Ponta: Băsescu a înregistrat eșec pe linie, dacă tace și nu face scandal va fi mai bine pentru țară

Ponta: Băsescu a înregistrat eșec pe linie, dacă tace și nu face scandal va fi mai bine pentru țară
Publicat: 02/03/2013, 14:29
Actualizat: 29/07/2014, 20:32

România se va putea integra mai repede în Europa și îi va fi cu atât mai bine cu cât președintele Traian Băsescu va tăcea și nu va mai făcea scandal, deoarece acesta a ratat toate obiectivele pe care și le-a propus și a înregistrat doar un eșec pe linie, a declarat agenției MEDIAFAX premierul Ponta.

„Legat de reacția domnului președinte Băsescu, cred că de câte ori tace și nu mai face scandal de atâtea ori este mai bine pentru România, pentru că în cei 9 ani în care domnul președinte Băsescu s-a ocupat, mai mult sau mai puțin constituțional, de relațiile României în Europa a ratat absolut toate țintele: avem MCV în continuare, nu am intrat în Schengen, nu suntem nici măcar aproape de euro, deci eșec pe linie pentru domnul președinte Băsescu. Cu cât tace și cu cât face mai puțin scandal, cu atât Guvernul României și România au șanse să se integreze mai repede și mai bine în Europa. Scandalul din ultimii 8-9 ani ne-a adus doar eșec, cred că acum Guvernul trebuie să aibă o altă strategie, mai eficientă și mai demnă privind relațiile noastre europene”, a spus premierul Victor Ponta pentru MEDIAFAX.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta „credibilitatea procesului”, iar țara noastră ar putea să nu mai fie interesată și doar să aștepte o invitație de la UE.

Într-o precizare a purtătorului de cuvânt al șefului statului se arată că afirmațiile ministrului Titus Corlățean potrivit cărora, în cazul în care aderarea României la spațiul Schengen va fi amânată din nou cu prilejul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 7-8 martie, România nu mai este interesată de acest proces, „reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe și pot fi considerate cel mult o propunere de poziționare”.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmații și reiterează faptul că România își menține întregul interes pentru aderarea la spațiul Schengen cât mai curând”, precizează Bogdan Oprea.

De asemenea, președintele Traian Băsescu îl invită pe ministrul Titus Corlățean „să renunțe la afirmații de acest gen pentru a nu crea o percepție falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României”.

Șeful statului „îi cere, în schimb, să acționeze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condițiilor directe si indirecte legate de acest proces”.

Vineri seara, premierul Victor Ponta a declarat că România are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spațiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unei țări sau a două state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia să fie luată în toamnă.

El a explicat, la postul B1 TV, că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție, dar că există și temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulți cetățeni români și bulgari vor emigra spre alte state.

„Președintele știe foarte bine politică europeană, cum încep să știu acum- și știe foarte bine – că decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legătură cu nimic din ce se întâmplă în România. Are legătură, în cele din urmă, cu modul în care miniștrii de Interne și anumite guverne văd față de propria lor opinie publică această idee răspândită de mass-media europeană, că se ridică Schengen și o să vină toți românii și bulgarii. Nu-i corectă percepția. Până la urmă, decizia care se va lua miercuri e o decizie politică, este luată de niște miniștri politici din niște guverne politice. Așa încât, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legătură”, a spus Ponta.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că decizia care va fi luată miercuri este că României nu i se va accepta aderarea la Schengen, Ponta a răspuns că există opinia unei țări sau a două țări din spațiul Schengen care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere ca decizia să fie luată în următorul Consiliu, din luna octombrie.

„Deci, o nouă amânare”, a adăugat Ponta.

Întrebat dacă are semnale că e o mare probabilitate în acest sens, premierul a spus că aceleași semnale le are și președintele.

„Înainte să scrie scrisorea, știa foarte clar că acea țară, acele țări care ne mai amână habar n-au nici cine e Fenechiu, nici cine e doamna Hăineală (…) În primul rând, nu știe nici președintele, nu știu nici eu sută la sută că miercuri o să ne amâne din nou. Știe și președintele, așa cum știu și eu, cum știe și Corlățean, care este țara sau țările care cer amânare. Știe președintele, cum știu și eu că acea țară sau acele țări pot în extremis să fie convinse să nu se opună, printr-o decizie politică. Într-adevăr, cumva, președintele, furând startul, a zis dacă iese bine, iese bine, bravo; dacă iese prost, ia să zic eu că e din cauza Guvernului!”, a afirmat Ponta.

Marți, premierul Ponta a afirmat că, în cazul unei decizii negative privind aderarea României la Schengen în martie, va relua eforturile de integrare pentru octombrie, arătând că, spre deosebire de președintele Băsescu, el are destui ani în față pentru rezultate, nu pentru a contabiliza doar eșec după eșec.

Tags:
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Vine iarna oficial în România! Vremea se schimbă radical. Informare meteo ANM de ultimă oră
Liviu Dragnea o face pe Irina Tănase să plătească scump pentru presupusa infidelitate. Blondina a...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan