SECRETUL VOTULUI SECRET DIN PDL: ce înseamnă indicativul „Boc 66″

SECRETUL VOTULUI SECRET DIN PDL: ce înseamnă indicativul „Boc 66
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 04:47

Lupta pentru șefia PDL devine din ce în ce mai dură, taberelelui Emil Boc și Vasile Blaga străduindu-se să își păstrezesusținătorii și să-și atragă cât mai mulți electori din teritoriu.După ce și-au testat influența prin strângerea semnăturilor desusținere din partea liderilor de filiale, cei doi candidați și-aurefăcut calculele odată cu stabilirea numărului de delegați carevor vota la congresul din mai.

La prima strigare, Emil Boc este cel care a preluat avantajul,având în spate atât majoritatea opțiunilor venite din parteaelectorilor de drept (parlamentarii, liderii de filiale și membriiBiroului Permanent), cât și sprijinul unei mari părți a electoriloraleși din rândul organizațiilor județene. Joi seara, dupăstabilirea numărului de delegați care vor reveni filialelor,susținătorii lui Boc au făcut simulări până la nivelul persoanelorcare vor participa la Convenția Națională. Concluzia „contabililor”lui Boc: premierul are șanse să câștige alegerile împotriva luiBlaga. „În acest moment Boc are 60%. Până săptămâna viitoare vaavea 66%”, a precizat pentru gândul unul dintreliderii democrat-liberali apropiați premierului.

Pe ce organizații se bazează premierul

Imediat după anunțul sprijinului direct pe care Traian Băsescu l-afăcut în favoarea lui Boc, câteva nume grele din rândul oamenilorde bază ai lui Blaga au trecut în tabăra premierului, cele maigrăitoare exemple fiind Ioan Oltean (Bistrița-Năsăud) și MihaiStănișoară (Mehedinți). Cel care a înclinat balanța a fost însășeful PDL Suceava, Gheorghe Flutur. O dată cu trecerea sa de partealui Boc, Flutur i-a adus premierului nu doar una dintreorganizațiile cu cel mai mare număr de delegați (47), ci șiinfluența pe care secretarul executiv o are în toată zona de nord aMoldovei.

CLICK PE HARTĂPENTRU A MĂRI

Grafică: Oana Pavelescu

Tot 47 de delegați vor veni și din partea Aradului, județ asupracăruia Boc nu este însă singurul care ridică pretenții. În Arad,stabilirea numărului de delegați nu este decât începutul luptei,opțiunile urmând a fi împărțite în urma lobby-ului făcut pe de oparte de către primarul Aradului Gheorghe Falcă pentru Boc, iar pede altă arte de către președintele filialei, Gheorghe Seculici,pentru Blaga. De departe cel mai important județ pentru pedeliștieste Clujul.

Nu mai puțin de 49 de delegați vor participa la votul din mai,iar de la toți se așteaptă aceeași alegere: Emil Boc. Aceeașisituație și la Prahova, care prin președintele Camerei Deputaților,Roberta Anastase, îi va aduce lui Boc 40 de voturi.

Pe cine contează Blaga

Cu toate acestea, bătălia nu este încă pierdută pentru VasileBlaga. Cu sprijinul majorității senatorilor democrat-liberali, dinrândul cărora a strâns 36 de semnături, actualul secretar generalse repliază prin oamenii rămași fideli: vicepreședintele CezarPreda, care va aduce de la Buzău 26 de voturi, vicele SorinFrunzăverde, care va mobiliza cei 29 de delegați, și Ostaficiuc,șeful de la Timiș, filială importantă ce adună 44 de delegați. DeșiMoldova în marea ei parte pare să fi trecut în tabăra lui Boc, dela Iași a fost dat deja semnalul de sprijin pentru Blaga, carepoate conta pe senatorul Mihaela Popa.

Tot cu Blaga vor merge și fostul ministru al Transporturilor,Radu Berceanu, care este președinte peste o filială cu greutate.Totuși, cel mai probabil, Berceanu nu îi va putea aduce lui Blagatoate cele 39 de voturi ale Doljului, întrucât organizația estemăcinată de un mai vechi conflict între oamenii actualuluipreședinte și cei ai Elenei Udrea și ai reprezentantului acesteia,deputatul Gelu Vișan. Divizată este și Constanța, organizațiereprezentată de 33 de delegați, în timp ce la Sibiu, filială cu 32de delegați, influența este împărțită între ministrul Economiei IonAriton și vicepreședintele Raluca Turcan.

• O situație similarăeste și în Muntenia. Dâmbovița își va împărți cei 41 de delegațiîntre Boc, prin președintele Florin Popescu, și Blaga prindeputatul Gheorghe Albu. În Argeș, este de așteptat ca liderulfilialei, Mircea Andrei, să nu-i poată asigura lui Boc susținereatuturor celor 28 de delegați, întrucât o anumită influențăpăstrează și vicele Cristian Boureanu, care mizează pe Blaga.Situația se complică și mai mult în privința Capitalei. Odată cuprevizibila înlăturare a lui Bogdan Cantaragiu de la cârmaorganizației Sectorului 1, căruia i s-a netezit calea spreexcluderea din partid, susținerea lui Blaga a fost redusă la douăfiliale. Din totalul celor 156 de delegați cât strânge în totalBucureștiul, Blaga va conta pe cei 25 de delegați conduși depreședintele de la Sectorul 4, Romeo Raicu, și probabil pe cei 26de delegați ai primarului Sectorului 6, Cristian Poteraș.

Per total,1408 pedeliști vor fi chemați în 14 mai să decidăsoarta partidului. Dintre aceștia, 929 urmează să fie stabiliținominal de către colegiile directoare județene.

La fel ca la precedentul congres, numărul delegaților aleși aifilialelor a fost stabilit în funcție de numărul de voturi aduse șide procentul înregistrat de fiecare organizație în parte laultimele patru scrutine.

CURTAȚIGrupul „reformiștilor”, invitat în tabăra luiBoc

După ce și-a anunțat intenția de a veni cu o moțiune separatăpentru șefia partidului, grupul reformiștilor format dineuroparlamentarii Cristian Preda, Monica Macovei și deputatul SeverVoinescu este curtat din ce în ce mai intens de tabăra premieruluiBoc. La câteva zile după invitația făcută de către șefa PDLBucurești, Elena Udrea, care a declarat că îi așteaptă pe cei treisă sprijine moțiunea lui Emil Boc, vicepreședintele PDL, RalucaTurcan, lansează un nou apel. „Chiar dacă au existat opiniidiferite pe parcursul timpului, alăturarea grupuluiMacovei-Preda-Voinescu la platforma premierului Boc ar genera undublu câștig politic. Pe de o parte, ar duce la un proiect demodernizare realistă și de perspectivă pentru PDL; pe de altăparte, ar aduce un plus de forță și un semnal de unitate pe omoțiune cu sens reformist care implică tot activul de partid -președinți de organizații, primari și consilieri locali”, aprecizat, pentru gândul, Raluca Turcan.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Cum îţi dai seama dacă mierea este naturală. Cum o verifici cu un pahar cu...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Lovitură ȘOC pentru PFIZER! Anunțul venit acum este fără precedent! NIMENI nu se aștepta
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021