Senatul a respins, luni, proiectul de lege privind reorganizareaMAI, care prevedea reducerea numărului de posturi cu aproape10.000, pentru încadrarea în cheltuielile bugetare aprobate prinlegea bugetului de stat.
Raportul Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, derespingere, a întrunit 61 „împotrivă”, 51 „pentru” și oabținere.
Proiectul legislativ a obținut doar 67 de voturi „pentru” și 46″împotrivă”, în timp ce numărul minim de voturi necesare pentruaprobare este de 69, legea având caracter organic.
Senatul este primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiinddecizională.
Potrivit bugetului de stat aprobat în decembrie 2010, numărulmaxim de posturi bugetate pentru MAI este în jur de 132.000, cifrăanunțată și de ministrul Traian Igaș, la dezbaterea legii,miercurea trecută.
Proiectul de lege pentru încadrarea cheltuielilor MAI în bugetulaprobat prevede reducerea numărului de angajați prin trecerea înrezervă, retragerea din activitate, încheierea contractelor demuncă, încetarea raporturilor de serviciu.
Numărul de posturi ocupate de polițiști, cadre militare înactivitate, soldați și gradați voluntar, preoți militari,funcționari publici și personal contractual ar urma să se reducă cuaproximativ 10.000, alte 8.000 de posturi vacante urmând sădispară.
Nominalizarea angajaților ale căror raporturi de muncă urmeazăsă înceteze se va face pe baza unor criterii de evaluare, de cătreo comisie specială constituită în acest scop, la nivelul fiecăreiunități a aparatului central a MAI.
Criteriile vor ține cont de existența unei hotărârijudecătorești de condamnare, rămasă definitivă, a unei sancțiuniadministrative, a unor antecedente disciplinare, de îndeplinireacondițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, deexistența cumulului pensiei cu salariul, de nivelul pregătiriiprofesionale și de rezultatele evaluării profesionale în ultimii 3ani.
Gabriel Pecheanu,[email protected]