PSD convoacă Parlamentul duminică, pentru a citi moțiunea împotriva Guvernului Grindeanu. Pe cine se bazează Dragnea

PSD convoacă Parlamentul duminică, pentru a citi moțiunea împotriva Guvernului Grindeanu. Pe cine se bazează Dragnea
PSD și ALDE nu mai așteaptă până săptămâna viitoare și vor citi moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu duminică, la ora 16:30, în acea zi urmând să fie convocate birourile permanente și grupurile parlamentare, pentru a dezbate asupra moțiunii. Inițial, acest lucru era anunțat pentru luni. UDMR va vota alături de PSD, au confirmat surse politice pentru Gândul, în timp ce PMP a anunțat, prin Traian Băsescu, că nu se alătură demersului anti-Grindeanu, pentru că este o luptă internă de partid. De altfel, Băsescu i-a îndemnat pe parlamentarii opoziției să nu se prezinte duminică în plen. Totodată, cei din USR au anunțat că aleșii formațiunii nu vor participa la votul pentru moțiunea de cenzură, iar proaspătul ales președinte al liberalilor, Ludovic Orban a transmis că PNL nu va participa duminică la ședința de plen comună convocată de PSD-ALDE pentru citirea moțiunii de cenzură, iar, cât privește votul, PNL urmează să ia o decizie dacă va lipsi de la ședință sau aleșii liberali vor sta în scaune fără să voteze. Așadar, este așteptat un absenteism mare, duminică, la citirea moțiunii, în condițiile în care, pe lângă liberali, nici reprezentanții PMP, USR și UDMR nu vor fi prezenți. După ce Grindeanu a fost exclus din PSD, azi noapte PSD a „ascuns" într-un comunicat de presă și informația că Victor Ponta a fost exclus din PSD, ca și Sorin Grindeanu, căruia i s-a alăturat în demersul său nesusținut de partid.

PSD convoacă Parlamentul pentru duminică, pentru a citi moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus încă de Sorin Grindeanu, care a rămas alături doar cu ministrul Comunicațiilor, independentul Augustin Jianu, și cu Victor Ponta ca șef al SGG, a anunțat senatorul PSD Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD.

„Am decis să convocăm colegii parlamentari pentru duminică, ora 16.30, în plenul Parlamentului, unde se va citi moțiunea de cenzură. Programul este: 15.00 ședințe grup PSD-ALDE, 16.00 – ședința Birourilor Permanente Reunite, la 16.30 va citită moțiunea de cenzură citită. Nu putem să așteptăm, asistăm impasibili la ce se întâmplă, e normal ca Parlamentul să reaționeze, să repunem în ordinea normală a lucrurilor. E un mod ilegal, neconstituțional de acaparare a puterii guvernamentale. Citim moțiunea de cenzură duminică, în termen cel mai scurt”, a declarat Mihai Fifor.

„Dragi colegi, vă rog mult să ne mobilizam și DUMINICA (18 iunie), ora 15.00 să facem cu toții un efort și să ne întâlnim în ședința de grup de la CDEP, pentru semnarea moțiunii de cenzură! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, în cadrul căruia se va citi textul moțiunii. La final vom avea o întâlnire comună – parlamentari și președinți de organizații județene, într-o locație ce urmează a fi comunicată ulterior. Prezența obligatorie!”, se arată în mesajul transmis aleșilor social democrați.

Inițial, moțiunea era programată pentru ziua de luni. Duminică, PSD și ALDE vor convoca birourile permanente și vor citi moțiunea de cenzură în plen, la ora 16:30.

La câteva ore după ce PSD a anunțat că îi cheamă pe parlamentari în plen, duminică, pentru a citi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu, fostul șef de stat, Traian Băsescu, a reacționat pe Facebook, afirmând că „la o astfel de disputa internă, nici un alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală” întrucât „doar așa PSD ar putea înțelege în ce situație ridicolă s-a pus singur”.

„Duminică se va citi în Parlament moțiunea de cenzură a PSD împotriva guvernului PSD, iar miercuri va avea loc dezbaterea si votul. Din păcate, sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere și influență a clanurilor din PSD. Desigur, maidanezul de companie al PSD, Călin Popescu Tariceanu va conduce lucrările Camerelor Reunite”, a scris Traian Băsescu.

În viziunea sa, celelalte partide parlamentare nu ar trebui să fie prezente în sala de plen.

„La o astfel de disputa internă, nici un alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală. Doar așa PSD ar putea înțelege în ce situație ridicolă s-a pus singur, Dragnea ar putea pricepe că viclenia de tip Teleorman nu ține loc de inteligență, iar românii ar vedea cu ochii lor ce oameni de proastă calitate au votat”, a încheiat Băsescu.

Cei din USR au anunțat că aleșii formațiunii nu vor participa la votul pentru moțiunea de cenzură, iar proaspătul ales președinte al liberalilor, Ludovic Orban a transmis că PNL nu va participa duminică la ședința de plen comună convocată de PSD-ALDE pentru citirea moțiunii de cenzură, iar, cât privește votul, PNL urmează să ia o decizie dacă va lipsi de la ședință sau aleșii liberali vor sta în scaune fără să voteze.

Pe de altă parte, fostul șef de stat, Traian Băsescu, i-a trasmis clar lui Liviu Dragnea, care duce în aceste zile ample negocieri pentru a-și asigura susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, că „PMP nu va susține o moțiune a PSD și că nu negociează acest lucru”. În plus, Traian Băsescu a ținut să sublinieze că „nu a existat nicio solicitare oficială a PSD pentru discuții legate de moțiune” și că PMP nu intenționează să se implice „în niciun fel” în criza internă a PSD-ului.

„Deși în cursul zilei de ieri, PMP și-a făcut publică poziția prin care anunța că nu va susține nicio moțiune a PSD-ului, în cursul zilei de astăzi, mijloace mass-media au lansat informația că PMP ar negocia cu PSD, cu privire la moțiunea de cenzura a PSD ÎMPOTRIVA PROPRIULUI GUVERN. Facem din nou precizarea că PMP nu va susține o moțiune a PSD și că nu negociează acest lucru. De altfel, informăm că nu a existat nicio solicitare oficială a PSD pentru discuții legate de moțiune”, a scris, vineri, Traian Băsescu pe contul său de Facebook.

Președintele PSD Olt, Paul Stănescu, a confirmat, vineri, negocierile pe care social-democrații le poartă cu UDMR pentru susținerea la votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu și pentru cooptarea în viitorul guvern. Surse politice au declarat pentru Gândul că UDMR va vota moțiunea PSD împotriva propriului guvern, însă că nu va intra la guvernare.

UDMR a bătut palma cu PSD în urma întâlnirii avute cu Liviu Dragnea și va vota împotriva guvernului Grindeanu, pentru moțiunea de cenzură depusă luni de PSD și ALDE, au declarat surse politice pentru Gândul.

UDMR nu va intra însă la guvernare alături de PSD, pentru că Liviu Dragnea nu ar fi putut să le ofere o garanție că situații de genul celei în care s-a ajuns acum cu Sorin Grindeanu nu se vor mai repeta, au mai declarat sursele pentru Gândul.

Calculele pe hârtie arată că Sorin Grindeanu nu poate supraviețui politic unei moțiuni de cenzură, dacă parlamentarii PSD și ALDE se aliniază în spatele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. PSD și ALDE au nevoie de cel puțin 233 de voturi în Parlament pentru a demite guvernul pe care l-au instalat în urmă cu jumătate de an. Cele două partide au 247 de aleși, însă majoritatea parlamentară este „amenințată” de fostul lider PSD Victor Ponta, care a anunțat că va „iniția un grup care să se opună”. Astfel, Grindeanu are nevoie să rupă din majoritate doar 15 voturi pentru a rămâne în funcție. Asta în condițiile în care opoziția fie nu va vota, fie va fi de partea sa. Deocamdată, PNL așteaptă să vadă moțiunea lui Dragnea, iar USR cere alegeri anticipate.

Numirea lui Victor Ponta în funcția de secretar general al Guvernului, de către premierul Sorin Grindeanu, a atras excluderea sa din PSD, fiind aplicată astfel decizia Comitetului Executiv Național, de miercuri, potrivit căreia orice social-democrat care va alătura Guvernului Grindeanu va fi dat afară din partid. 

„PSD condamnă categoric tentativa ilegală și neconstituțională a celor doi foști membri ai partidului, Sorin Grindeanu și Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român. În toate aceste acțiuni ilegale, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat și nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice și constituționale”, se arăta în comunicatul de presă al PSD, transmis vineri seară.

Inchide