REFERENDUM 2012. Eugen Nicolăescu: Parlamentul are o singură cale, să se continue referendumul cu al doilea tur de scrutin

REFERENDUM 2012. Eugen Nicolăescu: Parlamentul are o singură cale, să se continue referendumul cu al doilea tur de scrutin
Publicat: 02/08/2012, 12:33
Actualizat: 24/08/2012, 09:16

Liderul PNL Eugen Nicolăescu susține că dacă CC va invalida referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, atunci Parlamentul are o singură cale, în sensul continuării consultării populare cu un al doilea tur de scrutin, el precizând, pentru RFI, că este vorba despre opinia sa personală.

„Dacă la nivelul Curții se va opta pentru această variantă, nu s-au întrunit condițiile pentru confirmarea rezultatelor referendumului, această concluzie va fi comunicată Parlamentului. Parlamentul, tot în baza unei hotărâri a Curții Constituționale va trebui să decidă calea de urmat. Și atunci, probabil, la nivelul Parlamentului va trebui să vedem care este calea de urmat. Eu cred că în acest moment o singură cale are Parlamentul și anume să constate că nu este simetrie juridică între alegerea și demiterea președintelui, că este nevoie să fie completată legislația, în sensul de a se finaliza și demiterea cu un al doilea tur de scrutin, un al doilea referendum, indiferent câți se prezintă la vot, așa cum este cu al doilea tur de scrutin la alegerea președintelui și să se continue referendumul cu al doilea tur de scrutin. Eu cred că asta este calea corectă și calea legislativă, impusă chiar de spiritul Constituției”, susține Nicolăescu, citat de RFI.

Întrebat dacă nu ar fi totuși neobișnuită organizarea unui al doilea tur de scrutin al referendumului, Eugen Nicolăescu a spus că este vorba despre o opinie personală: „Dacă până acum, legislația nu a fost dusă până la capăt, trebuie s-o ducem până la capăt și atunci să rezolvăm problema în spiritul legislației corecte și nu cum ni s-ar părea nouă că e bine. Eu așa opinez”.

Curtea Constituțională a reluat, joi dimineață, ședința pe tema rezultatului referendumului de demitere a președintelui suspendat, Traian Băsescu.

Curtea Constituțională a amânat, miercuri seară, dezbaterile legate de rezultatul referendumului pentru joi, la ora 09.00, și a solicitat informații MAI și INS.

„Plenul Curții Constituționale, în temeiul art. 77 din legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a solicitat informații necesare soluționării contestațiilor de la Ministerul Administrației și Internelor și de Institutul Național de Statistică. Până la momentul închiderii ședinței, Ministerul Administrației și Internelor nu a răspuns solicitării Curții”, informa CC.

De asemenea, CC menționa că joi vor fi reluate, începând cu ora 09.00, „dezbaterile referitoare la contestații și confirmarea rezultatelor referendumului”.

Totodată, CC preciza că miercuri au fost primite cele 18.548 de procese verbale întocmite în secțiile de votare din țară și din străinătate și au fost înregistrate trei dosare care au ca „obiect contestații precum și mai multe cereri din partea cetățenilor cu privire la rezultatul referendumului din data de 29 iulie”.

Oficialii Ministerului Administrației și Internelor au declarat, pentru MEDIAFAX, că instituției i-au fost solicitate de către Curtea Constituțională, miercuri, precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie și că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.

„Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curții și, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administrației și Internelor (MAI), Marius Militaru.

În 24 iulie, ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, a anunțat că numărul total al cetățenilor cu drept de vot este de 18.292.514.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, miercuri seară, că știa că decizia CC privind referendumul va fi luată joi, că amânarea acesteia nu îl îngrijorează și că CC trebuie să aibă la dosar „documente originale, nu trimise la BEC”.

Traian Băsescu a făcut aceste declarații la plecarea de la sediul său de campanie.

Băsescu a spus, răspunzând unei întrebări, că știa că decizia CC va fi joi, menționând că nu este îngrijorat de amânare.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunțat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunțate miercuri de BEC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers