Senatorii s-au răzgândit. Condamnații pentru corupție NU vor mai fi grațiați. Ultimele decizii ale Comisiei Juridice

Redactor:
Gabriel Pecheanu
Senatorii s-au răzgândit. Condamnații pentru corupție NU vor mai fi grațiați. Ultimele decizii ale Comisiei Juridice
Senatorii au revenit asupra votului dat miercuri în comisia juridică și au decis ca pedepsele pentru cei condamnați pentru dare sau luare de mită și trafic de influență să nu mai fie grațiate. Aceeași decizie a fost luată și pentru cei condamnați pentru abuz în serviciu și pentru conflict de interese.

Membrii Comisiei juridice din Senat au revenit joi asupra amendamentului privind grațierea pedepselor pentru corupție, 5 senatori votând pentru respingerea acestuia, în timp ce patru senatori ai PSD și ALDE s-au abținut.

De asemenea, senatorii au respins, joi, două amendamente care prevedea grațierea persoanelor condamnate pentru abuz în serviciu și pentru conflict de interese.

Senatorul PMP Traian Băsescu a pledat, în timpul ședinței, pentru grațierea persoanelor condamnate pentru abuz în serviciu, apreciind că problema a fost interpretată abuziv de procurori.

„La noi problema abuzului în serviciu a fost interpretată abuziv. Mă uit la raportul ultim al doamnei șefe a DNA care spunea că sunt 2150 de dosare în lucru, în afară de ceea ce este trimis în instanță, legate de abuz în serviciu. În același timp mă uit și în Europa. Nu cred că în toate statele membre găsim 50-100 de dosare. Noi avem 2150 în lucru. Este evident că avem – și a demonstrat și CCR – că avem o aplicare defectuoasă. (…) Eu susțin să grațiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de punere sub control a instituțiilor politice. Instituțiile politice trebuie să lucreze pentru țară și nu să stea sub controlul procurorilor”, a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a dat ca exemplu recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora abuzul în serviciu trebuie „interpretat în sens îngust și aplicat cu un prag înalt”.

Supus la vot, amendamentul a fost respins, în favoarea votând doar cinci senatori, de la PSD și ALDE.

De asemenea, Comisia juridică a respins și amendamentul care prevedea grațierea persoanelor condamnate pentru conflict de interese, în favoare votând doar trei senatori.

Inchide