni o țară vecină și prietenă și colegă în Uniunea Europeană, eu mi-aș cere scuze”, a declarat Victor Ponta.

Premierul român a comentat, referitor la decizia premierului ungar de a-și vizita un prieten în timpul deplasării în România, că se bucură că nu se poate număra printre prietenii lui Viktor Orban și că nici nu caută neapărat prietenia lui Viktor Orban. În acest context, Ponta a făcut însă o delimitare însă între omul Viktor Orban și premierul Ungariei.

Ponta a mai declarat că a participat, alături de premierul Poloniei, la conferința de presă de vineri, în calitate de co-organizatori ai întâlnirii și prim-miniștri ai celor mai mari țări, din punct de vedere al populației și al întinderii din această zonă a Europei. În plus, Ponta a mai spus că interesele celor două state sunt comune, fără urme de conflicte, dar și că are numai lucruri bune de învățat de la premierul polonez.

Victor Ponta s-a aflat, sâmbătă după-amaiză, la Craiova, alături de Crin Antonescu și Daniel Constantin, petnru a o susține în campania electorală pentru Primăria municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, candidatul USL.

Tot sâmbătă, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, și ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autoritățile de la Budapesta ar trebui să își ceară scuze pentru declarațiile „defăimătoare” la adresa Guvernului României făcute de președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo și că aștepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la București, de premierul Ungariei, Viktor Orban.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, referitor la disputele în cazul reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef pe teritoriul României, că a fost „un scandal ieftin și hiperpolitizat” și că președintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat și barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” și că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenușa” acestuia.

Premierul Victor Ponta declara, vineri, că nu a mai programat o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii la București a mai multor lideri europeni, deoarece era mai important să se ajungă la un acord pe Declarația comună a summit-ului, dar că va discuta cu acesta cu prima ocazie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...