Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Politică

SECRETELE REMANIERII – BĂSESCU SE SIMTE „SFIDAT”, BOC ANUNȚĂ LISTA MINIȘTRILOR CARE PLEACĂ – EXCLUSIV

SECRETELE REMANIERII – BĂSESCU SE SIMTE „SFIDAT”, BOC ANUNȚĂ LISTA MINIȘTRILOR CARE PLEACĂ – EXCLUSIV
Odiseea remanierii Guvernului Boc 4 s-a dovedit a fi un proces sinuos, marcat de ezitările actualului prim-ministru și de deciziile contradictorii pe care acesta le-a luat, pe parcursul a două zile.

Odiseea remanierii Guvernului Boc 4 s-a dovedit a fi un processinuos, marcat de ezitările actualului prim-ministru și dedeciziile contradictorii pe care acesta le-a luat, pe parcursul adouă zile. Miercuri seara acesta anunța că are două variante,remanierea sau depunerea mandatului, dar că parlamentarii PD-L nusunt de acord cu cea de-a doua. Ieri dimineață, premierul a mers lareședința lui Traian Băsescu din cartierul Primăverii pentru a-iexpune opțiunile.

În urma discuțiilor, șeful statului, care își dorea o schimbarepro­fundă a Executivului, s-a simțit jignit de opțiunea lui Boc dea face o remaniere „soft”, și a anunțat că-și ia mâna de pepartid. După-amiază, Boc i-a chemat la PalatulVictoria pe Radu Berceanu, Sebastian Vlădescu, Mihai Șeitan șiMihail Dumitru pentru a discuta cu ei chestiunea remanierii. Maitârziu, la ședința Colegiului Director al PD-L, desfășurată încabinetul Robertei Anastase, președinta Camerei Deputaților,prim-ministrul adăugase pe listă și numele lui Adriean Videanu șiGabriel Sandu.

Boc, între remaniere și depunereamandatului

Miercuri seara, premierul se afla într-o dilemă, pentrurezolvarea căreia i-a consultat pe parlamentarii pedeliști.Soluțiile crizei prin care trecea Guvernul Boc 4 fiind ori oremaniere soft, ori depunerea propriului mandat. Cum pedeliștii nuau fost de acord cu cea de-a doua opțiune, prim-ministrul a propusvarianta remanierii: „Am venit în fața parlamentarilor PDL, de caredepinde, alături de partenerii de Guvernare, soarta Guvernului, șiam pus pe masă cele două alternative pecare le avem: prima alternativă a fost să analizăm depunereamandatului întregului Guvern și a doua opțiune, continuarea cu unGuvern remaniat. Opțiunea pe care am adoptat-o a fost aceea de acontinua cu un Guvern remaniat”.

Traian Băsescu, „sfidat” de alegereapedeliștilor

Joi dimineață, premierul Emil Boc mergea la reședința șefuluistatului cu lista scurtă a remanierii, propusă de parlamentariiPD-L, care îi ignora pe Radu Berceanu și Adriean Videanu. Pe lângăremanierea „soft”, Boc a venit și cu propunerea de schimbare a luiVlădescu, susținut de președintele Băsescu. Premierul ar fi invocatfaptul că ministrul Finanțelor este cel mai detestat de partid șică Berceanu, Videanu și Blaga au, dimpotrivă, susținere înteritoriu și în Parlament. Pus în fața noii voințe a partidului,potrivit surselor Gândul, TraianBasescu, care își dorea o schimbare profundă a Executivului, lucruexprimat prin declarațiile Elenei Udrea, Ralucăi Turcan sau ale luiSever Voinescu, s-a simțit „sfidat” și s-a revoltat, spunând că îșiia mâna atât de pe Guvern, cât și de pe PD-L: „De-acum încolo, faceți cevreți!

Premierul cheamă patru miniștri la raport

În urma discuției cu președintele, Emil Boc s-a retras laPalatul Victoria, unde, spre după-amiază, a decis să-i cheme peBerceanu, Vlădescu, Șeitan șiDumitru pentru a discuta despre eventuala lorremaniere.

În urma scurtei întâlniri, MihailDumitru, ministrul Agriculturii, știa sigur căva fi remaniat, motiv pentru care și-a luat rămas bun de lapremier, considerând ca experiența sa în Executiv a fost una”interesantă”:

„Domnul Boc m-a informat că sunt pe lista miniștrilor care vorfi remaniați și mi-a mulțumit pentru colaborare. Mi-am luat larevedere și i-am spus primului-ministru că experiența mea ca membrual Cabinetului a fost interesantă”, a declarat el, potrivitMediafax. Sebastian Vlădescu,ministrul Finațelor, i-a urmat în scurt timp, deși acesta n-a fostfoarte bucuros de hotărârea luată de Boc: „Bănuiesc că este odecizie politică. Din punctul meu de vedere este o eroare”.

Lista remanierii se mărește și rămânedeschisă

Mai târziu, către seară, prim-ministrul a plecat la Parlament laședința Cole­giului Director al PD-L, desfășurată în biroulRobertei Anastase. Înaintea înce­perii ședinței listaminiștrilor pro­puși spre schimbare semodificase con­si­derabil, incluzându-i, de data aceas­ta, și peRadu Berceanu, ministrul Transporturilor, și Adriean Videanu,ministrul Economiei . Noile nume vehiculate a apărea în GuvernulBoc 5 sunt: Ion Ariton la Ministerul Economiei, Anca Boagiu laTransporturi, Valeriu Tabără la Agricultură, Gheorghe Ialomițianula Ministerul Finanțelor, Valerian Vreme la Comunicații și NeluIoan Botiș la Ministerul Muncii. (Liliana Ruse, RaulFlorea)

Inchide