RĂSPUNSUL GUVERNULUI UNGAR, după ce Ponta a spus că așteaptă scuze pentru declarațiile din cazul Nyiro Jozsef

RĂSPUNSUL GUVERNULUI UNGAR, după ce Ponta a spus că așteaptă scuze pentru declarațiile din cazul Nyiro Jozsef
Publicat: 04/06/2012, 17:07
Actualizat: 04/07/2013, 17:41

Actele de reverență sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politică, iar Guvernul ungar nu intenționează să comunice cu Guvernul român în această privință, a declarat duminică Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relațiile internaționale, relatează site-ul politics.hu.

Șeful Guvernului ungar, Viktor Orban, a fost tratat cu dispreț de omologul său român, Victor Ponta, la reuniunea de vineri de la București a mai multor lideri europeni, scrie presa ungară. Orban a fost singurul premier care nu a fost primit de Ponta cu ocazia reuniunii grupului „Prietenii coeziunii”, notează cotidianul Nepszabadsag.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Craiova, că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligația să se delimiteze de colegii săi și să-și ceară scuze în numele Ungariei pentru declarațiile președintelui Parlamentului Ungariei, Kover Lazslo, în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Kover Lazslo i-a jignit pe români în țara lor, acuzând Guvernul român de comportament „neprietenos, necivilizat și barbar”, a adăugat Ponta.

„În România, nu acceptăm comemorări și sărbători în cinstea unor persoane care sunt sau au fost cunoscute ca având atitudini și acțiuni antiromânești, antisemite și pro-fasciste”, a mai spus premierul român.

La rândul său, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că dacă Guvernul ungar nu își cere scuze pentru declarațiile lui Kover, acesta ar putea fi declarat persona non grata în România.

Pe de altă parte, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat că președintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să se amestece în campania pentru alegerile locale din România.

În acest context, Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relațiile internaționale, a declarat duminică pentru postul de radio Kossuth că actele de reverență sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politică, iar Guvernul ungar nu intenționează să comunice cu Guvernul român în această privință.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase