Ponta: E o certitudine, Guvernul va trage prima tranșă și din noul acord cu FMI

Ponta: E o certitudine, Guvernul va trage prima tranșă și din noul acord cu FMI
Co-președintele USL Victor Ponta a declarat, luni, că este "o certitudine" faptul că Guvernul va folosi și banii puși la dispoziție de Fondul Monetar Internațional prin acordul stand-by de tip preventiv.

Co-președintele USL Victor Ponta a declarat, luni, că este „ocertitudine” faptul că Guvernul va folosi și banii puși ladispoziție de Fondul Monetar Internațional prin acordul stand-by detip preventiv.

Ponta a afirmat, după o întâlnire a delegației USL cureprezentanții Fondului, ai Comisiei Europene și ai BănciiMondiale, că Guvernul a dus țara „cu zăhărelul” înaintea încheieriiacordului de tip preventiv, atunci când a afirmat că nu va utilizasuma pusă la dispoziție.

„În afara celor 20 miliarde din împrumutul anterior, folosițideja de Guvernul Boc, am fost duși ca de fiecare dată cu zăhărelul,că ni s-a spus prima dată că nu avem nevoie de acord cu FMI, apoică e doar o plasă de siguranță și până la urmă am luat toată plasa,și acum ni s-a spus că este un acord de tip precautionary și că nuvom utiliza banii, dar Guvernul Boc a folosit și 5,5 miliarde deeuro din noul acord cu FMI. Cu tot cu dobânzi vor fi 28 de miliardecare vor ajunge, probabil, foarte puțini la români și foarte mulțila clienții politici ai PDL”, a spus el.

Întrebat de unde are această informație, Ponta a răspuns: „Esteo certitudine, Guvernul Boc trebuie să tragă imediat prima tranșădin acest acord. Așa se discută, pe baza folosirii acestor fondurise construiește (la Guvern – n.r.) reducerea deficitului la 4,4%anul acesta și la 3% anul viitor”.

România a ieșit din recesiune și va menține ritmul reformelor,deoarece nu este încă momentul de a sărbători cu șampanie,provocarea Guvernului fiind să nu facă „niciun pas înainte”, săderuleze o politică prudentă și să nu se întoarcă la populism, le-aspus, luni, premierul Emil Boc oficialilor FMI.

Împreună cu ministrul Finanțelor, șeful Guvernului i-a primit,la Palatul Victoria, cu membrii delegației Fondului MonetarInternațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Șeful delegației Fondului la București, Jeffrey Franks, l-aasigurat pe Boc că FMI apreciază eforturile Guvernului de arespecta programul convenit și a crește din punct de vedereeconomic.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale seaflă la București în perioada 20 iulie – 1 august pentru a douaevaluare a acordului stand-by de tip preventiv și a modului în careau fost îndeplinite țintele stabilite pentru prima jumătate aacestui an.

În luna martie, autoritățile române au decis să prelungeascăînțelegerea cu Fondul Monetar Internațional, printr-un acord de tippreventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde deeuro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.Atunci, FMI a pus la dispoziția României o primă tranșă în valoarede 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioaneeuro).

Noul acord cu FMI este însoțit de un sprijin preventiv de 1,4miliarde euro de la Uniunea Europeană și de un împrumut de 400milioane de euro de la Banca Mondială.

Florin Ciolac, [email protected]

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide