Prima ședință a Guvernului Ponta II: restructurări în ministere și bani mai puțini pentru șefii companiilor de stat

Prima ședință a Guvernului Ponta II: restructurări în ministere și bani mai puțini pentru șefii companiilor de stat
Publicat: 22/12/2012, 13:41
Actualizat: 29/03/2019, 15:17

Restructurări în ministere și plafonarea indemnizațiilor directorilor companiilor de stat, sunt două dintre primele decizii luat eîn prima ședință a Guvernului Ponta II.

„Nu facem protecție socială prin funcții în guvern”, a susținut premierul Victor Ponta care a cerut noilor miniștri să reducă aparatul birocratic.

„Eu cred că este bine să fie mai mulți miniștri, pentru a avea fiecare o responsabilitate foarte clară, dar prin restructurare aveți și o oportunitate pe care vă cer să nu o ratați, de a mai reduce aparatul birocratic. Cu ocazia acestei restructurări am constatat că există cinci departamente care fac același lucru în cinci ministere, am constatat că avem zeci și sute de oameni care, teoretic, scriu trei hârtii, așa încât, dacă sunteți fiecare responsabil de domeniul respectiv, vă rog să fiți responsabili și de modul în care cheltuim banii”, a spus Ponta miniștrilor.

Primul ministru le-a cerut, totodată, colegilor de cabinet să fie în gardă pentru a putea fi discutat bugetul pe anul viitor. Acesta ar trebui negociat cu delegația FMI la începutul lui ianuarie, astfel încât pe 14 să intre în dezbaterea Parlamentului.

Nimeni nu ia mai mulți bani de la 1 ianuarie

De asemenea, premierul a anunțat că indemnizațiile directorilor din companiile de stat vor fi plafonate și anul viitor, măsura urmând a fi adoptată în următoarea ședință de guvern, din 27 decembrie.

Premierul a fost întrebat de jurnaliști, la finalul ședinței de sâmbătă a noului Guvern, dacă intenționează să aprobe o ordonanță de urgență prin care să mențină la un nivel redus și pentru anul viitor indemnizațiile directorilor din companiile de stat.
„Dacă nu mă înșel este deja în ordonanța pe care am dat-o săptămâna trecută. Dacă mi-a scăpat, sigur intră (în ședința următoare a Guvernului-n.r.), că nu ia nimeni mai mulți bani de la 1 ianuarie, pentru că nu avem în buget și nici n-am în intenție în ceea ce privește salariile din companiile de stat”, a precizat premierul.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizațiile membrilor Consiliilor de Administrație din companiile de stat și regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăți.
În același timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menținută și în anii următori, respectiv 2010 și 2011.
La finalul anului trecut, Executivul a decis să prelungească și pentru acest an perioada de plafonare a indemnizațiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remunerației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Decizia nu a vizat însă și remunerația angajaților aflați în organigramă sub directorii generali, astfel că s-a ajuns la cazuri în care salariile acestora sunt mai mari decât cele plafonate ale directorilor generali.

În vară, premierul Ponta a anunțat că salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece există cazuri în care remunerația acestor angajați este mai mare decât cea a directorilor generali.
El a asigurat că salariile vor fi limitate inclusiv în cazul persoanelor care ocupă posturi de consilier în companiile de stat.

Proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat a fost discutat atunci de Guvern în primă lectură, premierul cerând miniștrilor să își prezinte punctul de vedere până săptămâna viitoare. Documentul nu a mai fost aprobat ulterior.
Tot în vară, premierul Ponta a anunțat că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depășește 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor și numai pentru sectorul bugetar.
Șeful Guvernului a criticat în acest context faptul că tatăl președintelui Camerei Deputaților, Robertei Anastase, încasează din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de de 320 milioane lei vechi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023