Schimbarea la față a PDL: partidul ar putea renunța la PORTOCALIU

Schimbarea la față a PDL: partidul ar putea renunța la PORTOCALIU
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 24/04/2012, 02:10

Mișcarea Populară pe care PDL intenționează să o creeze după alegerile locale ar putea cuprinde partide precum PNȚCD și ecologiștii, iar sigla și culoarea acestei mișcări ar putea fi inima și, respectiv, verde sau albastru, au declarat, miercuri, pentru Mediafax, surse politice.

Democrat-liberalii consideră că sunt compatibili cu PNȚCD și cu ecologiștii pentru a forma Mișcarea Populară, având în vedere că PNȚCD este membru PPE, ca și PDL, iar componenta de mediu pe care o aduc ecologiștii este importantă, au mai precizat sursele citate.

Potrivit surselor menționate, unii democrat-liberali ar considera oportună cooptarea în Mișcarea Populară a UNPR, însă alții sunt de părere că, din punct de vedere doctrinar, în acest moment, PDL nu este compatibil cu acest partid.

Democrat-liberalii doresc crearea Mișcării Populare, de centru-dreapta, pentru a fi o contrapondere la USL, care este de stânga. În acest sens, conducerea PDL a lansat organizațiilor locale un sondaj privind modul în care ar reacționa electoratul la schimbarea siglei și culorii partidului, fără să dea o variantă.

Dacă se va face această alianță, vor fi schimbate sigla și culoarea pe care o au PDL acum, una dintre variante pentru siglă fiind „inima”, simbolul PPE. Pentru culoarea acestei alianțe se ia în calcul verde sau/și albastru, au mai spus sursele citate.

De altfel, culorile verde și albastru au fost folosite de Organizația de Tineret a PDL, la Școala de vară pe care au organizat-o tinerii democrat-liberali anul trecut, sub sloganul „Smart&Right”.

Prim-vicepreședintele PDL Teodor Baconschi a declarat, marți seară, într-o emisiune la TVR Info, că arhitectura Mișcării Populare va fi definită după alegerile locale, „când fiecare partid va deconta un anumit rezultat”.

El a susținut că Mișcarea Populară este „o necesitate tactică pentru că dreapta românească, divizată până acum în fel și chip, rămâne izolată în fața unei alianțe precum USL-ul, care, în ciuda lipsei de alternativă practică la guvernarea Boc și astăzi la guvernarea Ungureanu, este formată din nu mai puțin de trei partide care s-au coalizat”.

„Deci este nevoie, pentru un echilibru al scenei politice, de o contrapondere”, a spus Baconschi.

Mișcarea Populară nu poate fi alcătuită decât de la premisa că trebuie să fie de dreapta, susține și europarlamentarul PDL Cristian Preda, precizând că vor putea intra în susținerea unei noi guvernări toți adversarii stângii, inclusiv liberalii care nu se recunosc în compania lui Victor Ponta.

Vor putea intra în susținerea unei noi guvernări toți adversarii stângii. Inclusiv peneliștii care nu se recunosc în compania lui Victor Ponta! Invers, nu se vor putea regăsi în majoritatea viitoare cei care vor trișa, susținând că un partid de dreapta poate fi adăpostit într-o alianță de stânga sau că un partid de stânga are loc într-o majoritate de dreapta. Epoca improvizațiilor de acest fel ar trebui să se încheie. Problema politică nr. 1 din acest an e susținerea – înainte, dar și după alegeri – a unei guvernări coerente. Nu e simplu, dar nici imposibil ca PDL să rămână actorul politic cheie”, scrie Preda pe blogul său.

Despre înființarea Mișcării Populare, în jurul PDL, s-a vorbit și în 2011 în mediul politic. Această construcție ar fi trebuit să dea o nouă imagine, mai curată, democrat-liberalilor. Președintele a rugat-o pe fiica sa, Ioana Băsescu, să înregistreze în luna aprilie marca „Mișcarea Populară” la OSIM, spunând că trebuie pregătită ideea de mișcare populară pentru realizarea unei eventuale alianțe.

Băsescu a vrut să scoată astfel PDL din izolare și să creeze un mare partid de dreapta.

De Mișcarea Populară s-a vorbit mult, începând cu Sebastian Lăzăroiu, pe atunci consilier prezidențial, care a lansat povestea cu Albă ca Zăpada și terminând cu prim-vicepreședinții partidului Teodor Baconschi și Sorin Frunzăverde, care au susținut că PDL trebuie rebranduit.

Liderii PDL au stabilt și un termen, sfârșitul lunii octombrie, pentru ca această mișcare să prindă contur, însă nu s-a făcut nimic.

Liderii partidului nu au reușit să se pună de acord și să stabilească cine ar urma să intre în această Mișcare Populară, alături de PDL, lansându-se tot felul de variante cum ar fi partidul lui Gigi Becali sau partidul lui Dan Diaconescu.

Unele voci, cum este cea a lui Theodor Paleologu, au ironizat Mișcarea Populară sau așa-zisa Albă ca Zăpada, cum a fost denumită la început, susținând că Scufița Roșie este mai simpatică.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...