Primăvara de la București. Călduroasa vizită a premierului Li, sub „soarele neobișnuit” al omologlui Ponta: „De obicei este iarnă, dar noi am simțit vremea senină”

Publicat: 26/11/2013, 09:41
Actualizat: 26/11/2013, 09:41

Era 7 seara, prime-time, la Beijing când Li Keqiang, premier din martie în Republica Populară Chineză, a aterizat în „țara prietenă” numită România.”O vizită istorică, după 20 de ani”, spun crainicii televiziunii de stat, citând din Victor Ponta, în minutul de aur în care milioane de chinezi au deschis televizoarele cu ecran LCD. O vizită cu garda de onoare la scara avionului, cu sare și cu pâine din care Li rupe cu ambele mâini, cu Ponta fundal viu zâmbind fără pauză, supus protocolului. O vizită care „va da un suflu nou relației tradiționale de prietenie și cooperare dintre cele două țări”, scrie cu convingere Xinhua, agenția de stat chineză, preluată cu însuflețire la București.

Pentru domnul Li, acest premier cu părul pieptănat perfect, din care vântul nu clintește niciun fir, Victor Ponta a așternut covorul roșu și a făcut, în premieră drumul până la aeroport ca să îl primească. Un obicei pe care trei prim-miniștri, toți cei care i-au succedat până acum lui Adrian Năstase, îl făcuseră uitat.

„Sunt convins că soarele, cu care nu-i obișnuit Bucureștiul la sfârșit de noiembrie, e semnul pozitiv pe care îl așteptăm pentru succesul acestei reuniuni”, înclină ușor din cap Victor Ponta „bucuros și de onorat” că domnul Li, cu 5 miniștri și 300 de oameni de afaceri, stă trei zile la București gata să împartă 10 miliarde de dolari în regiune.

E deja marți, la ora 3 după-amiaz,ă la Beijing, când Li Keqiang salută vesel, fluturând mâna dreaptă, jurnaliștii chinezi la Casa Poporului. În Parlament, același zel. Oficiali din 17 țări – din cere 11 ale UE -, 1500 de oameni de afaceri și 200 de expozanți din agricultură, IT, turism și trenuri de mare viteză sunt marți la Casa Poporului. Patru oameni au pardosit cu parchet două săli uriașe în 6 ore, ca să nu alunece delegația pe marmură, iar parlamentarii au plecat acasă făcând loc celui de-al doilea summit al șefilor de Guverne din China și țările Europei Centrale și de Est și forumului economic și comercial aferent.

La Palatul Snagov, RA-APPS s-a pus în mișcare, pentru serile dansante, cu grătare, muzică folclorică și focuri de artificii pentru oficialii și afaceriștii chinezi și est-europeni. Protocolul guvernamental caută soluții pentru o vizită scurtă la Sinaia și la Bran.

Din scaunul celui de-al treilea om în stat, președintele Camerei Deputaților a făcut și el o mutare politicoasă. I-a rezervat domnului Li un fotoliu cu patru trepte mai sus decât cel în care ar fi stat în mod obișnuit înaintea discursului său de miercuri, rechemând, de miercuri, pe un ton serios, parlamentarii la muncă.

Li: „De obicei este iarnă, dar noi am simțit vremea senină, ca primăvara”

Efortul general nu a trecut neobservat. „Mulțumesc foarte mult, vreau să mulțumesc domnului prim-ministru Ponta și Guvernului României pentru primirea călduroasă și tot ceea ce dumneavoastră ați făcut pentru organizarea vizitei mele și a delegației guvernamentale chineze. Odată ce am coborât din avion, am văzut și oameni primitori și o vreme senină, de primăvară. În perioada aceasta, de obicei este iarnă, dar noi am simțit vremea senină, ca primăvara”, s-a declarat măgulit domnul Li.

Iar măgulirea s-a tradus în cifre. „În această vizită, au fost semnate o serie de documente și contracte și pe lângă aceasta, o să fie semnate și alte contracte cu ocazia acestei vizite. În ceea ce privește suma, vreau să vă asigur că suma este uriașă, fiindcă acuma, diseară, grupul de lucru dintre cele două părți va discuta și proiectele privind calea ferată rapidă și în domeniul infrastructurii și toate aceste colaborări și proiecte vor depăși valoarea și suma care este inițial stabilită pe contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, pentru că aș dori să aduc și surprize pentru colaborare, pentru suma de colaborare”, a evitat chinezul jovial, orice cifră.

Pentru domnul Li, Victor Ponta a făcut în premieră drumul până la aeroport, pentru a-l aștepta cu garda de onoare. Un gest protocolar rarisim, pe care premierii de după Adrian Năstase l-au lăsat în urmă, în încercarea de a șterge din memoria colectivă imaginile protocolare în alb-negru de dinaintea Revoluției.

24 noiembrie 2013. Primirea premierului Li Keqiang de către Victor Ponta. Foto: Mediafax

Iulie 2001. Primirea premierului francez Lionel Jospin la aeroport de către Adrian Năstase. Foto: Mediafax

Iulie 2001. Primirea premierului spaniol Jose Maria Aznar la aeroport de către Adrian Năstase. Foto: Mediafax

Li, desemnat numărul 2 și jumătate. Zgonea: „Nu cred că mai prindem noi în viața asta discursul primului ministru al Chinei în fața Parlamentului României”

La un gest protocolar excepțional s-a gândit și Valeriu Zgonea. Dacă marți premierul chinez deschide Summitul și Forumul, miercuri și-a programat un discurs în Parlament, pentru care președintele Camerei i-a rezervat un loc central, așa cum are la Beijing. Două decenii la rând, în astfel de situații premierul își cedează propriul loc, la masa Guvernului, cu câteva trepte mai jos decât al doilea și al treilea om în stat și se mută pe scaunul vecin. De această dată, domnul Li va urca la prezidiu, între numărul doi și trei în stat, iar Ponta coboară în banca sa de deputat. E ceea ce Valeriu Zgonea numește metaforic „protocolul acceptat”.

„Primul-ministru al Chinei va sta între mine și domnul Antonescu. Acesta este protocolul acceptat. Domnul prim-ministru Victor Ponta preferă să stea în prima bancă, ca parlamentar și să asculte discursul primului ministru chinez. Procedura e bine stabilită. Protocolul este conturat și trebuie să-l respectăm”, a trasat Zgonea locul fiecăruia pe scaun.

De la președinți la prim-miniștri, de la președintele Consiliului sau Parlamentului European la șeful FMI, niciunul nu a primit, niciodată, onoarea care i se face lui Li Keqiang.

3 noiembrie 2005. Discursul președintelui Bulgariei, Gheorghi Pîrvanov. Singurele locuri la prezidiu sunt cele ale președinților celor două Camere, Nicolae Văcăroiu și Adrian Năstase. Foto: Mediafax

25 aprilie 2005. Discursul președintelui Parlamentului European Joseph Borrell Fontelles. Singurele locuri la prezidiu sunt cele ale președinților celor două Camere, Nicolae Văcăroiu și Adrian Năstase. Foto: Mediafax

Un gest de curtoazie a fost făcut în 2008 pentru Nicolas Sarkozy căruia i s-a așezat, discret, în spatele tribunei, un înalțător pentru a-i masca statura.

Februarie 2008. Discursul președintelui Franței, Nicolas Sarkozy în Parlamentul României. Locul rezervat șefului de stat francez, la masa Guvernului, lângă premierul Călin Popescu Tăriceanu. Foro: Mediafax

Aprilie 2012. Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, așezat la masa rezervată Guvernului și șefului statului. Foto: Mediafax

Apel la parlamentari: „Prezența este obligatorie!”

Entuziast, Valeriu Zgonea s-a implicat personal și în mobilizare: „Fac un apel și îi rog pe parlamentari, indiferent de organizația politică, când e vorba de echipa națională și de România să fie prezenți la discursul de miercuri din Parlament al premierului chinez. Este important acest semnal pentru comunitatea oamenilor de afaceri chinezi și pentru toți cei care cred în această țară. Prezența este obligatorie și este și o onoare și pentru noi, pentru că nu cred că mai prindem noi în viața asta discursul primului ministru al Chinei în fața Parlamentului României”, s-a declarat onorat președintele PSD al Camerei „prietene”.

Domnul Li este doar unul din cei 16 prim-miniștri – ai României, Chinei, Albaniei, Bosniei-Herțegovina, Bulgariei, Cehiei, Crației, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, sloveniei și Ungariei, veniți la București la a doua întâlnire, ca desfășurare de forțe, după Summitul NATO din 2008. Este însă singurul cu 10 miliarde de dolari în mapă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația