REPORTAJ. Cum se vede NOUA HARTĂ a României în „Ținutul Secuiesc”

Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 23:03

Despre autonomie la Târgu Secuiesc. Un „igen” ecu noroc, la a treia încercare. „Nu-mi spun numele”, mă avertizeazăînsă domnul tolănit pe o bancă, oprindu-se din răsucitul uneimustăți în furculiță. „Ce vrea ăsta, guvernul, (reorganizarea înopt superjudețe n.r.) e prea puțin pentru noi. Prea puțin, dom’le.Ținutul Secuiesc, așa cum e, e cel mai bun, cu Covasna, Harghita șiMureșul. Asta pentru noi e suficient. Pentru toți locuitorii, șimaghiari, și români, sigur că da, autonomie. Că și românii vrea, nunumai maghiarii. A început și românii să înțeleagă că e mai bine.Cum a scris într-o zi și un ziar românesc, că cei care au venit deafară au văzut acolo cum merge și vrea și aicea ca să fie”, îmiexplică el. Înainte de „mulțumesc, la revedere” îmi spune că epensionar „și-atât” și membru UDMR „simplu, fără funcție”. Pot să-lbotez Ferenc, pentru reportaj?. „Ferenc, sigur că da, ați ghicitdin prima!” și se depărtează.

La Sfântu Gheorghe, „micro-micro patronul” deatelier de tâmplărie, Isany Tibor, asistenta maternală Reghina,soția sa, cântăresc autonomia pe parte economică. Și dacă nu edefinitivă,, măcar de probă să fie câțiva ani. „Sigur ca suntpentru autonomie aici la Ținutul Secuiesc, mai ales cu gazdasag…Cum se spune asta în românește, cu banii, plătim aici, consumămaici”, spune bărbatul. Apoi îi scade brusc elanul: „Eu sunt, darcred că că n-o să vină bine pentru noi, cred că cel mai bine ar fisă facem o probă câțiva ani, da’ mai mult nu știu să spun, că nu-spolitician.” Soția sa e însă ceva mai optimistă: „Economic,mai rău nu cred că poate să fie, nu are de ce să fie mairău. Mai bine, se poate, de ce nu, cum este Catalania înSpania, sunt regiuni, cum este în Italia, cum este în Elveția. Nutragem hotare, nu ne separăm, numai administrativ cred, nu? Eu ziccă omul trebuie să-ncerce, până nu încercăm n-avem de unde săștim”. Ce zic românii, Reghina își păstrează optimismul. „Româniisă știți că sunt și care n-au nimic împotrivă să încercăm, și carenu vor. Adică sunt oameni răi și printre noi, și printreromâni, în majoritatea situațiilor nu știu ce se-ntâmplă și vorbescaiurea. Iar politicienii sunt și mai și, fac tot ce vor,că pe noi nu cred că ne-ntreabă. Așa că eu zic că trebuie să ne maiinformăm, prin televizoare, prin ziare și să ni se deie informațiicorecte, că altfel nu prea avem de unde…”, spune ea.

„Autonomie, dar nu sub conducerea UDMR”

„Vrem un Ținut Secuiesc cu statut special de autonomie, dar înnici un caz sub conducerea UDMR-ului”, se răfuiește, în lipsă,primarul de Baraolt, Nagy Istvan, cu liderii Uniunii. „Udemeriștiisprijină doar în vorbe autonomia Ținutului Secuiesc, în realitatenu-i interesează decât să rămână în continuare la putere și să-șifacă mendrele în Secuime”, își varsă el năduful pe conducerea UDMR”care sabotează de ani de zile Baraoltul la alocarea fondurilor,pentru că are primar PCM-ist”. Entuziasmul primarului ține până laieșirea din primărie, unde o doamnă aruncă în treacăt : „Nuautonomie trebe la noi, trebe loc de muncă și salariu, să putemcrește copiii!„.

„Nu sunt naționalist, dar sunt patriot „

Întorsura Buzăului. Aici este una din cele două zone cupopulație majoritar românească din Secuime, cealaltă fiind Toplița,la hotarul Harghitei cu Mureșul. „Nu pot să vă spun nimica, n-am cesă vă spun!”, îmi întoarce spatele omul de serviciu de la catedralaortodoxă. Ceva mai vorbăreț, dar tot „fără nume și pozat”, unzdrahon la vreo 35 de ani. Se recomandă „mic întreprinzător, adicăam un gater”. Îmi spune că într-un Ținut Secuiesc cu autonomieteritorială oficială „m-aș simți frustat, deși am mulțiprieteni maghiari și o relație foarte, foarte bună cu ei.„Are însă o soluție: „Aș cere să aparțin de Brașov și aș facereferendum pentru asta. Nu sunt naționalist, dar sunt patriot și nuconsider normal un Ținut Secuiesc autonom în mijlocul statului,practic un stat în stat”. De altfel, „referendumul să ne desprindemde Covasna și să ne alipim la Brașov” este răspunsul românilor dinÎntorsura Buzăului, de la Constantin Trifan, fost primar, azi unpensionar „bine informat cu politica”, după cum se recomandă, pânăla cei doi „încă liceeni, dar de la toamnă studenți în mod sigur”,Georgiana Cioma și Marius Calcea.

Reorganizarea lui Băsescu și a PDL – „o prostie, în scopdoar electoral”

Există însă și un lucru asupra căruia opiniile maghiarilor și aleromânilor din Secuime sunt identice: proiectul președinteluiBăsescu și al PDL-ului de transformare în megajudețe a celor optregiuni de dezvoltare. „E o prostie, lansată în scop doarelectoral, care ar costa enorm și n-ar putea funcționa nicicum!”,au calificat la unison acest proiect toți cei cu care am stat devorbă.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...