Statul de drept, SUSPENDAT 45 de zile

Statul de drept, SUSPENDAT 45 de zile
Publicat: 28/08/2014, 13:22
Actualizat: 27/03/2019, 13:18

În prag de campanie electorală, Guvernul schimbă o lege pentru un interes de moment: Victor Ponta și Liviu Dragnea merg mai departe cu ordonanța care le va permite aleșilor locali să aleagă partidul din care vor face parte. În acest moment, legea spune că acel primar sau consilier care renunță la partidul pe listele căruia a fost ales își pierde mandatul. În anunțul făcut de la ședința de Guvern, Victor Ponta a spus că Executivul va mări de la 10 (cât era în prima variantă a ordonanței) la 45 de zile fereastra de timp în care aleșii locali pot să aleagă noul partid. Este o nouă încercare Guvernului de a schimba regulile în timpul jocului. Drept reacție, ambasada SUA s-a declarat în această dimineață „îngrijorată”, iar opoziția a organizat un miting în fața Palatului Victoria.

Reacția ambasadei SUA

„Am auzit argumente pro și contra ordonanței propuse cu privire la aleșii locali. Suntem îngrijorați în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanțe de urgență și credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis și transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă și toate părțile interesate”, se arată într-o declarație a Ambasadei SUA remisă, joi, agenției MEDIAFAX, înaintea începerii ședinței de Guvern pe agenda căreia se află proiectul de act normativ.

Ședința Executivului, programată inițial pentru ora 10.00, a fost amânată pentru ora 10.30.

Proiectul de act normativ a fost anunțat oficial pe agenda ședinței Guvernului.

Ce cuprinde ordonanța traseiștilor

Primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații declarați supleanți vor avea la dispoziție zece zile pentru a-și exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-și piardă funcția.

„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) și art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență primarii și președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații care au fost declarați supleanți, isi pot exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Primul alineat la care se referă derogarea prevede: „calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului” prin „pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales”. Conform celui de-al doilea alineat, „calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, ca urmare a pierderii, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales”.

Primarii și președinții de CJ depun declarația la: partidul politic sau la organizația minorității naționale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Consilierii locali, județeni și supleanții își vor anunța opțiunea politică la: partidul politic sau la organizația cetățenilor aparținând minorității naționale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Ce se întâmplă cu primarii care nu depun declarația

Conform proiectului, cei care nu vor depune această declarație rămân membri ai partidului politic sau organizației minorității naționale, după caz, pe listele partidului care a făcut parte dintr-o alianță politică sau alianță electorală, dacă acesta/aceasta continuă să existe din punct de vedere legal; devin independenți, dacă partidul politic sau organizația minorității naționale, după caz, dacă acesta/aceasta nu mai există din punct de vedere legal.

Secretarii unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea opțiunii politice de către aleșii locali au obligația să comunice situația centralizatoare a aleșilor locali la instituția prefectului.

O altă prevedere a proiectului de ordonanță modifică Legea privind alegerea autorităților administrației publice locale.

„La art. 96, alineatul (9) din Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale nr. 67/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, republicată, se modifică după cum urmează: «(9) Candidații înscriși în liste și care nu au fost aleși sunt declarați supleanți în listele respective. În caz de vacanță a mandatelor de consilieri locali/județeni aleși pe liste de candidați, supleanții vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscriși în liste, dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice din care fac parte confirmă în scris că supleanții fac parte din partidul politic respectiv»”, se arată în proiect.

Forma actuală a alineatului prevede: „Candidații înscriși în liste, care nu au fost aleși, sunt declarați supleanți în listele respective. În caz de vacanță a mandatelor de consilieri aleși pe liste de candidați, supleanții vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscriși în liste, dacă, pâna la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau, dupa caz, alianțele politice ori alianțele electorale pe listele cărora au candidat supleanții confirmă în scris, sub semnătura conducerilor județene ale partidelor politice, respectiv ale acelor partide politice care au constituit alianțe politice sau alianțe electorale, că supleanții fac parte din partidul politic respectiv ori din unul dintre partidele politice care au constituit alianțele politice sau alianțele electorale, după caz”.

În forma modificată este eliminată orice referire la alianțele politice sau electorale în procesul de validare a pozițiilor de consilieri.

Intenția de promovare a acestei OUG a fost anunțată în 22 asugust, la Suceava, de către vicepremierul Liviu Dragnea, care a declarat că în prezent foarte mulți aleși locali activează pentru alte partide și propunea ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleșii locali să își aleagă partidul fără să își mai piardă mandatul.

„Devine din ce în ce mai pregnantă o situație. Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administrația locală generată de apariția unor partide – PMP, PLR, ruperea USL, apariția ACL și au început din ce în ce mai mulți primari să își exprime public susținerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majoritățile consiliilor locale și județene”, a argumentat el.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, referindu-se la OUG, că este necesară deblocarea autorităților locale și ieșirea din minciună și ipocrizie.

„Părerea mea despre acest lucru, vreau să vă spun foarte direct: cred că este necesar în primul rând să deblocăm autoritățile locale”, a precizat Ponta, arătând că în acest moment în municipiul București, la nivelul CGMB, nu se mai iau decizii de trei luni.

Opoziția a criticat proiectul, amenințând inclusiv cu sesizarea Comisiei de la Veneția. Cristian Diaconescu i-a scris președintelui Comisiei Europene pe acest subiect, iar ACL a sesizat ambasadele statelor UE și pe cea a SUA.

Ordonanța va intra în vigoare odată cu depunerea la Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația