Referendumul privind desființarea județului Constanța va avea loc în 6 noiembrie

Referendumul privind desființarea județului Constanța va avea loc în 6 noiembrie
Referendumul privind desființarea unității administrativ-teritoriale a județului Constanța va avea loc în 6 noiembrie după ce Curtea de Apel Constanța a respins joi acțiunea Prefecturii de anulare a hotărârii Consiliului Județean de organizare a referendumului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 24/04/2012, 06:33

Referendumul privind desființarea unității administrativ-teritoriale a județului Constanța va avea loc în 6 noiembrie după ce Curtea de Apel Constanța a respins joi acțiunea Prefecturii de anulare a hotărârii Consiliului Județean de organizare a referendumului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Constanța, în conformitate cu prevederile articolului 4 alineatele 1 și 2 din hotărârea Consiliului Județean nr. 179/2011, persoanele cu drept de vot din județul Constanța sunt chemate la urne duminică, 6 noiembrie, pentru a spune dacă sunt de acord „cu desființarea unității administrativ-teritoriale, județul Constanța”.

Curtea de Apel Constanța a respins, joi, recursul Prefecturii la decizia Tribunalului Constanța care respinsese acțiunea de anulare a hotărârii Consiliului Județean ce prevedea organizarea referendumului privind reorganizarea administrativ-teritorială.

Potrivit reprezentanților Curții de Apel Constanța, instanța a respins recursul ca fiind nefondat, decizia magistraților fiind definitivă și irevocabilă.

Tribunalul Constanța a respins, în luna iulie, acțiunea Prefecturii Constanța de anulare a hotărârii numărul 179 a Consiliului Județean Constanța care prevedea organizarea unui referendum privind desființarea unității administrativ-teritoriale a județului Constanța.

Reprezentanții Prefecturii Constanța au atacat hotărârea respectivă cu recurs, care a fost respins, joi, de instanța Curții de Apel Constanța.

Consilierii PSD și PNL au votat în ședința extraordinară din 22 iunie a Consiliului Județean Constanța organizarea unui referendum în data de 17 iulie privind desființarea unității administrativ-teritoriale a județului Constanța. Consilierii PDL au refuzat să participe la această ședință motivând că a fost convocată nelegal.

În data de 23 iunie, prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, a atacat în instanță hotărârea respectivă a CJC, motivând că aceasta a fost votată într-o ședință extraordinară care nu putea fi convocată pentru un asemenea motiv și că tema respectivă este de interes național, și nu local și că CJC nu putea convoca o ședință extraordinară pe acest subiect deoarece nu este prevăzut în lege.

Potrivit hotărârii 179 a Consiliului Județean Constanța, data referendumului se stabilește în prima duminică după trecerea unui termen de cel puțin 20 de zile înainte de desfășurarea acestuia, calculat de la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești, acțiunea urmând să aibă loc, cel mai probabil, în cursul lunii noiembrie.

Tema reorganizării administrative a țării a fost adusă în discuție în luna mai de către reprezentanții PDL, iar la începutul lunii iunie președintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă prin crearea a opt județe mari sau șapte județe și municipiul București.

Reprezentanții opoziției au contestat propunerea, cu care nu au fost de acord în totalitate nici liderii UDMR.

Ulterior, mai multe consilii județene au emis hotărâri privind organizarea de referendumuri pe tema intenției de reîmpărțire administrativă, majoritatea acestor decizii ale autorităților județene fiind contestate în instanță de prefecturi.

Problema reorganizării administrative nu a fost tranșată nici până în prezent. Reprezentanții UDMR susțin că reorganizarea nu va avea loc până în 2012, iar „dacă se va face, se va face fără UDMR”, pentru că Uniunea nu acceptă variantele propuse până acum și susține luarea unei decizii la începutul următorului ciclu electoral. Liderii PDL afirmă, la rândul lor, că reorganizarea administrativ-teritorială rămâne între prioritățile politice ale partidului.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii