REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cine sunt „penalii” care au câștigat un mandat în noul legislativ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cine sunt penalii care au câștigat un mandat în noul legislativ
Publicat: 12/12/2012, 11:45
Actualizat: 28/09/2018, 00:27

Rezultatele la Alegerile Parlamentare 2012 arată că în noul legislativ va exista un grup semnificativ de senatori și deputați cercetați sau trimiși în judecată de către DNA. gândul a contabilizat până în prezent, doar pe baza rezultatelor preliminare, că din noul Parlament ar urma să facă parte 15 politicieni cu dosare penale sau urmăriți penal. Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Relu Fenechiu, Monica Iacob Ridzi, Teodor Atanasiu sunt printre „penalii” din noul legislativ. Ei vor vota și vor decide asupra unor legi care privesc și Justiția în fața căreia trebuie să-și dovedească nevinovăția. Acestora li se va adăuga un alt contingent de deputați cu probleme de integritate.

UPDATE: Cititorii gândul semnalează și alți noi parlamentari care au dosare penale sau condamnări

Fost primar, condamnat în instanță ales cu 66%
Verginel Gireadă (PNL) a câștigat un loc de deputat în colegiul 1 Flămânzi din Botoșani cu 66,7% din voturi. Gireadă a deținut două mandate de priamar în localitatea în comuna Mihai Eminescu. În luna aprilie Gireadă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual. El a fost găsit vinovat într-un dosar în care a fost considerat vinovat de modificarea unui titlu de proprietate asupra unui teren. Instanța nu a dispus și interdicția de a ocupa funcția de parlamentar.
În declarația de avere Gireadă declară că deține 40 de hectare de teren, două case, un autoturism, un tractor și două utilaje agricole. Gireadă mai spune că are și bijuterii de aproape 10.000 de euro. Viitorul deputat a împrumutat o companie privată cu 275.000 lei. Din declarația de avere rezultă că în timp ce Verginel Gireadă era primar soția sa era angajată ca referent tot la primărie. La venituri Gireadă spune că a câștigat dina ctivități argicole 180.000 lei. Gireadă este și vicepreședinte PNL Botoșani.
Gorj: Liderul PNL reținut pentru dare de mită și abuz, senator cu 55% din voturi
Dian Popescu, președinte PNL Gorj devine sentor în colegiul 1 din județ. În iulie Dian Popescu a fost reținut 24 de ore de procurorii fiind acuzat de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.Dian Popescu este acuzat de dare de mită, fals, uz de fals și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, iar Gabriel Titus Popescu pentru fals.
Liderul PNL Gorj, Dian Popescu, și fratele său Gabriel au fost reținuți inițial în dosarul în care a fost arestat primarul comunei Peștișani, Florin Pavel. Ulterior, în 5 iulie, Tribunalul Gorj a decis ca cei doi să fie anchetați în libertate.
Potrivit anchetatorilor, firma celor doi, Maserati Construct SRL, a început în anul 2008 construirea unui stadion în localitatea Peștișani, lucrările nefiind terminate nici în prezent, deși aveau că termen de execuție un an. Cu toate acestea, firma respectivă a încasat pentru lucrări neexecutate circa 150.000 de lei, conform unui raport al Curții de Conturi, aflat la dosarul instrumentant de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Dosarul nu a fost încă trimis în judecată.

Dan Voiculescu, senator de București, judecat în dosarul ICA

Potrivit numărătorii paralele a USL, Dan Voiculescu a câștigat un loc de senator în colegiul 8 din București. Liderul conservatorilor a fost trimis în judecată de către DNA în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții in Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani.

Celelalte persoane trimise în judecată în acest dosar sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencipicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Dosarul a fost judecat de Curtea Supremă până în luna iunie, când Voiculescu a demisionat din Parlament, după care speța a fost mutată la Tribunalul București. Acum, dosarul va fi trimis din nou la Curtea Supremă, pentru că Voiculescu va redobândi calitatea de senator. După mai bine de trei ani de la începerea procesului, în acest dosar nu există o sentință.

Ion Stan, urmărit penal pentru trafic de influență, deputat de Dâmbovița cu 66%

Aceeași numărătoare paralelă a USL arată că deputatul Ion Stan (PSD) a câștigat un nou mandat, în Colegiul 3 Voinești, cu 66% din voturi. DNA a început urmărirea penală împotriva lui Ion Stan pentru două infracțiuni de trafic de influență.

Potrivit anchetatorilor, deputatul PSD Ion Stan i-ar fi cerut denunțătorului său, omul de afaceri Nicușor Dima, „câte două milioane, de benzină”, pentru cele 600 de mașini pe care intenționa să le folosească în campanie, Dima estimând că este vorba despre „un miliard, un miliard două sute”.

Potrivit referatului trimis de DNA Camerei Deputaților, prin care se solicită încuviințarea arestării deputatului PSD Ion Stan, parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunțătorului său.

În interceptări, Ion Stan solicită ajutor financiar în campania electorală. Totodată, Dima le-a spus procurorilor că, în 2009, a plătit pentru peste 155.000 de găleți roșii care au fost împărție în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. În schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

În urma solicitării ministrului Justiției, Comisia Juridică a Camerei a avizat pozitiv cererea privind arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, însă această cameră legislativă nu s-a mai putut întruni pentru a da, la rândul său, un vot în acest sens.

Trimis în judecată pentru trafic de influență, dar ales cu 61%

Olosz Gergely a obținut un nou mandat de senator în Covasna, cu 19.711 de voturi (61,79%). La rândul lui, Olosz Gergely a fost trimis în judecată pentru trafic de influență.

În rechizitoriul dosarului în care deputatul UDMR Olosz Gergely a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, procurorii spun că parlamentarul a primit 400.000 de lei în parcarea Casei Poporului. Banii i-au fost dați de către reprezentantul unor companii private. În schimbul sumei, Olosz și-ar fi folosit influența pentru a facilita acestor companii contracte cu CEZ România, cu Ministerul Agriculturii și cu alte instituții din subordinea ministerului.

Deputatul a declarat în fața anchetatorilor că banii reprezentau în realitate un împrumut pe care el l-a intermediat. Olosz Gergely a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență.

Ales deputat în Covasna, condamnat la 3 ani de închisoare

Fostul secretar de stat Marko Attila a primit 11.297 voturi, respectiv 52,63% din voturile exprimate, obținând astfel primul mandat de parlamentar.

Secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat, în acest an, la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe.

Recent, magistrații Judecătoriei Buzău l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei. Decizia instanței nu este definitivă, fiind atacată cu recurs, care se află pe rolul Curții de Apel Ploiești.

Borbely, 88% în Mureș, cercetat de DNA pentru trafic de influență

Vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a obținut 88% din voturi în Colegiul 5 pentru Camera Deputaților din Mureș, câștigând astfel un nou mandat.

La începutul lunii aprilie, DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru obținerea cererii de urmărire penală față de Borbely Laszlo, deputat și ministru al Mediului, pentru două infracțiuni de trafic de influență și fals în declarațiile de avere, în formă continuată.

În 11 septembrie, Camera Deputaților a respins solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva lui Laszlo Borbely.

Dragnea, senator de Teleorman, urmărit penal de DNA pentru fraude electorale

Vicepreședintele PSD Liviu Dragnea a fost ales senator in colegiul 3 din Teleorman cu 68%. Liviu Dragnea este urmărit penal de DNA în urma fraudelor comise la referendumul din 29 iulie. Secretarul general al PSD este acuzat de procurori că a creat un sistem național de fraudare a referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Potrivit informațiilor obținute de gândul, Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori. Dintre aceștia, câteva mii au trimis în timp real date despre prezența la vot, dar și date despre câți români au votat pentru sau împotriva suspendării. În ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit și indicații de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum să mărească prezența la secțiile de votare.

Fenechiu, trimis în judecată pentru dosarul „Transformatorul”

Relu Fenechiu (PNL) a obținut un mandat de deputat în Colegiul 2 Iași cu 64% din voturi. Pe 28 iunie, Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA, alături de trei foști directori ai Sucursalei de Întreținere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova.

Fenechiu și ceilalți învinuți sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată (39 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. DNA a trimis dosarul în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii susțin că firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare, pe care le-ar fi revândut la suprapreț societății Electrica Moldova.

Chiuariu, inculpat în dosarul Poșta Română. Fostul ministru a fost achitat în prima instanță

Tudor Chiuariu (PNL) a candidat în colegiul 2 Senat, Mehedinți, județ în care USL a câștigat toate colegiile.

În decembrie 2010, fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, și fostul ministru liberal al Justiției, Tudor Chiuariu, au fost trimiși în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii au susținut că cei doi miniștri ar fi luat parte la trecerea frauduloasă a unui imobil de pe Calea Victoriei din patrimoniul Poștei Române în cel al unei firme private, dar Chiuariu a fost achitat în primă instanță. Dosarul va fi judecat, însă, în recurs.

Acuzat de corupție, dar votat de 71% din alegători

Marian Ghivechiu (PSD) a câștigat un nou mandat de deputat în colegiul 5 din Buzău cu 71,2%. Ghiveciu a fost trimis în judecată, în decembrie 2011, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de „instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecință obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată”. Faptele pentru care Ghiveciu a fost pus sub acuzare s-au petrecut înainte ca acesta să obțină primul mandat de deputat.

Ghiveciu este acuzat că, în perioada 2005 – 2006, i-ar fi instigat pe Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru Buzău și membru în Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, precum și pe Dumitru Borcan, șef al Compartimentului de Cadastru și Agricultură din cadrul Primăriei Merei, să eliberereze în mod ilegal titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potențial imobiliar aflate în apropierea Drumului Național 1 B.

Instigarea ar fi fost făcută în favoarea unor persoane care nu erau îndreptățite să primească acele titluri de proprietate. Ulterior, aceste terenuri ar fi fost cumpărate de Marian Ghiveciu.Dosarul a fost judecat de Curtea Supremă care a decis restituirea rechizitoriului la DNA.

Mitrea, acuzat de luare de mită, câștigător cu 70,4%

De asemenea, Miron Mitrea (PSD) a câștigat un mandat de deputat cu 70,47%. Liderul PSD a fost trimis în judecată în martie 2009. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al ISC. Curtea Supremă a decis după doi ani că urmărirea penală trebuie refăcută. Dosarul de corupție a lui Miron Mitrea a fost restituit DNA ianuarie 2011. Procurorii l-au înștiințat că reiau urmărirea sa penală pentru luare de mită

Monica Iacob Ridzi a obținut un nou mandat de deputat din partea PP-DD prin redistribuire. Ridzi a obținut 11.686 voturi în colegiul Colegiul 5 – Petroșani-Petrila-Aninoasa, iar contracandidatul de la PSD, 12.654 de voturi, adică 47% din voturi. Ridzi a fost trimisă în judecată pentru corupție.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie -22 mai 2009, inculpata Iacob-Ridzi Monica-Maria, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

Pe 3 mai 2011, fostul ministru al Tineretului a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupție, uz de fals în legătură cu fapte de corupție și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual la Legea contabilității.

Atanasiu, „coleg” cu interlopi în dosarul referendumului

Teodor Atanasiu a câștigat cu peste jumătate plus unu din voturi mandatul de senator în Colegiul 1 Alba. Aceasta deși Atanasiu este urmărit penal de DNA în dosarul fraudelor de la referndum.

Teodor Atanasiu este acuzat de mită electorală și de ” folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase de natură electorală”. Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, este acuzat de trafic de influență și mită electorală. Procurorii arată că Atanasiu și fiul ministrului Dobrițoiu au organizat împreună cu interlopul Măgurean Bogdan Cristian „trupe de intervenție”, care avea ca sarcină cumpărarea de voturi.

Procurorii mai arată că Dumitru Samson i-a promis interlopului Bogdan Măgurean că îi va falicilita diverse contracte cu ministerele guvernului Ponta. Contractele urmau să fie încheiate cu firma de pază a interlopului Bogdan Măgurean.

Victor Paul Dobre, fost ministru al Administrației a câștigat cu 69,9 % colegiul 1 pentru Camera Deputaților din Galați. În 10 august, Parchetul de pe lângă ÎCCJ a cerut Camerei avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administrației Victor Paul Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curții Constituționale o adresă prin care precizau că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători. Cererea a fost respinsă de Parlament.

Sebastian Ghiță, patron de televiziune și proaspăt deputat cu dosar de evaziune fiscală la 22 de ani

Sebastian Ghiță, patronul postului RTV a fost ales deputat într-un colegiu din Prahova cu 69%. Ghiță intră și el în parlament cu un dosar penal care s-a judecat pe fond aproape 10 ani. In acest dosar Ghiță este acuzat de procurori de complicitate la înșelăciune și fals în declarații, în legătură cu mai multe tranzacții petroliere care au dus la prejudicierea bugetului de stat cu 20 de miliarde de lei vechi. Dosarul a fost judecat de Tribunalul București timp de 10 ani. În 2011 Tribunalul a emis prima decizie în acest caz. Ghiță fiind achitat. Acum dosarul se judecă la Curtea de Apel București. Potrivit rechizitoriului Ghiță ar fi comis faptele în anul 2000 când avea 22 de ani.

Gigi Becali a căștigat un loc de deputat în colegiul 25 București. Becali a fost trimis în judecată de către DNA în dosarul „Valiza”.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul „Valiza”, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzat de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimiși în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Pițurcă, Radu Gheorghe Marino și Raul Volcinschi.

Victor Pițurcă a fost acuzat de favorizarea infractorului, fostul vicepreședinte al Consiliului de Administrație al clubului Steaua, Teia Sponte, de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocații lui Becali, și Radu Marino, de favorizarea infractorului și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat și Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în 11 mai 2006, finanțatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistrița” sume de bani cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului și în Regulamentul Federației Române de Fotbal. Concret, fotbaliștilor de la Bistrița li se cerea să-și apere corect șansele și să obțină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid București din 12 mai 2006.

Becali a fost achitat in prima instanță în acest dosar.


NOTA: În acestă analiză au fost incluși parlamentarii cu probleme penale doar pe baza rezultatelor preliminarii ale alegerilor de duminică, fără a avea lista finală de parlamentari.

Cititorii gândul sunt rugați să sesize la comentarii dacă parlamentarul sau senatorul din colegiul lor au dosare penale. Vă mulțumim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația