Ponta spune că știe cine este sursa anonimă în scandalul de plagiat. „Și ultimul copil își dă seama cine mă tot făcea «dottore, dottore» și cine a adus sursa anonimă”

Ponta spune că știe cine este sursa anonimă în scandalul de plagiat. Și ultimul copil își dă seama cine mă tot făcea «dottore, dottore» și cine a adus sursa anonimă
Publicat: 19/06/2012, 09:45
Actualizat: 06/05/2014, 15:58

Premierul Victor Ponta a declarat, marți dimineață, întrebat dacă scandalul de plagiat în care este implicat a fost regizat de la Cotroceni, că „și ultimul copil își dă seama” cine îi spunea „dotore”, el precizând că fostul ministru Daniel Funeriu este sursa anonimă.

Întrebat dacă scandalul de plagiat este regizat de Cotroceni, Ponta a răspuns: „Cred că și ultimul copil își dă seama cine mă tot făcea «dottore, dottore» și cine a adus sursa anonmă. Funeriu e sursa anonimă”.

La ora transmiterii acestei știri, Ponta susține o conferință de presă la Camera Deputaților pe acest subiect.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susține că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

„Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secțiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzațiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzațiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupției în învățământul superior”, scrie revista Nature.

Nature a accesat documente prezentate de o persoană anonimă care arată că mai mult de jumătate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini scrisă de Ponta, privind funcționarea Curții Penale Internaționale, ar conține texte copiate. În plus, teza a fost republicată drept carte, cu foarte mici modificări, în 2004, și constituie baza unei alte cărți, din 2010, privind responsabilitatea în dreptul internațional umanitar.

„Părți substanțiale ale textelor din cele trei lucrări par să fie identice sau aproape identice cu materiale scrise în limba română de specialiștii în drept Dumitru Diaconu și Vasile Crețu. De asemenea, textul se aseamănă cu traduceri în română ale unei lucrări în engleză publicată de specialistul Ion Diaconu”, constată revista Nature.

„Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente”, afirmă, pentru Nature, Marius Andruh, profesor la Universitatea din București și președintele Consiliului român pentru recunoașterea diplomelor universitare.

Dacă acuzațiile se vor dovedi reale, „în România și în străinătate vor trebui organizate dezbateri serioase pentru evitarea unor astfel de situații”, consideră Andruh.

Conform Nature, Victor Ponta nu a răspuns solicitării revistei de a comenta acuzațiile.

Materialul publicat de revista Nature, scris de Quirin Schiermeier, nu este însoțit de dovezi privind acuzația de plagiat. Începând din 1999, Quirin Schiermeier a scris pentru revista Nature articole științifice și despre politicile aferente acestui domeniu existente în Germania, în alte state ale Uniunii Europene, în estul Europei și în fostul spațiu sovietic.

Nature a relatat și despre acuzațiile de plagiat la adresa fostului ministru al Educației în Cabinetul Ponta, Ioan Mang. Aceeași revistă publica în ianuarie 2011 un interviu cu fostul ministru al Educației în Cabinetul Emil Boc, Daniel Funeriu.

Președintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, săptămâna trecută, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunțat, măcar telefonic, înainte de ședința de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea șefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, și adăugând: „Când ești doctor în drept, ești tare. Dottore!”.

Traian Băsescu a repetat de mai multe ori, într-o declarație de presă, că Victor Ponta are titlul de doctor în Drept, inclusiv în contextul în care sugera că acesta nu cunoaște textele tratatelor europene, iar în final a spus că „acel puțin acid legat de doctor” a fost „un foarte mic drept la replică pentru toate atacurile”.

„Acel puțin acid legat de doctor, pentru că domnul prim-ministru Victor Ponta este un doctor făcut de domnnul Adrian Năstase, căruia nu-i putem contesta cunoștințele în materie de drept internațional… Deci, chiar puținul acid este o foarte mică, un foarte mic drept la replică pentru toate atacurile pe care prim-ministrul le-a făcut de la momentul în care i-am pus mandatul în mână și până astăzi”, a spus Traian Băsescu în finalul declarației de marți, de la Cotroceni.

Luni seară, premierul Victor Ponta spunea că este pregătit să se supună verificărilor oricărei instituții în ceea ce privește acuzațiile de plagiat în cazul tezei de doctorat și a afirmat că este jenant să se insinueze că l-a plagiat pe profesorul care i-a scris chiar prefața lucrării.

El adăuga că acuzațiile lansate prin intermediul revistei Nature, pentru care fostul ministru al Educației și actualul consilier prezidenial Daniel Funeriu acordă periodic interviuri, nu reprezintă o surpriză și i-a transmis președintelui Traian Băsescu faptul că, în pofida acestor acuzații, tot el, ca prim-ministru, va reprezenta România la reuniunea Consiliului European.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”