Rus: Guvernul României așteaptă scuze din partea autorităților maghiare pentru declarațiile „defăimătoare” făcute de președintele Parlamentului

Rus: Guvernul României așteaptă scuze din partea autorităților maghiare pentru declarațiile defăimătoare făcute de președintele Parlamentului
Publicat: 02/06/2012, 15:52
Actualizat: 06/06/2012, 10:23

Ministrul de Interne, Ioan Rus, consideră că autoritățile de la Budapesta ar trebui să își ceară scuze pentru declarațiile „defăimătoare” la adresa Guvernului României făcute de președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Rus a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Cluj, că aștepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la București, de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar acesta nu a solicitat nicio întrevedere cu omologul său, Victor Ponta.

„Am pregătit un documentar pentru premierul Victor Ponta despre cazul Nyiro Josef la eventuala întâlnire cu premierul Ungariei, Viktor Orban, de vineri. Orban nu a solicitat o întrevedere cu premierul Victor Ponta. Eu mă așteptam ca partea ungară să ceară scuze Guvernului României pentru faptul că președintele Parlamentului ungar a făcut afirmații defăimătoare la adresa Guvernului României. Dar a stat în aceeași atitudine de frondă, nu a solicitat nicio întrevedere cu premierul Ponta, iar acesta nu avea cum să îl primească și înainte de a-și cere scuze Guvernului României pentru un limbaj neconform făcut de un înalt diplomat maghiar. Lucrurile au rămas așa cum au fost. Guvernul României așteaptă scuze din partea autorităților ungare pentru declarațiile șefului Parlamentului Ungariei”, a spus Rus.

Acesta a adăugat că așteaptă „să vină scuze și să dispară problema”, nu să se meargă „pe varianta de a declara persona non grata pe cineva”.

„Depinde mai mult de ei decât de noi. Scuze de la persoana care a făcut afirmațiile, eu mă gândeam că Viktor Orban va cere scuze din partea președintelui Parlamentului Ungariei. Cineva trebuie să își ceară scuze atâta timp cât afirmi despre guvernul unei țări vecine și prietene că este barbar sau isteric. Asta nu demonstrează decât lipsă de educație și de cultură politică, și limbajul și conținutul afirmației”, a spus ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, autoritățile române au gestionat „absolut legal chestiunea cu Nyro Joszef” și au mers pe o variantă administrativă, „cea mai elegantă, să nu se întâmple un lucru în legătură cu care noi am informat partea maghiară”.

„Am explicat că nu suntem de acord să se facă un eveniment în legătură cu persoana respectivă dat fiindcă există o sensibilitatea a românilor vizavi de o astfel de chestiune, a organizațiilor evreiești, Nyiro aparținând unei ideologii fasciste, am explicat că nu posibil să se facă într-o zi de Rusalii catolice. Încercarea de a deturna o activitate creștinească într-una politică sau electorală era în afara unor reguli civilizate, de relații între două țări. Partea maghiară nu a răspuns pozitiv, ci a continuat, iar noi am demonstrat că România nu este un sat fără câini”, a conchis Ioan Rus.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat și barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” și că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenușa” acestuia.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a mai programat o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii la București a mai multor lideri europeni, deoarece era mai important să se ajungă la un acord pe Declarația comună a summit-ului, dar că va discuta cu acesta cu prima ocazie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția