Premiile puse la bătaie cu ocazia marii extrageri electorale 2012: „Mergi la vot și câștigi o Dacia Logan”

Premiile puse la bătaie cu ocazia marii extrageri electorale 2012: Mergi la vot și câștigi o Dacia Logan
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 08/06/2012, 16:44

Nici nu s-a dat startul oficial al campaniei electorale, că partidele au început să se întreacă în oferte care să le garanteze un scor mai mare la alegerile din iunie. Liberalii momesc alegătorii cu tombole la care pot câștiga electrocanice, motoscutere și chiar mașini, în vreme ce democrat-liberalii pun la bătaie tichetele sociale, suportate din bugetele administrațiilor pe care le conduc.

Găselnița liberalilor din mai multe județe este o tombolă, sub pretextul că aceasta ar motiva oamenii să meargă la vor. PNL Suceava pune la bătaie televizoare, laptop-uri, telefoane mobile, electrocasnice, iar premiul cel mare este o Dacia Logan. Cei care participă la tombola care le este interzisă membrilor PNL și trebuie să facă dovada că au votat. Potrivit președintelui liberalilor din Suceava, Alexandru Băișanu, care candidează pentru funcția de primar din partea USL, această acțiune motivează populația să meargă la urne.

„Unii nu mai vin la vot și spun că sunt sătui de politicieni. Încercăm să-i convingem că pot câștiga o Dacia Logan dacă participă la vot. Este bine ca la aceste alegeri să vină cât mai mulți alegători, dacă se poate peste 70 la sută dintre ei, pentru că primarul ales să fie legitim”, a spus Băișanu, menționând că nu este o campanie de susținere a vreunui candidat sau partid, ci doar de mobilizare.

Tombola electorală este o modă rândul liberalilor. Primarul PNL din Turceni (Gorj), Ion Iordache, a promovat-o chiar prin hotărâre a Consiliului local, prin care s-a alocat suma de 100.000 de lei pentru organizarea fondul de premii. Acestea din urmă sunt tot din categoria aparatelor electrocasnice, televizoare și laptop-uri și sunt puse la bătaie în campania „Votează pentru viitorul localității tale”.

Ideea a venit de la concetățenii mei care m-au rugat să nu mai apară mizerii în campania electorală, nici oameni care să le bată la poartă să-I scoată la vot, nici să-I care cu mașinile„, a spus Iordache.

Tichetele sociale, motiv de dispută

Tichetele sociale pentru pensionari și persoanele cu dizabilități sunt o altă metodă de fidelizare a electoratului. Preferată de democrat-liberali, stârnește chiar dispute aprige între politicieni.

La Roman, primarul PDL Laurențiu Leoreanu și consilierii USL și-au disputat paternitatea unei hotărâri de consiliu în acest sens. Mai mult, pedeliștii au pus pe lista beneficiarilor pensionarii și persoanele cu dizabilități, în vreme ce useliștii ar fi vrut ca tichetele sociale să fie distribuite doar persoanelor în vârstă. După aproape o săptămână de atacuri reciproce, până la urmă reprezentanții PDL și USL au căzut de acord ca bonurile în valoare de 30 de lei să fie distribuite tuturor categoriilor amintite. Administrația locală estimează că vor fi aproximativ 5.000 de beneficiari, cu venituri mai mici de 700 de lei.

„Am decis să dăm cât mai repede aceste tichete sociale, fiindcă se apropie Paștele și orice ajutor este bine venit. Beneficiarii care vor lua tichetele de la Direcția de Asistență Socială vor putea vedea acolo și lista magazinelor și a farmaciilor de unde se pot achiziționa produse și medicamente cu aceste bonuri”, a spus Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Majorări de campanie la Târgoviște

Situație similară și la Târgoviște, unde tichetele sociale sunt distribuite de mai mult timp, de Crăciun și de Paște, diferența fiind că în 2012, an electoral, valoarea lor s-a majorat cu 50 la sută, ajungând astfel la 150 de lei. Persoanele vizate sunt tot pensionari, cu venituri sub 800 de lei. Hotărârea a fost adoptată de consiliul local, la inițiativa primarului PDL, Gabriel Boriga, și vizează aproximativ 10.000 de persoane.

Pensionarii din Petroșani se vor bucura și ei de câteva tichete sociale, oferite de primarul PDL, Tiberiu Iacob Ridzi, soțul fostului ministru al Tineretului și Sportului. Astfel, aproximativ 5.000 de persoane, cu venituri sub 700 de lei pe lună, vor beneficia de câte cinci tichete în valoare de 10 de lei, în apropierea sărbătorilor pascale. Potrivit presei locale, este primul an când administrația publică locală a decis înlocuirea pachetelor cu alimente cu bonurile valorice.

La Mediaș, primarul PDL Teodor Neamțu îi are în vedere de mai mulți ani pe pensionari. Aceștia beneficiază de tichete sociale, în valoare de 100 de lei, dacă au venituri de maximum 500 de lei.

Prevăzător este și primarul din Herculane, pedelistul Nicușor Vasilescu, care a introdus „legitimațiile de transport și economat”, în valoare de 30 de lei pentru pensionari și de 60 de lei pentru veterani. Mai mult, el se asigură că oamenii știu de la cine vin „cadourile”, în vitrina economatelor fiind lipite afișe prin care Vasilescu garantează pentru program.

Pelerinaje și mâncare gratuită

La București, primarul sectorului 6, Cristian Poteraș, a organizat în prag de alegeri un pelerinaj la mănăstirile din Bulgaria pentru pensionari, cu transportul și masa asigurate. Cele șase autocare au plecat sâmbătă dimineața, obiectivul lor fiind mănăstirea Basarabov, de lângă Ruse.

Președintele organizației PDL București, Elena Udrea, a ținut și ea să își exprime bunăvoința față de alegători, organizând o petrecere pentru locuitorii sectorului 6, cu masa gratuită. Printre invitați s-a numărat și primarul Poteraș, care a declarat că acestă petrecere a fost finanțată de un ONG, fără a avea un scop electoral.

Pe aceeași idee a mers și Ștefan Florescu, posibil candidat independent. Rivalul lui Poteraș a organizat mai multe astfel de excursii de-a lungul timpului, chiar și anul trecut, oferind posibilitatea pensionarilor și profesorilor să viziteze mai multe mănăstiri din România.

Zilele Orașului, prilej de campanie electorală

În prag de campanie, organizarea de petreceri de Zilele Orașului sunt ocazii numai bune pentru președinții Consiliilor Județene și primari să facă o baie de mulțime. Astfel de sărbători au devenit un clișeu electoral, politicienii preferând să interacționeze cu alegătorii la un spectacol muzical, un grătar în aer liber și un pahar cu vin.

Zilele Botoșaniului vin primele la rând, în perioada 20-23 aprilie, autoritățile locale spunând că o firmă locală se va ocupa de organizarea evenimentelor, însă nu a fost stabilit nimic concret. Cei de la Drobeta Turnu Severin sunt ceva mai organizați, ei sărbătorind Zilele Orașului între 22 și 24 aprilie, avându-i printre invitați pentru spectacole pe Horia Brenciu și trupele Iris și Holograf.

Locuitorii din Sfântu Gheorghe deja știu ce vor face de Zilele Orașului, sărbătoare care durează o săptămână, între 21 și 29 aprilie. Organizatorii pun la dispoziția oamenilor piese de teatru, concerte de muzică simfonică, expoziții, proiecții de film, competiții sportive, spectacole și demonstrații culinare. Așa cum s-au obișnuit, Zilele orașului Sfântu Gheorghe sunt organizate de primarul Antal Arpad.

Culiță Tărâță: S-a dus vremea găleților și a pungilor

De cealaltă parte, sunt și câțiva candidați care nu și-au început încă strategia de campanie, unii dintre ei chiar plănuind să nu facă nimic. Candidatul la primăria Iași din partea progresiștilor, Tudor Ciuhodaru, a declarat, pentru gândul, că modalitatea de promovare pe care o va adopta în campanie va fi „un simplu buletin de vot, cu inima pe el”.

„Contactul cu oamenii este mai important decât orice campanie. Mă văd cu ei în fiecare zi, la spital, la cabinetul electoral, în piață, oriunde. Ieșenii mei s-au săturat de campanii și discursuri false, ei vor fapte. Eu fac ce spun și spun ce fac”, a spus Ciuhodaru.

De aceeași părere este și colegul său, Culiță Tărâță, candidat la Consiliul Județean Neamț. Deputatul are încredere în calitățile sale și spune că experiența pe care o are și faptul că oamenii au încredere în el îl vor ajuta mai mult decât orice afiș. Referitor la celebra „pungă electorală”, Tărâță nu crede că va mai fi un ritual al campaniei. „S-a dus vremea găleților și a pungilor, nu mai are nimeni curaj să facă asta. Lumea s-a săturat de promisiuni deșarte, o să arunce cu gălețile pe geam. Dacă se mai întâmplă asta, eu mă duc acasă”, a declarat, pentru gândul, deputatul UNPR.

Partidele, rămase datoare după campanie

Chiar dacă oficial partidele susțin că banii scoși din visterie pentru locale sunt drămuiți până la ultimul leu, de-a lungul timpului nu s-au dat în lături de a face datorii ca să-și vadă candidații în funcții. Astfel, la localele din 2008, PDL, PSD și PNL nu s-au uitat la bani cheltuind mai mult decât veniturile de campanie. Astfel, potrivit raportărilor oficiale, democrat-liberalii au rămas cu datorii de un milion de euro, cheltuind 7,5 milioane, la venituri de 6,5 milioane. PSD a rămas cu facturi neachitate de 2,5 milioane de euro, având venituri de 4,7 milioane și cheltuieli de 7,2 milioane de euro. Liberalii au rămas cu datorii de 200 de mii de euro, având declarate venituri de 4,9 milioane și cheltuieli de 5,1 milioane.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...