Război diplomatic total între România și Ungaria. Anunțul făcut de Ministerul de Externe ungar în această seară

Război diplomatic total între România și Ungaria. Anunțul făcut de Ministerul de Externe ungar în această seară
Publicat: 06/02/2013, 21:13
Actualizat: 26/03/2019, 16:14

Budapesta susține folosirea drapelului secuiesc, anunță Ministerul ungar de Externe, care consideră că soluția la problema privind simbolurile minorităților este „în mâinile României”, informează MTI.

Soluția în problema interzicerii simbolurilor grupurilor minoritare este „în mâinile României”, a comunicat Ministerul ungar de Externe. Comunitatea maghiară are dreptul să utilizeze propriile simboluri, iar, în acest context, Ungaria susține folosirea drapelului secuiesc, precizează diplomația ungară.

Potrivit comunicatului, poziția Ungariei a fost prezentată de ambasadorul ungar din București Ministerului român al Afacerilor Externe. Conform MTI, ambasadorul Fuzes Oszkar a subliniat că actuala poziție corespunde cu practici precedente, precum și cu legislația românească și europeană.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marți, că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ținutului Secuiesc, relatează gandul.info. Presa maghiară a relatat că declarația lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ținutului Secuiesc. La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă și să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” și lecții privind funcționarea autorităților locale și nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat în MAE român George Ciamba i-a transmis, miercuri, ambasadorului Ungariei, Fuzses Oskar, convocat la sediul Ministerului, preocuparea față de declarațiile și demersurile „inacceptabile” ale lui Nemeth Zsolt. Potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX de MAE român, Ciamba i-a transmis ambasadorului Ungariei preocuparea față de declarațiile și demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth și a informat că partea română nu acceptă și nu va accepta astfel de declarații și demersuri.

Oficialul român „a solicitat în termeni fermi părții ungare stoparea inițiativelor de acest gen, condamnând afirmațiile oficialilor ungari care induc percepția greșită a nerespectării de către România a normelor și standardelor internaționale în materie de protecție a minorităților naționale, în condițiile în care modelul românesc de protecție a drepturilor minorităților este apreciat pe plan internațional și european”.

De asemenea, Ciamba „a subliniat și caracterul inacceptabil al termenilor folosiți în declarațiile oficialilor ungari – «agresiuni simbolice» sau «războiul steagurilor» – precum și tonalitatea didactică a acestora, chestiuni care nu își au locul în raporturile bilaterale româno-ungare”.

Secretarul de stat în MAE român „a apreciat ca regretabile declarațiile din spațiul public ale oficialului ungar și că astfel de acțiuni contravin flagrant relațiilor de Parteneriat Strategic și bună vecinătate dintre cele două țări”.

„Partea română dezaprobă orice declarații care ar incita la măsuri care contravin cadrului legal din România. A transmis regretul că și prin participarea secretarului de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, la ceremonia organizată de Primăria Sectorului 20 al Budapestei, partea ungară a transmis un semnal de asumare a acestei poziții”, evidențiază comunicatul MAE român.

George Ciamba a reamintit, în context, și „comunitatea de valori pe care România și Ungaria o împărtășesc ca state membre ale Uniunii Europene și ca parteneri strategici, fundamentată pe protecția drepturilor omului și a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens