Președintele poate dizolva Parlamentul dacă sunt respinse două Guverne în 45 de zile – proiect

Redactor:
Gândul
Președintele poate dizolva Parlamentul dacă sunt respinse două Guverne în 45 de zile – proiect
Președintele țării poate dizolva Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură, conform proiectului de lege de revizuire a Constituției.

Președintele țării poate dizolva Parlamentul dacă acesta nu aacordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de45 de zile de la prima solicitarea și numai după respingerea a celpuțin două solicitări de învestituiră, conform proiectului de legede revizuire a Constituției.

De asemenea, conform proiectului, candidatul pentru funcția deprim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votulde încredere al Parlamentului asupra programului și a întregiiliste a Guvernului.

„Parlamentul se va pronunța prin vot asupra formării nouluiGuvern în termen de 10 zile de la data solicitării votului deîncredere. În caz contrar, după trecerea celor 10 zile, candidatulpropus, împreună cu programul și lista Guvernului, va fi consideratrespins de către Parlament, iar Președintele României va desemna unalt candidat pentru funcția de prim-ministru”, mai prevedeproiectul de revizuire, la articolul 103.

Parlamentul este obligat să dea votul de învestitură pentruGuvern în zece zile de la desemnarea noului Cabinet, iar în cazulremanierilor șeful statului și premierul trebuie să se consulte,conform proiectului noii Constituții pe care îl va înaintaPreședinția, a anunțat săptămâna trecută Traian Băsescu.

Șeful statului a amintit ceea ce s-a întâmplat când l-a desemnatprim-ministru pe Liviu Negoiță, când Parlamentul, timp de o lună șiceva, nu a vrut să ia în discuție învestirea Guvernului. De aceea,în proiectul de revizuire a Constituției, se prevede că, „dupădepunerea listei Guvernului și a programului, Parlamentul are zecezile să dea vot de învestitură”, iar dacă nu respectă acest termense consideră că noul Cabinet „a picat” și se trece la o nouănominalizare.

Ioana Câmpean, [email protected]

Inchide