Răzvan Mustea, ministrul Comunicațiilor: Textul ACTA are o ambiguitate ce permite suspiciuni privind eventuale abuzuri

Răzvan Mustea, ministrul Comunicațiilor: Textul ACTA are o ambiguitate ce permite suspiciuni privind eventuale abuzuri
Candidatul pentru ministru al Comunicațiilor, Răzvan Mustea, a declarat, miercuri, la audierea sa în comisiile parlamentare, că a studiat documentul ACTA și consideră că există într-adevăr "o ambiguitate" a textului care permite suspiciuni privind eventuale abuzuri care pot fi comise de autorități
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 23:18

Candidatul pentru ministru al Comunicațiilor, Răzvan Mustea, a declarat, miercuri, la audierea sa în comisiile parlamentare, că a studiat documentul ACTA și consideră că există într-adevăr „o ambiguitate” a textului care permite suspiciuni privind eventuale abuzuri care pot fi comise de autorități.

Mustea a fost întrebat de parlamentari, la audieri, ce părere are despre ACTA.

Răzvan Mustea a arătat că are o opinie personală și nu o poziție oficială deoarece deocamdată este doar un candidat pentru funcția de ministru.

El a precizat că ACTA este un cord comercial, iar „vârful de lance” în privința acestui document în România a fost Ministerul Economiei.

„Ca o părere personală, pot să vă spun că am studiat acest document și consider că există într-adevăr o ambiguitate a textului care permite suspiciuni privind eventuale abuzuri care pot fi comise de autoritățile statului”, a precizat Mustea.

El a arătat că obiectivele acestui document sunt extrem de importante, și anume combaterea contrabandei și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar a apreciat că toate aceste lucruri trebuie făcute cu respectarea drepturilor individuale ale fiecărui utilizator de internet.

„Probabil că vom discuta în Cabinet pe această temă”, a mai spus Răzvan Mustea, care a precizat că din punct de vedere procedural documentul trebuie să fie ratificat de Parlamentul European la sfârșitul primăverii, după care, dacă va fi ratificat, va trebui transpus în legislația națională.

„În ceea ce mă privește, puteți conta pe toată buna mea credință. Și pentru a face ca lucrurile să fie cât mai bine, vom demara consultări cu societatea civilă și cu siguranță lucrurile vor fi puse pe drumul cel bun și nimeni nu are motive de îngrijorare pentru că, repet, e foarte important să protejăm drepturile de prorietate intelecturală, dar în același timp este foarte important să protejăm drepturile fiecărui consumator și fiecărui utilizator de internet și să respectăm intimitatea fiecăruia”, le-a spus Mustea parlamentarilor din comisii.

Reprezenzanți din 22 de state membre UE și Uniunea Europeană au semnat, joi, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra însă în vigoare fără aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud și Elveția) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, și de a combate contrafacerea și pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică și filme.

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat că România nu ar fi trebuit să semneze ACTA până nu avea garanții că un drept legitim, cel al apărării proprietății intelectuale, nu atinge dreptul la viață privată și dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

El a spus că Guvernul a greșit semnând acordul ACTA fără o dezbatere publică prealabilă și a afirmat că este „inadmisibil” ca șeful Executivului să semneze un document fără a avea cunoștință de prevederile acestuia.

Ponta a precizat că un eventual guvern condus de USL va anula ACTA.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...