Privatizarea CFR Marfă, discutată în CSAT

Redactor:
Gândul
Privatizarea CFR Marfă, discutată în CSAT
CSAT se reunește luni în ședință

CSAT se reunește luni în ședință, pe ordinea de zi fiind proiectul HG pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a CFR Marfă, concepția de reconfigurare a sistemului de ordine publică prin descentralizarea serviciului polițienesc, rezultatele în combaterea evaziunii fiscale.

Ședința CSAT este programată să înceapă la ora 14.00, la Palatul Cotroceni.

„Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului sunt incluse tematici referitoare la: prezența României cu jandarmi și polițiști în Kosovo, concepția de reconfigurare a sistemului de ordine publică prin descentralizarea serviciului polițienesc în slujba cetățeanului, proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» S.A. și a mandatului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru realizarea acesteia, activitățile desfășurate și rezultatele obținute în procesul de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, activitățile desfășurate și rezultatele obținute în procesul de prevenire și combatere a fenomenului infracțional la nivelul porturilor maritime”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Precedenta reuniune a CSAT a avut loc în data de 27 iunie.

În 25 august, surse guvernamentale au declarat MEDIAFAX că Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării a recomandat Ministerului Transporturilor să discute cu Consiliul Concurenței implicațiile privatizării CFR Marfă, în măsura în care pot exista riscuri pentru siguranța națională.

Potrivit acestora, Ministerul Transporturilor a solicitat CSAT avizul pentru proiectele de hotărâri de Guvern privind strategia de privatizare a CFR Marfă și strategia de privatizare a Tarom. Ministerul Transporturilor a fost informat că, în privința privatizării Tarom, CSAT nu este abilitat să avizeze strategia de privatizare deoarece procesul nu are legătură cu apărarea și securitatea națională. În privința privatizării CFR Marfă, secretariatul CSAT a recomandat ministerului analizarea riscurilor pentru siguranța națională.

„Secretariatul CSAT a apreciat că, în faza de finalizare a avizărilor proiectelor de acte normative pentru privatizarea CFR Marfă, Ministerul Transporturilor trebuie să discute implicațiile acestor operațiuni cu Consiliul Concurenței, în măsura în care pot exista riscuri pentru siguranța națională, în sensul stabilit de lege”, au declarat sursele citate.

Surse din cadrul Consiliului Concurenței au precizat pentru MEDIAFAX că instituția analizează privatizarea CFR Marfă doar din perspectiva implicațiilor privind regimul ajutorului de stat.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, declarase, în acest sens, că restructurarea companiilor feroviare va fi însoțită de un program de ajutor de stat, măsuri care vor permite redresarea acestora, operatorii de profil având datorii care echivalează cu 1,5% din PIB.

Potrivit legii, înaintarea unor proiecte de acte normative către CSAT este o situație de excepție, iar primul-ministru este cel care poate solicita înscrierea pe ordinea de zi a CSAT.

Guvernul a convenit cu FMI vânzarea unui pachet de 20% din acțiunile CFR Marfă și a unui pachet de acțiuni reprezentând 20% din capitalul social al Tarom.

Departamentul Politic, [email protected]

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide