Președintele CJ Botoșani și soția sa, deputat PNL, concediu de două săptămâni la mare pe bani publici „ca să moară dușmanii de ciudă”. Țurcanu: „Așa, și? Dumneavoastră n-aveți dușmani?”

Președintele CJ Botoșani și soția sa, deputat PNL, concediu de două săptămâni la mare pe bani publici „ca să moară dușmanii de ciudă. Țurcanu: „Așa, și? Dumneavoastră n-aveți dușmani?
Publicat: 24/08/2014, 18:55

Povestea celor două săptămâni la mare pe bani publici începe cu un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Botoșani, de la sfârșitul lunii iulie, prin care se aprobă participarea lui Florin Țurcanu la „cursuri de perfecționare”, în perioada 3-17 august 2014. Organizatorul cursurilor: firma Chiriță Ionel Întreprindere Individuală București, prin marca înregistrată Partener APL, alături de firma Public Research (furnizorul trainerilor), care a trimis oferta, pe mail, reprezentanților unității administrativ-teritoriale.

Dintre toate cursurile puse la dispoziție de firma menționată mai sus, Țurcanu și-a ales două: „servicii de asistență profesională” și „gestionarea documentelor unei instituții publice; protecția și gestionarea informațiilor clasificate”. Fiecare câte 800 de lei.

Tot în oferta firmei respective se găsesc și tarifele pentru cazare și masă în funcție de hotelul și stațiunea alese. De exemplu, în Eforie Nord au existat două variante pentru cazare. La Hotel Felix, un sejur de o săptămână în respectiva perioadă ajungea la 2.275 lei, iar la Hotel Dunărea 2.475. Mâncarea, câte 100 de lei pe zi. Iar președintele CJ Botoșani a stat două săptămâni. Ce-i drept, în oferta primită de la Ionel Chiriță Întreprindere Individuală, hotelierii ofereau cazare gratuită pentru un însoțitor adult și doi copii sub 12 ani. În cazul lui Florin Țurcanu, soția și doi copii ai săi.

În hotărârea de CJ, adoptată de consilieri, este atașat și raportul de specialitate al Direcției buget-finanțe, în care se precizează că în bugetul pentru cheltueli și venituri pe anul 2014, pentru instruirea profesională au fost alocați 35.000 de lei. Și ca să fie totul perfect, familia Țurcanu a preferat să folosească mașinile instituției pentru a face drumul până la Eforie.

„Legislația permite și este foarte bine să participăm la cursuri, sunt lucruri importante pentru oameni care lucrează în administrație. Dacă faceți confuzia, cred că nu suntem pe același subiect. Discutăm de cursuri, nu despre petrecere[…] Faceți o confuzie, interpretați. Nu am fost la mare, ci la cursuri, am toate aprobările legale așa cum este scris în legislație. Suntem obligați să mergem la cursuri pentru că noi răspundem pentru documentele pe care le semnăm”, a reacționat Florin Țurcanu, contactat de gândul.

La mare, cu mașina instituției

Întrebat de jurnaliștii din presa locală de ce a folosit mașina Consiliului Județean și nu cea personală, Țurcanu a răspuns ironic. „Dar cu ce voiați să merg, cu bicicleta, cu căruța, cu ce să merg? Îmi pare rău că nu am reușit să merg cu mașina personală”, a spus șeful CJ Botoșani.

Contactat de gândul, liberalul a insistat pe necesitatea ca președintele de CJ să folosească mașinile instituției, dacă scopul deplasării este în interes de serviciu. Iar el „nu a făcut o plimbare personală”.

„Stați un pic, că de ce am folosit mașinile Consiliului Județean… Păi președintele de CJ poate folosi mașinile instituției și trebuie să le folosească pentru că am mers în interes de serviciu, nu am mers acolo ca să fac o plimbare personală. Am fost la cursuri care au fost aprobate în plenul Consiliului Județean, era normal să merg cu mașinile de serviciu. cu ce voiați să merg?”, s-a arătat el indignat.

Despre consilieri însă, Țurcanu promite cu înverșunare că data viitoare nu-i va mai lua cu el și, mai mult, nici el nu va mai accepta, probabil, astfel de invitații la cursuri.

„Am luat și consilierii, îmi cer scuze, asta e, îmi cer scuze. Cu altă ocazie vă asigur că n-o să-i mai iau. Am considerat că a fost o chestiune benefică pentru ei, ca să învețe ceva, dar pentru mine ca om politic este o chestiune neinspirată, dar mi-o asum. Asta este, merg mai departe. Cu altă ocazie vă asigur că n-o să-i mai iau și eu o să mă gândesc foarte mult dacă o să mai plec vreodată și eu. Dacă astăzi ar fi să mai primesc o invitație, vă asigur că nu mai plec”, a adăugat Țurcanu, potrivit presei locale.

Cele două săptămâni la malul mării au picat la țanc pentru șeful de CJ, căci pe 12 august a putut să-și sărbătorească și ziua de naștere tot acolo, alături de familie și prieteni.

„Am împlinit 42 de ani. Era normal, dacă eram la cursuri, ca în timpul liber să-mi sărbătoresc și eu ziua cu familia. Ce, dacă eram la cursuri, nu trebuia să-mi sărbătoresc ziua cu un tort și cu familia? Și la muncă stai opt ore, dup-aia vii acasă și-ți faci treaba în familie”, a explicat Țurcanu.

„Ca să moară dușmanii”

De altfel, soția a fost cazată gratuit, după cum se arată în oferta hotelului. Însă aceeași soție este deputat și a mers și ea, două săptămâni la mare, pe bugetul unui consiliu județean. Mai mult, a ținut să arate tuturor realizarea ei, așa că a postat mai multe fotografii pe contul său de Facebook, cu un mesaj pentru „dușmani”. „Așa ca să moară dușmanii, să comenteze cu spor…până ce de ciudă mor!!!”.

„Așa, și? Ce-i rău în asta? Dumneavoastră n-aveți dușmani? Ei iaca, ea și-a dorit să moară dușmanii. Dar dumneavoastră ce treabă aveți cu Facebook-ul unei persoane? Și dacă e persoană publică nu are dreptul la intimitate? Sunteți cumva prieteni pe Facebook cu doamna deputat și v-a dat acceptul să puteți comenta ce scrie ea pe Facebook?”, și-a apărat Țurcanu soția.

Contactată de gândul, liberala Roxana Florentina Anușca a refuzat să facă precizări despre situația creată.

„Dna deputat Anușca nu dorește să facă vreun comentariu pe acel subiect”, a transmis, prin SMS, consiliera ei.

Întrebat dacă respectivele cursuri pe care le-a urmat în cele două săptămâni au fost utile, președintele Consiliului județean Botoșani s-a simțit jignit, așa că a evitat să răspundă.

„Dar dumneavoastră sunteți acum profesor universitar și dăm un test grilă? Nu vă pot răspunde pentru că deveniți obraznică. Îmi cer scuze că am ajuns să discutăm o chestiune publică într-un stil care nu cred că e corect”, a spus el.

Una peste alta, Florin Țurcanu susține că este acoperit de legislație și că nimeni nu-l poate acuza că a făcut ceva ilegal.

„Moralitatea?”, îl întrebăm noi.

„Moralitatea…Doamne-Doamne o analizează și va spune care trece în stânga și care în dreapta. Vă urez liniște sufletească așa cum îmi oferiți dumneavoastră mie!”, a încheiat președintele CJ Botoșani.

Cursurile de pregătire pentru aleșii locali

Cursurile de administrație au fost organizate de Chiriță Ionel Întreprindere Individuală București, prin Partener APL București (marcă înregistrată). Potrivit directorului, firma are o vechime de doi ani și 2014 este primul an în care cursurile organizate au fost de mare amploare. Public Research este firma care a adus profesorii care i-au instruit pe funcționarii publici (trainerii).

Contactat de gândul, Ionel Chiriță a explicat că în cele 11 săptămâni de cursuri organizate la malul mării s-au înscris peste 300 de funcționari publici din admnistrația publică locală, din toată țara, însă un singur președinte de Consiliu Județean: Florin Țurcanu.

Procedura este următoarea: funcționarii publică participă la aceste cursuri, organizatorul eliberează niște adeverințe, iar Agenția Națională a Funcționarilor Publici, în termen de aproximativ două luni, eliberează certificatele atestate.

Potrivit legii 393/2004, privind statutul aleșilor locali, aceștia au obligația să participe la cursuri de perfecționare.

Art. 41. – Aleșii locali beneficiază de plata cursurilor de pregătire, formare și perfecționare profesională organizate de instituții specializate, în decursul mandatului, conform hotărârii consiliului local sau județean.

Art. 51. – Aleșii locali au îndatorirea de a-și perfecționa pregătirea în domeniul administrației publice locale, urmând cursurile de pregătire, formare și perfecționare organizate în acest scop de instituțiile abilitate.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Statul român vinde un BMW mai ieftin decât Dacia Logan. Ce secret ascunde
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
WhatsApp ”fură” de la concurență, pentru binele tău: schimbarea disponibilă acum pe care o știi...
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Informații vitale despre vaccinuri, după un studiu făcut pe milioane de oameni
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...