SPECIAL GÂNDUL: Muzeul de ceară al modelelor politice din România. Prigoană jr.: „Obama e cel mai bun produs de marketing de la Iisus Hristos încoace”

SPECIAL GÂNDUL: Muzeul de ceară al modelelor politice din România. Prigoană jr.: Obama e cel mai bun produs de marketing de la Iisus Hristos încoace
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 09:46

Victor Ponta a deschis sezonul la „modelling” politic. Nu estesingurul care s-a identificat, de-a lungul activitățiii sale, cupersonalități proeminente ale istoriei. Pentru unii există modele,pentru alții doar personaje demne de admirație. Fiecare dintrepoliticienii noștri, selecționați de soartă și electorat în ligamare, poartă în el tiparul perfecțiunii: un 90-60-90 alpoliticianului universal. Parte dintre ei ne-au ajutat să redefinimADN-ul clasei politice românești.

Ponta face șpagatul între Castro și TonyBlair

Liderul social-democrat, Victor Ponta, a oscilat, sub presiuneapopulară, între două cupluri de notorietate. În primă instanță,acesta s-a văzut, cu ochii minții fostului adolescent rebel,alături de colegul său de bancă, din Opoziție, Crin Antonescu,întruchipându-i pe Guevara și Castro. „Eu și Crin suntem ca FidelCastro și Che Guevara, dar dictatorul nu a fugit încă”, a spusPonta într-o seară revoluționară, la televizor. Nu mică a fostsurprinderea audienței să-l audă vorbind astfel pe șefulsocial-democrației românești despre notoriul dictatorlatino-american. Fapt care l-a determinat pe Ponta să o vireze,rapid, spre modelul premierului de succes, întruchipat de TonyBlair și Jose Luis Zapatero. „De fapt modelele mele politice suntBlair și Zapatero, iar PSD va veni cu astfel de modele în politică”și-a lămurit Ponta, ulterior, opțiunile.

Geoană a rămas cu gândul la Clinton

Mircea Geoană s-a înscris și el în fan-clubul Tony Blair. Dar nuși-a uitat nici modelul de peste Ocean – Bill Clinton. În viziuneafostului lider social-democrat „ei sunt doi dintre cei maitalentați politicieni din familia noastră politică”. „Am văzut înClinton un politician de real succes, care a pus bazele noii stângiamericane”, povestește Geoană. Nici Blair nu s-a lăsat mai prejos,stârnind admirația fostului lider social-democrat prin impunereaproiectului politic „A treia cale”. „A reușit, astfel, să îmbineelemente cu puternice accente sociale și elemente economicesocial-liberale”, își explică Geoană preferințele.

Iliescu are „o stimă” pentru Bălcescu și i-a „plăcut”Mitterand

Mentorul liderilor social-democrați din Kiseleff, Ion Iliescu,spune că a trecut, de mult, de vârsta la care ești călăuzit demodele. „Eu nu cred că se gândește cineva în mod serios să copiezemodelul altcuiva. Fiecare are personalitatea lui”, susține Iliescu.Este însă, pe deplin, de acord că fiecare dintre noi are reperelesale umane și o anumită admirație față de personalități istoriceori publice.

„Am o stimă deosebită pentru anumite personalități din istorianoastră națională, de exemplu Nicolae Bălcescu. Un om dăruit uneicauze și poporului său” spune Iliescu. Francois Mitterand a fost,de asemenea, o personalitate politică foarte apropiată sufletuluisău. „A fost o relație specială cu un om special. Am legat cu el ocomunicare directă”. Iliescu spune că Mitterand a marcat nu numaiviața sa, ci și viața politică a României. „Ne-a fost de mareajutor. Iar comunicarea umană cu el a fost una dintre cele maibune”, spune fostul președinte al României.

Tandemul Avramescu-Preda are modele de pe treicontinente

De partea cealaltă a Bulevardului Aviatorilor, veciniidemocrat-liberali din Aleea Modrogan au și ei modele dintre celemai diferite. Dacă vechii lideri ai PD-L s-au ferit să vorbeascădespre acestea, pentru a nu răni orgolii, cei tineri și-au devoalatpreferințele. Tandemul Preda-Avramescu își împarte modelele pe treicontinente. Cătălin Avramescu, declarat de „orientare ideologică,republican”, spune că are o mare simpatie pentru teoreticieniidemocrației americane, „fondatori ai republicii, Madison, Hamiltonși Jefferson”. „Ei se află în centrul ideologiei mele și, sincer,preferințele mele nu se îndreaptă către un model autohton”, spuneAvramescu.

Colegul său de echipă, Cristian Preda, extinde paleta modelelorla doi autori și trei politicieni. „Cei doi sunt Machiavelli șiRousseau, iar cei trei Kemal Ataturk, Adenauer și de Gaulle”, spunePreda. Ce l-a atras la ei? „Hotărârea și determinarea în acțiune șiîndârjirea și curajul de a merge împotriva curentului mai departedecât părea să dorească societatea la un moment dat”.

Băsescu l-a vrăjit pe Prigoană

Un alt tânăr de viitor al democrat-liberalismului de la Șoseaeste Honorius Prigoană. Modelul său autohton este, simplu, TraianBăsescu. „Pentru că e singurul președinte, care a început adevăratareformă a statului și singurul președinte din Europa Centrală și deEst care a obținut al doilea mandat consecutiv”. Celelalte modelese află înrămate pe pereții Casei Albe. „Obama, și Kennedy”. Primulpentru că este „cel mai bun produs de marketing de la Iisus Hristosîncoace”, iar cel de-al doilea pentru că a fost, pur și simplu, „unpreședinte extraordinar de bun”.

Modelele transilvănene ale lui Marko

Liderul aliaților PD-L la guvernare, Marko Bela, nu și-a alesnici el modele din pleiada politicienilor contemporani. Dinistorie, însă, poate da două exemple, care l-au impresionat.”Principele Transilvaniei de acum câteva secole, Bethlehem Gabor”,o personalitate care a reușit „să mențină echilibrul într-un momentistoric foarte greu”, iar dintre cele două Războaie, „tot dinpolitica transilvană, vă pot spune de Kos Karoly”, un politician”foarte înțelept și de echilibru”.

Modelele lui Becali, de la Brâncoveanu laReagan

De vizavi de sediul PD-L din Modrogan, din palatul său de aur șicleștar, Gigi Becali, luat cam pe nepregătite, nu are un modella-ndemână. Dar, dacă se gândește bine, ar exista douăpersonalități care merită tot respectul său. „Ronald Reagan șiConstantin Brâncoveanu”. „Păi, Brâncoveanu și-a dat jertfă pentrureligia neamului, nu?! Pentru ortodoxie. El și toată familia lui.Ce model mai bun vrei?”, iar Reagan pentru că s-a luptat și el cuSatan. „Reagan a spus: comunismul este dracu!! Păi vezi?!…”.

Năstase, modelul lui Miki

Reprezentantul Independenților, Șerban Mihăilescu, are și elmodelele sale. Primul este Adrian Năstase. „Nu-i nicio glumă.Năstase este extrem de laborios, de inteligent și a lucrat foartemult pentru binele țării”, își amintește Mihăilescu. Cel de-aldoilea model – Sarkozy. „Pentru că m-am întâlnit cu el laBucurești, în 2003, când era ministru de Interne, și m-a ajutatfoarte mult să rezolv problema copiiilor abandonați.

Margaret Thatcher, modelul lui Relu Fenechiu

Unul dintre puținii domni din politicia românească având odoamnă (de Fier) drept model, este liberalul Relu Fenechiu. „Înpolitica românească, poate doar Corneliu Coposu m-a convins că a fipolitician nu înseamnă a fi neapărat și un individ cu interese”, amărturisit vicepreședintele PNL.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii