REPORTAJ. Cum se vede NOUA HARTĂ a României în „Ținutul Secuiesc”

Redactor:
Adrian Popescu
Despre autonomie la Târgu Secuiesc. Un "igen" e cu noroc, la a treia încercare.

Despre autonomie la Târgu Secuiesc. Un „igen” ecu noroc, la a treia încercare. „Nu-mi spun numele”, mă avertizeazăînsă domnul tolănit pe o bancă, oprindu-se din răsucitul uneimustăți în furculiță. „Ce vrea ăsta, guvernul, (reorganizarea înopt superjudețe n.r.) e prea puțin pentru noi. Prea puțin, dom’le.Ținutul Secuiesc, așa cum e, e cel mai bun, cu Covasna, Harghita șiMureșul. Asta pentru noi e suficient. Pentru toți locuitorii, șimaghiari, și români, sigur că da, autonomie. Că și românii vrea, nunumai maghiarii. A început și românii să înțeleagă că e mai bine.Cum a scris într-o zi și un ziar românesc, că cei care au venit deafară au văzut acolo cum merge și vrea și aicea ca să fie”, îmiexplică el. Înainte de „mulțumesc, la revedere” îmi spune că epensionar „și-atât” și membru UDMR „simplu, fără funcție”. Pot să-lbotez Ferenc, pentru reportaj?. „Ferenc, sigur că da, ați ghicitdin prima!” și se depărtează.

La Sfântu Gheorghe, „micro-micro patronul” deatelier de tâmplărie, Isany Tibor, asistenta maternală Reghina,soția sa, cântăresc autonomia pe parte economică. Și dacă nu edefinitivă,, măcar de probă să fie câțiva ani. „Sigur ca suntpentru autonomie aici la Ținutul Secuiesc, mai ales cu gazdasag…Cum se spune asta în românește, cu banii, plătim aici, consumămaici”, spune bărbatul. Apoi îi scade brusc elanul: „Eu sunt, darcred că că n-o să vină bine pentru noi, cred că cel mai bine ar fisă facem o probă câțiva ani, da’ mai mult nu știu să spun, că nu-spolitician.” Soția sa e însă ceva mai optimistă: „Economic,mai rău nu cred că poate să fie, nu are de ce să fie mairău. Mai bine, se poate, de ce nu, cum este Catalania înSpania, sunt regiuni, cum este în Italia, cum este în Elveția. Nutragem hotare, nu ne separăm, numai administrativ cred, nu? Eu ziccă omul trebuie să-ncerce, până nu încercăm n-avem de unde săștim”. Ce zic românii, Reghina își păstrează optimismul. „Româniisă știți că sunt și care n-au nimic împotrivă să încercăm, și carenu vor. Adică sunt oameni răi și printre noi, și printreromâni, în majoritatea situațiilor nu știu ce se-ntâmplă și vorbescaiurea. Iar politicienii sunt și mai și, fac tot ce vor,că pe noi nu cred că ne-ntreabă. Așa că eu zic că trebuie să ne maiinformăm, prin televizoare, prin ziare și să ni se deie informațiicorecte, că altfel nu prea avem de unde…”, spune ea.

„Autonomie, dar nu sub conducerea UDMR”

„Vrem un Ținut Secuiesc cu statut special de autonomie, dar înnici un caz sub conducerea UDMR-ului”, se răfuiește, în lipsă,primarul de Baraolt, Nagy Istvan, cu liderii Uniunii. „Udemeriștiisprijină doar în vorbe autonomia Ținutului Secuiesc, în realitatenu-i interesează decât să rămână în continuare la putere și să-șifacă mendrele în Secuime”, își varsă el năduful pe conducerea UDMR”care sabotează de ani de zile Baraoltul la alocarea fondurilor,pentru că are primar PCM-ist”. Entuziasmul primarului ține până laieșirea din primărie, unde o doamnă aruncă în treacăt : „Nuautonomie trebe la noi, trebe loc de muncă și salariu, să putemcrește copiii!„.

„Nu sunt naționalist, dar sunt patriot „

Întorsura Buzăului. Aici este una din cele două zone cupopulație majoritar românească din Secuime, cealaltă fiind Toplița,la hotarul Harghitei cu Mureșul. „Nu pot să vă spun nimica, n-am cesă vă spun!”, îmi întoarce spatele omul de serviciu de la catedralaortodoxă. Ceva mai vorbăreț, dar tot „fără nume și pozat”, unzdrahon la vreo 35 de ani. Se recomandă „mic întreprinzător, adicăam un gater”. Îmi spune că într-un Ținut Secuiesc cu autonomieteritorială oficială „m-aș simți frustat, deși am mulțiprieteni maghiari și o relație foarte, foarte bună cu ei.„Are însă o soluție: „Aș cere să aparțin de Brașov și aș facereferendum pentru asta. Nu sunt naționalist, dar sunt patriot și nuconsider normal un Ținut Secuiesc autonom în mijlocul statului,practic un stat în stat”. De altfel, „referendumul să ne desprindemde Covasna și să ne alipim la Brașov” este răspunsul românilor dinÎntorsura Buzăului, de la Constantin Trifan, fost primar, azi unpensionar „bine informat cu politica”, după cum se recomandă, pânăla cei doi „încă liceeni, dar de la toamnă studenți în mod sigur”,Georgiana Cioma și Marius Calcea.

Reorganizarea lui Băsescu și a PDL – „o prostie, în scopdoar electoral”

Există însă și un lucru asupra căruia opiniile maghiarilor și aleromânilor din Secuime sunt identice: proiectul președinteluiBăsescu și al PDL-ului de transformare în megajudețe a celor optregiuni de dezvoltare. „E o prostie, lansată în scop doarelectoral, care ar costa enorm și n-ar putea funcționa nicicum!”,au calificat la unison acest proiect toți cei cu care am stat devorbă.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide