SCANDALUL FONDURILOR EUROPENE: IERTAREA BARONILOR. Cum a scăpat Cristache Rădulescu (PDL) de o corecție de 10 MILIOANE DE EURO de la Udrea. Se pregătește un important lider PSD. EXCLUSIV

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 22/05/2012, 11:06

După ce a anunțat triumfal că a găsit vinovații pentru suspendarea fondurilor europene destinate României, Ministerul Dezvoltării Regionale a iertat, la un al doilea control, autorități locale pe care, în primă instanță, le găsise bune de plată pentru nereguli în proiecte cu bani de la UE. gândul a obținut rezultatele a două controale operate de același minister asupra acelorași subiecți (respectiv lideri locali care gestionează fonduri europene): dacă pui pe două coloane rezultatele din primul control (cel anunțat public și popularizat în presă) și cel de-al doilea control (în curs de finalizare la minister) constați că mulți dintre baronii locali au fost iertați de la restituirea unor sume pe care, potrivit primului control, le-ar fi folosit nejustificat, abuziv sau fraudulos și pe care ar fi trebuit să le dea înapoi.

Cel mai izbitor caz pare cel din Ilfov, unde șeful Consiliului Județean, Cristache Rădulescu, a scăpat de o „corecție” de 10 milioane de euro. Întrebarea care se pune este ce s-a întâmplat între cele două controale și ce credibilitate mai au instanțele care verifică utilizarea fondurilor europene în România, devreme ce același minister poate da „erori” de 10 milioane de euro în decurs de o lună.

Pentru elucidarea acestor întrebări, gândul a stat de vorbă cu toate părțile implicate, după cum puteți citi mai jos. Cei care vor să vadă direct situația comparativă dintre primul control și cel de-al doilea pot merge direct la următorul link: EXCLUSIV / Lista penalizărilor financiare propuse de ministerul Elenei Udrea. Ce nereguli s-au descoperit în fiecare județ

Cristache a cerut socoteală. Socoteala de acasă s-a potrivit cu cea din curtea PDL

Pedelistul Cristache Rădulescu, șeful Consiliului Județean (CJ) Ilfov, a scăpat „curat” din scandalul fondurilor europene, deși la un prim control făcut de Ministerul Dezvoltării Regionale, Curtea de Conturi și Organismele intermediare POR, CJ-ul pe care-l conduce fusese găsit bun de plata a nu mai puțin de 10 milioane de euro. Problema de la Ilfov s-a rezolvat odată cu un al doilea control al ministerului, prin Direcția Control și Verificare Utilizare Fonduri Comunitare, în care „corecțiile” inițiale au fost anulate. Și Rădulescu, dar și reprezentanții ministerului condus de Elena Udrea susțin că s-a ajuns la această situație după ce la dosar au fost aduse documente justificative de la ANRMAP. De remarcat că, după prima verificare, factura primită l-a făcut pe Cristache Rădulescu să vină la București și să le ceară socoteală colegilor de partid, după cum gândul a relatat la vremea respectivă.

Situația de la Ilfov ar putea să se repete și în cazul altor Consilii Județene unde inițial au fost semnalate nereguli. Teleormanul pesedistului Liviu Dragnea are toate șansele să fie următorul pe listă.

Scandal declanșat după auditul Comisiei Europene

Pasul 1. Scandalul fondurilor europene a fost declanșat după auditul Comisiei Europene din această primăvară. Oficialii UE au controlat, prin sondaj, proiectele derulate în mai multe județe, descoperind o serie de nereguli în utilizarea fondurilor europene și au decis suspendarea fondurilor pentru România.

Pasul 2. Blocarea banilor pe Axa 2 a Programului Operațional Regional a fost urmată de un control din partea Ministerului Dezvoltării Regionale asupra tuturor celor 124 de proiecte din cadrul acesteia. „La cererea Comisiei Europene, în perioada iulie-august 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Autoritatea de Audit (Curtea de Conturi – n.r.) și Organismele Intermediare pentru Programul Operațional Regional au întreprins verificări ale achizițiilor publice realizate de beneficiarii contractelor de finanțare din cadrul Axei Prioritare 2 a POR” a precizat pentru gândul Biroul de presă al Ministerului.

În urma acestui control, Elena Udrea a anunțat, în luna august, că ministerul a propus penalizări de 180 milioane de lei.

Pasul 3. A urmat un nou control, de această dată al Direcției Control și Verificare Utilizare Fonduri Comunitare din minister, care a schimbat lista inițială a „amenzilor” pentru autoritățile locale.

„Diferențele dintre propunerile de corecții financiare înaintate în urma primului control și corecțiile financiare propuse în urma controalelor derulate conform OUG 66/2011 rezultă din clarificările și documentele suplimentare prezentate de către beneficiar la cererea echipelor de control. Acolo unde au existat suspiciuni de nereguli s-au declanșat procedurile de verificare, conform OUG 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora, verificări efectuate de Direcția Control și Verificare Utilizare Fonduri Comunitare, din cadrul MDRT. Corecțiile financiare aplicate în urma verificărilor vor fi comunicate Autorității de Certificare și Plată din cadrul Ministerului Finanțelor Publice”, a precizat, pentru gândul, Ministerul Dezvoltării Regionale.

Cristache Rădulescu: „Concluziile controlului Curții de Conturi au fost niște aberații, niște prostii. Nu s-a confirmat nimic”

Șeful CJ Ilfov, Cristache Rădulescu

La Ilfov, în urma primului control al Ministerului Dezvoltării, propunerea de corecție a fost de 42,5 milioane de lei (aproape 10 milioane de euro), dar în urma celui de-al doilea control, nota de constatare arată faptul că cei din Ilfov nu trebuie să mai returneze niciun leu. „Concluziile controlului Curții de Conturi au fost niște aberații, niște prostii. Nu s-a confirmat nimic. La al doilea control, am prezentat toate documentele de ANRMAP. Nu s-a confirmat nimic, nici corecție, nici nereguli”, a fost explicația, pentru gândul, a șefului CJ Ilfov Cristache Rădulescu.

Secretarul de stat, Răzvan Murgeanu

Varianta este susținută și de secretarul de stat din MDRT, Răzvan Murgeanu. Potrivit acestuia, corecțiile financiare aplicate Consiliului Județean Ilfov au fost eliminate, după ce s-a depus contestație. „Contestația la Ilfov a fost aprobată și nu i s-a mai aplicat corecția de 42,5 milioane de lei. Pe prima speță, pe procedura accelerată, pentru că au adus hârtii de la ANRMAP, care să ateste că procedura a fost corectă, nu li s-a mai dat corecție”, a declarat Murgeanu, pentru gândul.

Secretarul de stat susține însă că cei din Ilfov au primit totuși o corecție financiară din cauza altor nereguli, a cărei valoare este de această dată de peste 4 milioane de lei. CJ a depus contestație, însă nu a fost admisă.

„La Ilfov au fost două spețe, procedura accelerată și a doua articolul 122 din OUG 34 care trata litera i) ca litera j). Litera i) spune lucrări suplimentare, litera j) spune lucrări similare. Consiliului Județean Ilfov nu i s-au dat banii pe ce a executat pe 122 cu i) și nu are decât să-și plătească lucrările din banii județului. În momentul când a fost făcut acest proiect nu veniseră toți proprietarii din zona Snagovului și noi nu știam care sunt accesele în respectivele terenuri. Și au venit cu un număr de podețe și tubulaturi pentru apă în plus față de inițial spunând că sunt lucrări similare. Noi le-am spus nu. Este același exemplu ca la Buzău, aveam un precedent și nu le-am dat și au făcut din banii lor. Nu i-am decontat bani europeni”, a precizat Murgeanu.

Dragnea următorul pe listă

Liviu Dragnea, președinte CJ Teleorman

Tot pentru folosirea „nejustificată a procedurii restrânsă accelerată” a fost sancționat, în primă instanță, și Consiliul Județean Teleorman, condus de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Penalizați cu 2,5 milioane de lei, cei din Teleorman așteaptă să fie și ei iertați ținând cont că au avut aceleași nereguli ca în județul Ilfov. „Consiliul Județean Teleorman a făcut contestație și săptămâna viitoare se va judeca contestația”, a declarat, pentru gândul, secretarul Răzvan Murgeanu. Potrivit acestuia și Consiliul Județean Buzău, condus de Victor Mocanu (PSD) a primit o penalizare de 5% dintr-un proiect european, valoarea corecției financiare fiind de 4.500 de lei.

Controale contestate la minister și în instanță

După controlul inițial, cele mai mari „corecții financiare” propuse, sume ce trebuie restituite de autoritățile locale pentru neregulile descoperite în derularea proiectelor europene, vizează Consiliile județene Dolj (19,5 mil lei), Timiș (13,2 mil lei), Argeș (10 mil lei), Galați (10,3 mil lei), Prahova-Dâmbovița (proiect comun, 4,5 mil lei), Sălaj-Cluj (proiect comun, 10,6 mil lei), Arad (6,3 mil lei), Satu-Mare (6,1 mil lei), Maramureș (6,7 mil lei) și Teleorman (2,5 mil lei). Alte Consilii Județene cu probleme la proiectele europene sunt Iași (2,2 mil lei), Brăila (1,9 mil lei), Botoșani (1,2 mil lei), Bacău (960 mii lei), Olt (980 mii), Mureș (830 mii) și Vrancea (245 mii lei). Nereguli au fost descoperite și în proiectele europene derulate de primăriile marilor municipii. Topul corecțiilor propuse arată astfel: municipiul Brăila (24,5 mil lei), Craiova (6,4 mil lei), Târgoviște (4,9 mil lei), Botoșani (1,25 mil lei), Bacău (254 mii lei) și Câmpina (922 mii).

Cel care urmează să negocieze cu Uniunea Europeană deblocare banilor este noul ministru Leonard Orban. Până atunci, autoritățile locale care au primit bani pentru proiectele europene trebuie să restituie suma stabilită drept „corecție”.

Dacă fondurile nu s-au încasat, suma stabilită de Minister drept penalizare urmează să fie acoperită de autoritățile locale din bugetul propriu. Președinții de Consilii Județene sau primarii au dreptul să conteste însă „corecțiile” aplicate de Ministerul Dezvoltării. Aceștia susțin la unison că au avut toate aprobările necesare pentru derularea în bune condiții a proiectelor europene. Propunerile de corecții financiare pot fi atacate de către aceștia atât pe cale administrativă (contestații depuse la Ministerul Dezvoltării), cât și pe cale judecătorească.

Ministerul Dezvoltării susține, într-un răspuns pentru gândul, că „până în prezent, beneficiarii au depus contestații pentru următoarele proiecte”: reabilitare DJ101G Tătărani (DJ 101D) – Brazi-Tinosu-Sirna-Hăbud-Crivățu (DN1A) km 0+000 – km 24+020, județul Prahova, km 24+020-km 30+120, județul Dâmbovița; modernizare DJ 291 B Lozna – Dersca – Mihăileni, KM 7+900 – 20+750; restructurare și lărgire a drumului județean Viziru, Cuza-Vodă, Mihai Bravu; pasaj rutier subteran Oituz – Ștefan Guse, municipiul Bacău, județul Bacău; reabilitare DJ506, Cervenia-Vitănești-Babaita, km 17+400 – km 58+000.

Ministrul Afacerilor Europene: „Situația trebuie rezolvată rapid”

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat la emisiunea „După 20 de ani” că situația trebuie rezolvată rapid, în special în domeniul achizițiilor publice. „S-a convenit ca începând din luna iulie să nu se mai transmită facturi spre decontare până când nu se va modifica întreg sistemul de achiziții publice”, a precizat Orban. Ministrul a adăugat că acest sistem va fi inclus în cel al gestiunii fondurilor comunitare, iar toate aceste modificări vor fi auditate. Întrebat câți bani poate pierde țara noastră dacă nu realizează aceste modificări, ministrul Afacerilor Europene a subliniat că „este vorba de toți banii, în total pe coeziune 20 de miliarde de euro”. El a menționat că o asemenea întrerupere ar însemna că nu mai putem transmite facturi către Comisia Europeană, în prima fază plățile urmând să fie întrerupte formal pe o perioadă de minimum șase luni.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Bonurile de masă din România, schimbare radicală! Ce vor trebui să facă românii în curând
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un FAKE NEWS devenit viral ilustrează perfect situația pandemică din România. Cum ar arăta coperta...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Alertă alimentară în România. Fructele și legumele care sunt pline de pesticide
ACUM, INTERVIU LIVE cu Cristiana Popescu, consilier local USR
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Predicții sumbre pentru România: „Vom pierde peste 3.000 de vieţi până duminică la ora 13....
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
Adio, carduri! Milioane de români vor fi afectați de schimbare. Ce se întâmplă cu banii?
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021