Primarul Falcă, acuzat de PSD că legalizează mita electorală prin acordarea unor ajutoare financiare

Redactor:
Gândul
Primarul Falcă, acuzat de PSD că legalizează mita electorală prin acordarea unor ajutoare financiare
Conducerea PSD Arad îl acuză pe primarul municipiului, Gheorghe Falcă, că "pregătește legal marea mită electorală" prin inițierea unui proiect de hotărâre "care permite Primăriei să dea bani aproape oricui dorește, sub forma ajutoarelor sociale de urgență", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conducerea PSD Arad îl acuză pe primarul municipiului, Gheorghe Falcă, că „pregătește legal marea mită electorală” prin inițierea unui proiect de hotărâre „care permite Primăriei să dea bani aproape oricui dorește, sub forma ajutoarelor sociale de urgență”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele județean al PSD Arad, Dorel Căprar, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că primarul Aradului, Gheorghe Falcă, „pregătește legal marea mită electorală”, prin acordarea unor ajutoare de urgență persoanelor aflate în situații excepționale.

Conform liderului PSD Arad, proiectul este astfel redactat încât „permite Primăriei să dea bani aproape oricui dorește, sub forma ajutoarelor sociale de urgență”, iar „decizia de a acorda sau nu ajutoarele stă în pixul celor din Primărie, ceea ce deschide calea abuzului și traficului de influență pentru cumpărarea voturilor”.

„Este o nuanță foarte importantă: proiectul de hotărâre nu spune cine are dreptul să primească subvenții, ci cine «poate» să primească subvențiile respective. Acest «poate» deschide calea abuzurilor. Niciunde nu există o ierarhizare obiectivă a celor care ar urma să beneficieze de sprijin. PDL a eliminat sau a restricționat mare parte din subvențiile acordate pe criterii clare și nediscriminatorii populației și le-a înlocuit cu un sistem în care administrația locală poate decide cui acordă și cui nu acordă subvenții. PDL și-a propus să aducă populația în situația de a sta cu mâna întinsă, pentru a acorda apoi ajutoare condiționate electoral”, a spus Căprar.

El a adăugat că „arădenii trebuie să fie foarte atenți la acest dar otrăvit al administrației locale, pentru că sprijinul, care va fi probabil acordat anul viitor, nu va mai fi acordat după alegeri”.

„Credem că Gheorghe Falcă a promovat acest proiect pentru a cumpăra voturile unei populații care a ajuns cu largul concurs al său și al PDL să trăiască în sărăcie”, a spus președintele PSD Arad.

În proiectul prezentat de liderul social-democrat se arată că se pot aloca „ajutoare de urgență pentru intervențiile medicale ale căror costuri nu sunt acoperite sau compensate parțial de asigurările sociale de sănătate”. Suma maximă ce se acordă pentru această categorie este de 1.000 lei, iar beneficiari pot fi persoanele sau familiile al căror venit net pe membru de familie este de până la 1.500 de lei.

„Iată deci o categorie la care se poate integra aproape orice arădean care are probleme medicale. Pe de o parte, pentru că tot mai multe servicii medicale nu sunt acoperite de asigurările sociale de sănătate, pe de altă parte pentru că foarte puține familii din Arad au un venit net pe membru de familie de peste 1.500 de lei”, a spus Căprar.

El a arătat că același tip de ajutor, până la limita de 300 de lei, se poate acorda și pentru medicamente, iar diferite sume de bani pot fi alocate și familiilor care au restanțe la plata cheltuielilor de întreținere.

În proiect se mai arată că poate beneficia de 750 de lei, o dată pe an, „familia/persoana singură aflată în dificultate ca urmare a acoperirii cu prioritate din veniturile familiei/persoanei a contravalorii medicamentelor, tratamentelor medicale, cheltuielilor de întreținere, impozitelor, taxelor, a altor cheltuieli strict necesare traiului zilnic, fiind în imposibilitate de a-și achita din veniturile rămase hrana zilnică, dacă venitul pe membru de familie este mai mic de 1.000 de lei”.

„Marea reformă a PDL, în care se spune că va fi eliminat statul social, se transformă într-un sistem discreționar, în care primarul decide cine are de mâncare și cine suferă de foame, cine stă la căldură și cine stă în frig. Noi credem că este un abuz grosolan și ne vom opune prin toate mijloacele adoptării acestui proiect de hotărâre”, a conchis Dorel Căprar.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat că proiectul prevede acordarea de ajutoare persoanelor aflate în situații excepționale.

„Primarul are dreptul legal să acorde astfel de ajutoare, dar proiectul stabilește situațiile și condițiile în care comunitatea poate ajuta persoane aflate într-o situație excepțională. Astfel de ajutoare se vor acorda doar în urma unor anchete sociale și pe baza documentelor care să ateste situația în care se află persoana care solicită sprijin”, a declarat Drăghici.

Proiectul de hotărâre se află afișat la intrarea în Primăria Arad și urmează să fie supus aprobării consilierilor într-una din ședințele viitoare.

Marian Buga, [email protected]

Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac și cum arată părinții lui Mihai Gâdea. Detaliul nebănuit despre familia directorului Antena3
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide