Șah la UDMR. Liberalii le cer maghiarilor UN SINGUR LUCRU ca să-i accepte la guvernare. EXCLUSIV

Șah la UDMR. Liberalii le cer maghiarilor UN SINGUR LUCRU ca să-i accepte la guvernare. EXCLUSIV
Publicat: 12/01/2013, 10:23
Actualizat: 30/07/2014, 15:32

Vicepreședintele PNL, Dan Radu Rușanu, a declarat pentru gândul că pentru o eventuală cooptare a UDMR la guvernare condiția sine-qua-non este recunoașterea de către maghiari a articolului 1 din Constituție. În același timp. maghiarii au anunțat azi că nu participă la guvernare decât în aceste condiții.

În articolul 1 din Legea Fundamentală se prevede că „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”.

Liberalul susține că orice negociere asupra acestui articol din Constituție este considerată inacceptabilă de PNL.

„Celelalte negocieri urmează să fie purtate după acceptarea acestei condiții”, a precizat pentru gândul Dan Radu Rușanu.

Pe 22 noiembrie, președintele Crin Antonescu afirma că poziția USL privind articolul 1 din Legea Fundamentală este „ireconciliabilă” cu cea a UDMR.

Ce vrea să schimbe UDMR la articolul 1 din Constituție

„Noi am spus că articolul 1 din Constituția României nu corespunde cu realitatea și nu suntem de acord cu această definiție, dar atunci când se va propune amendarea Constituției, vom propune din nou o regândire a articolului 1”, afirma în 2011 președintele UDMR, Kelemen Hunor.

În 2009, când era candidat la președinție din partea UDMR, Kelemen Hunor susținea: „noi de fiecare dată am spus: în legatură cu Articolul 1 avem o singură problemă – sintagma de stat national. Sintagma de stat unitar e ok, indivizibil, nu avem nimic, dar nu suntem de acord cu stat național. Noi spunem că într-o țară în care cam 10% din populație reprezintă o altă etnie decât cea românească, nu poți să spui că statul este național”.

Cu cinci zile înainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie, președintele UDMR a declarat că trebuie modificat articolul 1 din Constituție.

În luna septembrie, liderul UDMR susținea că în Constituție sunt multe probleme, iar prima dintre ele se referă la articolul 1 din Legea Fundamentală privind sintagma stat național.

„Prima data trebuie modificat articolul care interzice modificarea primului articol, care este un nonsens. Până la urmă, Constituția României a fost făcută și a fost votată de oameni, deci nu e data de Dumnezeu. Eu înțeleg că în Biblie nu se poate modifica Apocalipsa de om, dar să interzici în Constituție să modifici un anumit articol și să nu ții cont de realități, evoluția societatii, de evoluția UE, cred că este o gândire cam îngustă și dintr-un alt secol”, a spus recent președintele UDMR.

Liderii USL și cei ai UDMR s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre posibilitatea colaborării în plan guvernamental. Discuția urmează să fie reluată în următoarele zile pentru a se stabili dacă UDMR va primi un post de ministru și alte funcții pe linie guvernamentală în Cabinetul Ponta.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a susținut că singura variantă de colaborare guvernamentală este acordarea unui post de ministru Uniunii de către USL. Cei din USL au propus ca viitoarea colaborare guvernamentală se rezume la funcții în deconcentrare, prefecturi și directori în ministere. Cel care insistă pentru cooptarea UDMR la guvernare este Victor Ponta, în timp ce poziții reticiente au exprimat Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Dan Voiculescu și Daniel Constantin.

Secretarul general al PSD a recunoscut că problema cooptării UDMR la guvernare reprezintă „cea mai fierbinte problemă pentru USL” și că discuțiile dinaintea alegerilor parlamentare, când USL nu știa sigur dacă va obține majoritatea necesară modificării Constituției.

„Ne-am trezit cu 66 de mandate în Parlament. Pânã la acești 66 la sutã, discuțiile erau generate de nevoia de majoritate constituționalã. Sigur cã acum situația este cu totul alta”, a declarat la Antena3 Liviu Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică