Șeful de campanie al prezidențiabilului USR-PLUS: Fac apel la Orban să nu mai inducă ideea că ar putea să nu existe un tur doi al alegerilor

Redactor:
Politic
Șeful de campanie al prezidențiabilului USR-PLUS: Fac apel la Orban să nu mai inducă ideea că ar putea să nu existe un tur doi al alegerilor
Cătălin Drulă, șeful de campanie al prezidențiabilului USR-PLUS Dan Barna, a făcut apel la Ludovic Orban să nu mai inducă ideea că nu va exista un tur 2 al alegerilor. Acesta a precizat că prezidențiabilele pot fi câștigate din primul tur „doar dacă ești Nicolae Ceaușescu la al XVI-lea Congres".

„Nu se pot câștiga alegerile prezidențiale din primul tur, practic vorbind. Conform Constituției actuale, pentru a câștiga din primul tur, candidatul trebuie să fie votat de 50%+1 din numărul total de alegători înscriși pe liste, nu 50%+1 din cei prezenți la vot. Adică sunt necesare 9.154.045 voturi, conform listelor actuale”, a scris Cătălin Drulă, pe Facebook.

Deputatul USR a adăugat că „La prezența tipică (de ex. Tur 1 2014 – 9.723.232 de alegători), asta înseamnă că ar trebui ca un candidat să ia 95% din voturile exprimate ca sa câștige din primul tur. Evident, așa ceva este practic imposibil. Se poate, dar doar dacă ești Nicolae Ceaușescu la al XIV-lea Congres”.

El a mai spus că informația lansată de liderul PNL Ludovic Orban potrivit căreia Klaus Iohannis ar putea câștiga prezidențialele din primul tur de scrutin este „la limita fake news-ului”.

„Prin urmare, informația că Iohannis poate câștiga din primul tur, spusă de Ludovic Orban astăzi, este la limita fake-news-ului. Va exista un tur 2! Miza este dacă acolo va fi Dan Barna și vom avea o competiție pe bune în turul 2. Sau dacă acolo va fi Dăncilă și PSD-ul va primi astfel un colac de salvare”, a completat Drulă.

Acesta i-a cerut lui Klaus Iohannis să accepte o dezbatere cu Dan Barna.

„Fac apel la Ludovic Orban ca șef de campanie al PNL să păstreze această luptă corectă și să nu mai inducă ideea că ar putea să nu existe un tur 2. De asemenea, îi cer să-și convingă candidatul, pe dl. Iohannis, să accepte o dezbatere cu Dan Barna. Românii au dreptul să vadă măcar o dezbatere între primii candidați înainte de primul tur”, a conchis Cătălin Drulă.

Reacția vine după ce Ludovic Orban le-a cerut liberalilor, la o întâlnire cu simpatizanții joi în județul Dâmbovița la care a participat și Klaus Iohannis, să câștige alegerile din primul tur.

„În 2014, Klaus Iohannis a câștigat alegerile și le-a câștigat fără drept de apel în turul doi. Vă cer ca în 2019 să câștigăm alegerile din primul tur. Putem, fără niciun fel de problemă, să câștigăm alegerile, încă din primul tur, cu un scor la care nu se așteaptă nimeni”, a spus Orban.

Inchide