REPORTAJ. Cum am contribuit la creșterea prieteniei româno-chineze în Casa Poporului. Geoană: „De acolo, de la balcon, a sărit un cetățean, în semn de protest”

Redactor:
Marian Sultănoiu
REPORTAJ. Cum am contribuit la creșterea prieteniei româno-chineze în Casa Poporului. Geoană: „De acolo, de la balcon, a sărit un cetățean, în semn de protest”
Li Changchun este membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al C.C. al P.C. Chinez și a sosit miercuri dimineață la București pentru o vizită în România.

Li Changchun este membru al Comitetului Permanent al BirouluiPolitic al C.C. al P.C. Chinez și a sosit miercuri dimineață laBucurești pentru o vizită în România. Oficialul chinez a venitînsoțit de presă și de o delegație din care fac parte reprezentanțiai legislativului și ai guvernului chinez.

Prima escală -Parlamentul României

„Să intensificăm contactele la nivel înalt între China șiRomânia”, spune Li Changchun. „Să întărim încrederea politicăreciprocă”, „Să adâncim cunoașterea…”, „Să avem în vederesprijinul…”, „Să ne coordonăm poziția…”, „Să plănuim împreunăperspectiva amplă a dezvoltării relațiilor bilaterale”, „Să aducemo contribuție sporită…”, „Să adâncim colaborarea economică șicomercială…”, „Să edificăm conexiunile…”. „Să intensificămcirculația de factură umană între cele două țări”, „Să fructificămtemelia socială… necontenit…”, „Să sporim prietenia dintre China șiRomânia” (Aplauze). „Țările noastre…”

„Și România a fost țară comunistă, până în 1989, nu? Condusă deCeaușescu, nu?”, mă întreabă, zâmbind amabil, un tânăr fotoreporterchinez, coleg de fotoliu, căruia îi văd doar mișcarea buzelor,urechile fiindu-mi acoperite de căști. Mă gândesc că relaxarea pecare mi-o citește pe chip îl convinge că sunt un nostalgic alsistemului. Ce-i drept, matricea discursului oficialului chinez numi-e deloc străină, și-mi dau seama că, după 20 de ani, limbajuloficial la nivel diplomatic între cele două țări a rămas același.”Da, spun, oarecum surprins, până în ’89”. „În decembrie…” spuneel. „În decembrie, pe 22”, îi răspund „da, da, pe 22”. Dacă totne-am împrietenit, dau să-i spun povestea fugii Ceaușeștilor și acăderii comunismului, dar nu apuc pentru că tânărul este atenționatde o tânără că trebuie să plece la Guvern. „Sorry”, spune, „trebuiesă mergem la primul ministru” și pleacă, la fel de zâmbitor.

Geoană – un „ghid”destoinic la Casa Poporului

Între timp, în calitate de gazdă, Mircea Geoană evocă și elbunele relații și prietenia tradițională și statornică întreRomânia și China, parteneriatul strategic semnat de cele două stateîn ultimul mandat al lui Ion Iliescu, evocă amintiri, invocăadâncirea și dezvoltarea relațiilor economice, după care invităîntreaga delegație la o plimbare prin Casa Poporului. Mai întâi,sala de plen a Senatului. Chinezii, impresionați, fac poze cuaparatele, cu telefoanele, iau imagini pentru televiziuni. „Aicilucrăm noi”, spune Geoană. „Acolo, la etaj, e presa, iar de acolo,de la tribună conduc eu lucrările. Haideți să urcăm, să vedem cumarată sala de acolo de sus!”. Translatorul chinez traduce totul lasecundă. Li Changchun se supune încântat. Urcă și schimbăperspectiva. „Luați loc”, îl îndeamnă șeful Senatului. Oficialulchinez se așază și rostește câteva cuvinte în fața unei săli, dinpăcate, goale. Compatrioții îl aplaudă frenetic. Românii, lafel.

Chinezi la”belvedere”

Chinezii sunt invitați, apoi, pe balconul central al clădirii deunde se deschide perspectiva întregului Bulevard al fosteiConstrucții a Socialismului. Fără să știe exact acest amănunt, LiChangchun contemplă deschiderea vastă și-l întreabă pe Geoană dacăpiața – „Constituției” – e cea mai mare din oraș. „Sunt piețe șimai mari, dar aici se pot strânge, la diverse mitinguri șidemonstrații, zeci de mii de oameni. Asta face parte din plăceriledemocrației”, remarcă șeful Senatului, autoironic. Oficialul chinezîși urmează gândurile și, făcând legătura – în perspectivădoctrinară – între demonstrație și o masă de oameni, întreabă lafel de spontan: „Aici organizați demonstrații de Ziua Națională?!”Cu toată diplomația de care este în stare, Mircea Geoană estenevoit să-l dezamăgească. „Aici nu!”, iar Li Changchun chiar pareușor dezamăgit. „Acele parade le organizăm la Arcul de Triumf,practic chiar pe sub Arcul de Triumf, o copie mai mica a Arcului dela Paris…”. Ajunsă în acest punct, discuția ia o turnurădocumentară. O doamnă aflată în grupul românilor îi prezintăoficialului chinez toate reperele. „Bulevardul pe care îl vedețieste cu doi kilometri mai lung decât Champs-Élysées din Paris și cu10 metri mai larg. Are cinci kilometri…” Rămas fără angajament,Geoană preia inițiativa și descrie paradoxul. „Sigur, stărilenoastre sunt împărțite. Într-un fel suntem mândri de aceastăclădire, a doua din lume după Pentagon, dar nu putem uita că s-aconstruit cu multă durere din partea poporului român”. Nimeni nuscoate o vorbă despre Ceaușescu, dictatură, comunism.

Plenul CamereiDeputaților, un loc care șochează

De la Senat, delegația pleacă pe holurile imense ale PalatuluiParlamentului, către Camera Deputaților. Geoană o însoțeștespunându-i oficialului chinez că acum se îndreaptă către fiefulrivalilor. „Rivali, în sens constructiv, desigur. Este o rivalitateși o luptă de idei”. Li Changchun dă din cap aprobator,gândindu-se, probabil, la liniștea de acasă unde confruntarea deidei este, mai mult ca sigur, extrem de liniștită.
La Cameră, surpriză. Roberta Anastase lipsește și nimeni nu parepregătit să preia rolul de gazdă. În consecință, Mircea Geoanădevine ghidul camerelor reunite. În sala de plen, la fel denepopulată ca și cea a Senatului, este reluată prezentarea peacelași model. „Aceasta este sala de plen a Camerei Deputaților.Sunt mai multe fotolii decât deputați pentru că aici se țin șiședințele comune, aici vine președintele să le vorbeascăparlamentarilor, precum și premierul”. Li Changchun aprobă din capzâmbind. Chinezii continuă să se fotografieze unii pe alții, ca peAcropole, cameramanii filmează luxul cu lux de amănunte. „Acolo,sus, în loje, stă presa”. Changchun privește curios, zâmbind vag.”De acolo, în urmă cu câteva luni, a sărit un cetățean, în semn deprotest”. Odată cu traducerea, Li Changchun și restul asistențeinu-și pot reprima un oftat prelung. Privește întrebător, dar nucapătă răspuns. Geoană a încondeiat-o pe Roberta la chinezi.

Cei care asigură securitatea transmit ordinul de plecare. „Săfie pregătită coloana. Plecăm”. Delegația se îndreaptă, cuminte,spre ieșire. Se fac ultime aprecieri, ultime invitații. „Văașteptăm în China”, spune Li Changchun. „Venim. Sunt cu bagajelefăcute”, răspunde Geoană, sigur pe el.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide