România a preluat oficial președinția CONSILIULUI JAI

Redactor:
Firuta Flutur
România a preluat oficial președinția CONSILIULUI JAI
Ministerul Justiției a preluat președinția Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Vezi prioritățile anunțate de Tudorel Toader pentru primele 6 luni din 2019

România a preluat președinția Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, pe care o va deține, timp de 6 luni, începând cu 1 ianuarie 2019. Consiliul JAI este format din miniștrii de Justiție și ai Afacerilor Interne din toate țările membre UE. Deși nu toate statele au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri, în principiu, cei de la Justiție se ocupă de cooperarea judiciară în materie civilă și penală și a drepturilor fundamentale, în timp ce miniștrii de Interne sunt responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească. 

„În cadrul acestei reuniuni, miniștrii de justiție au adoptat abordarea generală cu privire la propunerea de directivă privind contractele de vânzări de bunuri, propunerea de reformare a Regulamentului Bruxelles II bis și propunerea de Regulament privind ordinele europene de furnizare și conservare a probelor electronice în materie penală. Pe agendă, s-au mai aflat informări privind stadiul operaționalizării Parchetului European, pregătirea de către Comisia Europeană a mandatelor de negociere privind cel de-al doilea Protocol adițional la Convenția de la Budapesta privind criminalitatea informatică și respectiv, un acord între UE și SUA privind probele electronice în materie penală”, scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Ministrul român al Justiției, care s-a aflat la Bruxelles pe 6 și 7 decembrie, a discutat omologii săi despre combaterea antisemitismului prin mijloace de drept penal și a avut întrevederi cu doamna Vera Jourova, comisar pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen, precum și cu miniștrii din Austria, Luxemburg și Croația.

„Fiind ultimul Consiliu JAI din mandatul Președinției austriece, viitoarea Președinție a României la Consiliul UE a prezentat prioritățile sale în domeniul justiției pentru semestrul I al anului 2019, între care: avansarea negocierilor referitoare la propunerea de Regulament privind probele electronice în materie penală și obținerea abordării generale asupra propunerii de Directivă din același pachet legislativ; finalizarea dosarului privind Regulamentul Bruxelles II bis; numirea procurorului-șef european; consolidarea recunoașterii reciproce în materie penală”, anunță Tudorel Toader.

Prioritățile enumerate de către ministrul Justiției sunt:

În planul justiției civile

– Obiectivul general este acela de a facilita viața cetățenilor și a mediului de afaceri prin consolidarea recunoașterii reciproce și executării deciziilor și a hotărârilor în materia dreptului familiei și în materie civilă și comercială cu implicații transfrontaliere.

– Îmbunătățirea cadrului juridic pentru a proteja mai bine interesele superioare ale copilului prin consolidarea normelor răspunderii părintești în cazurile transfrontaliere, precum și a aspectelor civile ale răpirii internaționale de minori (Bruxelles II bis reformare) prioritate a mandatului, prin care se urmărește atingerea unui acord politic cu privire la ansamblul propunerii pe perioada deținerii Președinției.

– Aprofundarea cooperării judiciare în domeniul dreptului procesual civil internațional prin intermediul următoarelor propuneri: legea aplicabilă efectelor față de terți ale cesiunii de creanță; modernizarea cadrului juridic cu privire la comunicarea documentelor și obținerea de probe (revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1393/2007 și a Regulamentului (CE) 1206/2001).

Pe fondul evoluțiilor recente marcate de creșterea economică din Europa, de sporirea investițiilor și a posibilităților de ocupare a forței de muncă pe piața unică, de prevenirea acumulării de credite neperformante și reducerea barierelor în calea circulației transfrontaliere a capitalurilor, este importantă garantarea faptului că întreprinderile viabile și antreprenorii aflați în dificultate financiară au acces la proceduri eficiente de restructurare preventivă și a doua șansă, asigurându-se o abordare echilibrată pentru protejarea intereselor legitime ale creditorilor, debitorilor, angajaților și societății în general. În acest sens, România va susține ajungerea la un acord rapid între co-legiuitori cu privire la propunerea de directivă privind restructurarea.

În domeniul dreptului contractelor, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va depune eforturi pentru parcurgerea etapei finale a negocierilor privind Propunerea de Directivă referitoare la vânzările de bunuri, precum și privind propunerea de Directivă referitoare la contractele de furnizare de conținut digital.

În domeniul justiției penale

– Cele două propuneri legislative privind probele electronice vor reprezenta principalele priorități legislative în domeniul dreptului penal în mandatul Președinției române, avându-se în vedere obținerea unui acord al celor doi co-legislatori înainte de încheierea legislaturii Parlamentului European. PRES RO își propune avansarea cât mai mult a negocierilor asupra propunerii de Regulament privind ordinele europene de furnizare și conservare a probelor electronice în materie penală și atingerea abordării generale asupra propunerii de Directivă privind stabilirea unui cadru juridic armonizat pentru desemnarea reprezentanților legali în scopul obținerii probelor în procedurile penale.

–  t5rryOperaționalizarea deplină a Parchetului European (EPPO) în luna noiembrie 2020, cu resurse umane și financiare adecvate, necesită parcurgerea mai multor etape în prima jumătate a anului 2019. În acest scop, Președinția Română a Consiliului va urmări îndeaproape acest dosar, având ca obiectiv numirea procurorului-șef în primăvara anului 2019 și instituirea Colegiului EPPO în cadrul calendarului prevăzut. În timpul PRES RO, obiectivul este ajungerea la un acord între PE și CONS privind persoana care urmează a fi numită în funcția de procuror-șef european și demararea procedurilor de numire a procurorilor europeni.

– O prioritate majoră este aceea de a consolida încrederea reciprocă între autoritățile judiciare ale statelor membre pentru a îmbunătăți aplicarea practică a instrumentelor de recunoaștere reciprocă, în special a Deciziei-cadru a Consiliului 2002/584/JAI privind Mandatul European de Arestare și procedurile de predare între statele membre și a Deciziei-cadru a Consiliului 2008/909/JAI privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce în cazul hotărârilor judecătorești în materie penală care impun pedepse sau măsuri privative de libertate în scopul executării lor în Uniunea Europeană. Obiectivul este acela de a se asigura un just echilibru între drepturile fundamentale și recunoașterea reciprocă, evitându-se impunitatea infractorilor.

– Îmbunătățirea sinergiilor dintre Rețeaua Judiciară Europeană, Rețeaua punctelor de contact cu privire la persoane vinovate de genocid, Rețeaua JIT, Rețeaua Judiciară Europeană privind Criminalitatea Informatică și între aceste rețele și Eurojust va reprezenta un obiectiv complementar, fiind vorba despre mecanisme importante pentru consolidarea și facilitarea cooperării judiciare în materie penală.

Priorități cu caracter orizontal

Subsecvent adoptării Strategiei e-Justiție 2019-2023 și a Planului de acțiune aferent, PRES RO își propune demararea acțiunilor concrete pentru punerea în practică a măsurilor prevăzute în documentele strategice, susținând astfel dezvoltarea și promovarea e-justiției europene.

Crearea unui cadru mai bun pentru protecția avertizorilor de integritate. PRES RO va depune eforturi în vederea demarării și finalizării trialogurilor în semestrul I al anului 2019, în actualul mandat al Parlamentului European. În acest context, a fost prezentată lista celor mai importante evenimente care se vor desfășura pe perioada PRES RO:

I. Reuniunile ministeriale:

1. Reuniunea informală a miniștrilor JAI: 7-8 februarie 2019, București;

2. Consiliul JAI: 7-8 martie 2019, Bruxelles;

3. Consiliul JAI: 6-7 iunie 2019, Luxemburg;

4. Reuniunea ministerială UE-SUA privind JAI: 19 iunie 2019, București.

II. Conferințe:

1. Justiția penală în spațiul cibernetic: 26-27 februarie 2019, București;

2. Provocări actuale în sistemele penitenciare din Europa – Prevenirea fenomenului radicalizării și reducerea supraaglomerării în penitenciare: 1-4 aprilie 2019, Sinaia, județul Prahova;

3. Reuniunea ordinară a Rețelei Judiciare Europene în materie civilă și comercială: 15-17 mai 2019, București;

4. Conferința privind Parchetul European: provocări legate de operaționalizare, 27-28 mai 2019, Iași;

5. Reuniunea anuală a Rețelei de Cooperare Legislativă a Ministerelor de Justiție a statelor membre ale Uniunii Europene: 21 iunie 2019, București;

6. A 52-a ședință plenară a Rețelei Judiciare Europene: 26-28 iunie 2019, București;

7. Adunarea Generală a Rețelei Europene de Formare Judiciară: 27-28 iunie 2019, București.

 

Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e...
Viralul momentului în România. Cum au reacționat 3 prostituate, după ce s-au trezit azi cu...
Dezvăluire incendiară a unei rivale a Simonei Halep! Este bisexuală! Cum arată Daria
Cum a ajuns să arate ACUM soția lui Traian Băsescu, după ce a dispărut din...
Maria Sharapova, răspuns sarcastic pentru un bărbat care i-a cerut cadou o mașină Porsche!
Cum a reacţionat Liviu Dragnea când a aflat că poate ieşi din închisoare. Avocata l-a...
Incident periculos în Israel: O rachetă siriană a explodat în aproprierea unui reactor nuclear
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
O apocalipsă profețită pentru anul 2045. Medicii: Toată populația masculină riscă să rămână infertilă
Viralul momentului în România. Cum au reacționat 3 prostituate, după ce s-au trezit azi cu...
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care refuză să facă asta. Atenție mare dacă...
Detaliul bizar care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada...
CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru toţi aceşti români. Toţi vor sta în case pentru 14 zile. Decizie...
Câte vaccinuri a făcut Dorian Popa la maturitate. Pfizer e ultimul pe listă
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cea mai bună veste pentru toţi oamenii care vor să îşi cumpere o maşină în...
Inchide