Scandalul „Butoane – 26 de voturi”. Șeful deputatului PDL înregistrat votând la două mâini răspunde cu o soluție antifurt năucitoare. EXCLUSIV

Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 23/04/2012, 23:03

Liderul grupului deputaților PDL, Mircea Toader, a declarat pentru gândul, după ce a văzut cazul deputatului Rusu care a votat de 26 de ori la două mâini, că vrea să propună ca parlamentarii să nu mai fie obligați să stea în plen când votează.

În general, democrat-liberalii s-au ferit miercuri să vorbească despre cazul deputatului Valentin Rusu, care a votat de 26 de ori cu două cartele în ședința din urmă cu o săptămână. Prim-vicepreședintele PDL, Sorin Frunzăverde, nașul deputatului Rusu, a declarat pentru gândul că nu vrea să comenteze acest caz, dar „îl va analiza”. A adăugat că nu înțelege de ce se face legătura cu faptul că este nașul deputatului PDL.

Președintele Comisiei Juridice, de disiciplină și imunități din Camera Deputaților, Daniel Buda, forul care va decide ce sancțiune va primi deputatul Valentin Rusu, a declarat în primă fază că nu este la curent cu acest caz, dar se va informa într-o oră.

După trei ore a trimis un sms cu următorul mesaj: „Sunt plecat din țară și nu am reușit o documentare pe subiect. Dar am înțeles că domnul Rusu a dat explicații pe acest subiect. O zi bună”. Singurele explicații oferite de Valentin Rusu au fost că filmarea este eronată și că el a votat doar cinci minute, timpul în care colegul său Dănuț Liga a ieșit din sală.

Liderului grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a precizat pentru gândul că va avea o discuție cu colegii săi Valentin Rusu și Dănuț Liga, cel care a lăsat cartela colegului.

„O să am o discuție cu colegii mei, ceea ce știu este că domnul Liga era practic venit, dar probabil a ieșit până afară și în condițiile astea… Eu le-am spus colegilor ca asemenea gesturi să nu facă, mai ales când colegul este prezent. Nu a fost niciun fel de influență a acestui vot, diferența de voturi fiind foarte mare. Am văzut și eu înregistrarea la televizor, nu știu dacă sunt douăzeci și ceva de voturi. O să am o discuție cu colegii mei, ceea ce știu este că domnul Liga era practic venit, dar probabil a ieșit până afară și în condițiile astea… Nu a fost niciun fel de influență a acestui vot, diferența de voturi fiind foarte mare”, a spus Toader.

Democrat-liberalul a adăugat că PDL NU va ridica problema în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, deși Regulamentul instituției interzice votul cu două cartele.

După cazul deputatului Valentin Rusu, liderul grupului PDL din Camera Deputaților vrea să propună schimbarea modului de vot: „Eu probabil că o să propun, o chestie care se întâmplă în Parlamentul European, ca să nu mai avem astfel de situații, având în vedere tehnica existentă și sistemul online să nu fim obligați să stăm neapărat în plen, ci putem să stăm în diferite zone în Parlament și să votăm și nu mai avem probleme de acest gen„, a dezvăluit Mircea Toader.

AUDIO: Sistemul de vot propus de Mircea Toader, liderul grupului PDL din Cameră

Soluția năucitoare propusă de Mircea Toader nu există însă în Parlamentul European. „În Parlamentul European fiecare votează cu cartela lui de vot, nu am auzit de un caz în care un parlamentar să voteze cu cartela unui alt coleg. Nu putem vota decât din plen, nu putem vota din altă sală în afara celei de plen„, a precizat pentru gândul europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu.

Valeriu Zgonea (PSD), vicepreședintele Camerei Deputaților: „Procurorul general să se autosesizeze. Vom arăta caseta în toată Europa”

Valeriu Zgonea, vicepreședintele Camerei Deputaților a declarat pentru gândul că instanțele ar trebui să se autosesizeze, iar procurorul general să vadă acest lucru (n.r. – votul din Cameră). Când am spus că Roberta Anastase nu face altceva decât să copieze un model folosit în cadrul PDL multă lume a râs de noi. Se demonstrează astăzi că toți parlamentarii PDL au sarcina să preia încă o cartelă de vot de la altcineva și să voteze. Este rușinos”, a afirmat social-democratul care a adăugat că este posibil ca și alți parlamentari să fi votat cu două cartele.

El s-a pronunțat pentru reluarea voturilor date în ședința în care deputatul Valentin Rusu a votat la două mâini.

„Oamenii vor spune așa, dacă parlamentarii fură în fiecare zi, atunci ce să mai spunem de noi, furăm și noi pentru că altceva nu avem ce să facem. Grupul parlamentar al PDL trebuie să ia o decizie dacă sunt corecți. Ei trebuie să ceară să fie suspendat 15 zile. Să votezi 26 de legi asta este o chestie pe care trebuie să o multiplicăm și să o arătăm în toată Europa. În Europa avem probleme datorită comportamentului de acest gen, proiecte de lege care sunt puse în aplicare printr-un vot fraudulos”, a declarat pentru gândul Zgonea.

El a precizat că „această măgărie” va fi discutată luni de Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

„Măgăria” nu are culoare politică

Deși înregistrările cu parlamentari care votează la două mâini sunt rare, aceasta este o practică des întânită în Legislativul României. Indiferent că sunt de la putere sau din opoziție, aleșii nu se sfiesc să recurgă la ceea ce numește Zgonea „o măgărie” – a devenit, de multe ori banal ca diverși senatori și deputați să voteze în locul colegului de bancă sau chiar pentru colegii din băncile din față. Un caz cu parlamentarul PSD Ciprian Luca votând la două mâini poate fi consultat AICI. Acest tip de fraudă parlamentară s-a banalizat, astfel încât politicienii „iau atitudine” doar când cazul apare în presă și când „învinuitul” este din tabăra adversă. Nu există până acum niciun parlamentar sancționat în vreun fel pentru că a votat la două mâini. Un episod de fraudă mult dezbătut în mass media a fost „Scandalul Nepoata”: senatorul PNL Norica Nicolai și-a lăsat o nepoată în sala de plen, aceasta „jucându-se” cu cartela de vot. Un caz mai recent este votul de la Legea pensiilor, unde însăși președinta Camerei deputaților, Roberta Anastase, s-a aflat în culpă, înregistrând un număr fantezist de deputați care ar fi fost prezenți în sală. Nici într-un caz, nici în celălalt nu s-a luat nicio măsură.

Georgian Pop (PSD), secretarul în BP al Camerei Deputaților: „Sunt pușcăriile pline de oameni care au furat o pâine, un ou”

„Cu siguranță, luni vom discuta acest caz va merge la Comisia Juridică. Este o palmă și o pată de rușine pentru Parlament și sunt sceptic că deputatul Rusu o să pățească ceva. Ar trebui schimbat Regulamentul Camerei, ar trebui să mergem mai departe până la posibilitatea ca pentru astfel de cazuri dovedite să-și parlamentarul să-și piardă mandatul. Sunt pușcăriile pline de oameni care au furat o pâine, un ou, un parlamentar își poate pierde măcar mandatul. Se poate schimba legea în acest sens”, a afirmat pentru gândul Georgian Pop, secretar în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Mihai Voicu (PNL) secretar în BP al Camerei Deputaților: „Sancțiunile prevăzute de Regulament sunt modeste, dar hai să le aplicăm”

Liberalul Mihai Voicu a declarat că „asistăm la o deturnare a ideii de democrație parlamentară”. El a dat exemplu fraudării votului de la legea pensiilor când a fost acuzată Roberta Anastase, dar și cazul deputatului Gabriel Oprea care „vota în absență”. „Sancțiunile prevăzute de Regulament sunt modeste. Așteptăm o reacție din partea PDL. Este o vină și a parlamentarului absent, eu sunt parlamentar de șapte ani, dar cartela stă la mine în portofel. Chiar dacă pedeapsa este mică, suspendare pentru maxim 15 zile, hai să o aplicăm și pe asta. Este rușinos ce s-a întâmplat”, a adăugat Voicu.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
Horoscop miercuri, 4 august. Lumea este împotriva ta astăzi așa că mare grijă: Nu dezvălui...
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...