Ponta, parlamentarilor USL: În primele săptămâni ale sesiunii să adoptați iar Legea referendumului

Ponta, parlamentarilor USL: În primele săptămâni ale sesiunii să adoptați iar Legea referendumului
Publicat: 31/08/2013, 12:12
Actualizat: 10/02/2014, 12:10

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL, că în primele săptămâni ale sesiunii parlamentare trebuie adoptată din nou Legea referendumului, pentru a fi trimisă a doua oară președintelui Traian Băsescu, acesta având astfel obligația de a o promulga.

‘Știți că, în stilul deja tradițional de sabotaj al domnului Băsescu, Legea cu referendumul, așa cum a fost ea considerată constituțională de către Curtea Constituțională, e tot la dumneavostră. Deci asta înseamnă că în primele săptămâni trebuie să o adoptați din nou, să o trimiteți a doua oară, și din fericire a doua oară (Traian Băsescu, n.r.) nu mai are voie să o mai retrimită. În zece zile, dacă nu mă înșel, e obligat să o promulge și în acest fel intră în vigoare termenul de un an în care de asemenea se și aplică”, a spus Ponta.

El a precizat că momentul în care se va organiza referendumul pentru modificarea Constituției va ține de decizie politică, el propunând ca acesta să aibă loc odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Noi în PSD am discutat și am discutat cu aleșii locali, cu toți cei care se implică într-un aemenea demers, știu că s-a discutat și în PNL această problemă. Ideea nu este să ne grăbim, ideea este să reușim. Probabil că mâine, cu 50% prezență și cu boicot din toate părțile al celor care nu vor să se schimbe nimic în România, va fi dificil să trecem modificarea Constituției”, a spus Ponta.

El i-a rugat pe parlamentarii USL să nu considere proiectul de modificare a Cosnstituției un proiect suspendat.

„Eu propun – și o să decidem împreună – ca primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 30% prag de prezență, e un moment foarte bun. E și o temă pentru alegerile prezidențiale și anume reformarea sistemului constituțional românesc. Dacă cei de la PDL vor boicota primul tur, cu atât mai bine, nu cred că ne vom supăra. Ce vreau să vă rog este să nu-l considerăm un proiect suspendat, ci extrem de important pentru ce am promis”, a adăugat Ponta.

În 29 mai, Camera Deputaților a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” și 2 abțineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum la 30%.

Inițiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezență la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar și introducerea condiției unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Opoziția a atacat la Curtea Constituțională legea, iar Curtea a decis că actul normativ este constituțional în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

Președintele Băsescu a declarat, ulteriror, că termenul fixat de CC este „greșit calculat” și „nu are niciun Dumnezeu”.

Președintele a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puțin 30% și cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puțin 25%, pe motiv că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

Un referendum pentru validarea Constituției organizat anul acesta ar trebui să beneficieze de prezență de 50% la urne pentru a fi validat. Președintele PNL, Crin Antonescu, precum și alți lideri USL, s-au pronunțat, în principiu, pentru amânarea referendumului pentru Constituție pentru 2014, când a prezența necesară validării ar fi doar de 30%. Ministrul Dragnea a declarat, pe de altă parte, în mai multe rânduri, că nu renunță la ideea organizării referendumului pentru Constituție în toamna anului 2012, o soluție pentru ca acesta să fie validat fiind organizarea în mai multe zile, poate chiar trei, astfel încât prezența să poată atinge pragul de validare prevăzut de lege.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum
Bătaie între două vedete TV din România. Totul s-a întâmplat la baie. Poliția și ambulanța...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...