Premierul își face propriul consliliu în care să se stabilească poziția României în Consliului European din noiembrie, excluzând reprezentanții președinției

Premierul își face propriul consliliu în care să se stabilească poziția României în Consliului European din noiembrie, excluzând reprezentanții președinției
Publicat: 19/10/2012, 20:46
Actualizat: 31/07/2014, 15:21

Guvernul a decis constituirea unui consiliu care să stabilească poziția României în negocierile din UE privind bugetul 2014-2020, structură condusă de primul-ministru, dar în care nu sunt incluși membri ai Președinției, reprezentanții altor instituții putând participa doar dacă sunt special invitați.

Consiliul va fi format din primul-ministru, toți miniștrii cu excepția celui al Apărării, precum și președinții Comisiei Naționale de Prognoză și Institutului Național de Statistică, conform unei hotărâri aprobate recent de Guvern.

„În funcție de necesitatea colaborării cu alte autorități sau instituții publice și cu mediul academic, coordonatorul grupului de lucru tehnic poate solicita participarea acestora, în calitate de invitați, la activitățile grupului de lucru tehnic. În cazul în care contribuția unei autorități sau instituții publice este relevantă și necesară, coordonatorul grupului de lucru tehnic poate solicita respectivei autorități sau instituții publice desemnarea unui reprezentant în cadrul grupului de lucru tehnic”, se arată în actul normativ.

Consiliul are ca atribuții analizarea propunerilor formulate în plan național și european, actualizarea constantă a priorităților României și a poziției naționale în vederea finalizării negocierilor pentru bugetul 2014-2020 și consultarea cu alte state membre inclusiv prin participarea la „reuniuni formale sau informale” pe această temă organizate în România „sau în străinătate”, astfel încât să fie formulată o „poziție unică și coerentă” în discuțiile cu alte state membre, în afara sau în cadrul negocierilor UE.

Obiectivul Consiliului este stabilirea mandatului la nivelul Consiliului afacerilor generale privind negocierea și formularea poziției României în contextul finalizării negocierilor legate de Cadrul Financiar Multianual și cu privire la negocierea sumelor ce vor fi alocate în viitorul exercitțu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020.

Agenția MEDIAFAX a relatat, la finele lunii septembrie, că șefa Unității pentru România din DG REGIO a atenționat Guvernul că procesul de elaborare a poziției României față de viitoarea perioadă de programare a bugetului UE nu este derulat corespunzător, iar recomandările CE nu sunt luate în considerație integral, criticându-i lipsa de viziune și strategie.

Atenționările au fost transmise de Angela Martinez-Sarasola, șefa Unității pentru România din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene), în contextul în care la nivelul Uniunii Europene există discuții privind bugetul rezervat statelor membre pentru perioada 2014-2020, și se regăsesc în două documente confidențiale comunicate Guvernului în lunile iulie și, respectiv, septembrie de către Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles.

Oficialul Comisiei Europene arată, potrivit documentelor obținute de MEDIAFAX, că este dezamăgit că procesul de elaborare a poziției României nu se derulează corespunzător, recomandările făcute de Comisie nefiind luate în considerație în întregime. Acesta a atenționat că nu există un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, arătând că lipsește abordarea strategică și viziunea asupra următoarei perioade.

Oficialul european a insistat ca poziția României să plece de la întocmirea unor strategii sectoriale, în a căror elaborare să fie implicate direcțiile de politici din ministere și nu autoritățile de management, iar strategiile respective să identifice situația existentă în fiecare domeniu, nevoile pentru domeniile respective și sectoarele pe care se dorește să se pună accentul în perioada viitoare de programare.

Potrivit sursei citate, Comisia nu a finalizat încă poziția sa în privința negocierilor cu România pentru viitoarea perioadă de programare, deși se preconiza ca aceasta să fie gata la începutul lunii septembrie, dar se așteaptă ca documentul să fie definitivat la sfârșitul lunii octombrie.

La jumătatea lunii septembrie, după ce premierul Victor Ponta a avut o discuție la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Guvernul a anunțat că va fi înființat un grup de lucru pentru negocierea alocărilor destinate României în bugetul UE 2014-2020, dar că deși decizia finală asupra bugetului va fi în Consiliul European extraordinar din 22-23 noiembrie, unde va fi prezent președintele Traian Băsescu, Executivul nu se va consulta cu Președinția.

„La nivelul Guvernului, împreună cu toate instituțiile și beneficiind de exeprtiză din zona neguvernamentală, vom constitui un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale României în cadrul bugetului 2014-2020, mecanismul de negociere și prioritățile absolute ale noastre, în așa fel încât să avem o poziție consolidată cu care să putem negocia și să pot negocia, ca prim-ministru, poziția Guvernului României referitoare la acest subiect esențial”, a spus atunci Ponta.

Întrebat de jurnaliști dacă grupul de lucru va colabora cu Administrația Prezidențială, având în vedere că deciziile finale asupra bugetului se iau în Consiliul European, unde participă președintele României, premierul Ponta a răspuns că nu va exista o astfel de colaborare.

„Nu, președintele României nu are niciun fel de atribuție constituțională în domeniul bugetar”, a arătat primul-ministru.

Președintele Traian Băsescu a fost întrebat, vineri, la Bruxelles, cu privire la faptul că premierul Ponta vrea delegare din partea șefului statului pentru participarea la următorul Consiliu European, el răspunzând: „Să ajungem până la următorul Consiliu. Îl aștept cu multă nerăbdare”.

„Să ajungem până la următorul Consiliu. Îl aștept cu multă nerăbdare”, a declarat Băsescu, întrebat de jurnaliști cu privire la afirmația premierului Ponta privind faptul că acesta ar dori să primească delegare de la președinte pentru a participa la Consiliul European din noiembrie, având în vedere tematica ce ține de competențele Guvernului, respectiv decizia privind cadrul bugetar multianual al UE 20.

Totodată, el a spus că participarea României la Consiliul European din noiembrie va fi „conform Constituției”, însă a arătat că delegația României va fi constituită în acord cu „nevoile de asistență” pe care le va avea el.

„Delegația va fi în acord cu nevoile de asistență pe care le voi avea”, a spus Băsescu.

După ce jurnaliștii au revenit cu întrebarea dacă va participa el sau îl va delega pe premier, Băsescu a spus că nu poate negocia Constituția.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer