STENOGRAME: Cum plănuia Ioan Niculae să-l preseze pe Geoană cu protestele a mii de oameni, pentru adoptarea unei hotărâri de Guvern

Redactor:
Catalin Lupasteanu
STENOGRAME: Cum plănuia Ioan Niculae să-l preseze pe Geoană cu protestele a mii de oameni, pentru adoptarea unei hotărâri de Guvern
Ioan Niculae plănuia să-l preseze pentru Mircea Geoană pentru adoptarea unei hotărâri de guvern, punându-l pe vicepreședintele CJ Brăila, Bunea Stancu, să-i transmită liderului politic că mii de oameni sunt pregătiți să vină la București să protesteze pentru subvenții, potrivit unei interceptări.

Ioan Niculae plănuia să-l preseze pentru Mircea Geoană pentru adoptarea unei hotărâri de guvern, punându-l pe vicepreședintele CJ Brăila, Bunea Stancu, să-i transmită liderului politic că mii de oameni sunt pregătiți să vină la București să protesteze pentru subvenții, potrivit unei interceptări.

Procurorii anticorupție redau, în rechizitoriul prin care Bunea Stancu și Ioan Niculae au fost deferiți justiției pentru corupție, obținut de Mediafax, o interceptare din care reiese că patronul grupului InterAgro îl punea pe vicepreședintele CJ Brăila să-i spună lui Mircea Geonă că mii de oameni sunt pregătiți să vină să protesteze la București.

Concret, Niculae dorea, în martie 2009, adoptarea de către ministrul agriculturii de la acea vreme, Ilie Sârbu, a unei hotărâri de guvern, pe care oficialul nu o adoptase încă. La momentul discuției cu Bunea Stancu, Niculae arată că trebuie să fie purtate discuții cu Mircea Geoană privind acest aspect și că lui Geoană trebuie să i se spună că mii de oameni sunt pregătiți să vină la București pentru a protesta.

Procurorii DNA redau, în referatul înaintat judecătorilor, o discuție dintre miliardarul Ioan Niculae și liderul PSD Gheorghe Bunea Stancu, în care afaceristul insistă să fie numit un om al PSD în fruntea companiei naționale Transgaz. Niculae îl laudă pe fostul ministru al Sănătății, Ioan Bazac.

Interceptarea discuției telefonice din 29.01.2009, orele 15:26, dintre Ioan Nicolae (IN) și Bunea Stancu (BS):

„IN: Am fost la Transgaz…

BS: Te-ai dus pentru gaz?

IN: Da. PSD n-a pus nici director la Transgaz.

BS: O să pună ai răbdare.

…………………

BS: Am treabă. Să mi-i pun pe ăștia la ANRM, la CEC, la EximBank. Am o grămadă de posturi. Trebuie să mi-i pun, înțelegi.”

Rechizitoriul mai prezintă o discuție dintre aceleași două persoane din 7 martie 2009 în care este menționat numele fostului ministru Ionuț Bazac.

„BS: Nu. Am fost. Ei, în partid toată lumea vrea funcții, și pe la București și la Brăila. Am pus la AN Mediu vicepreședinte, la Agenția Națională a Proprietății, președinte, la Rezervele Statului, președinte, la RA-APPS, o grămadă. Am vreo 7-8 funcții pe astea naționale, știi.

……………………………

IN: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, dl. ministru, ai mână bună.

BS: Ionuț? (Bazac – nota procurorilor). Băi, el belește (expresie trivială – nota procurorului). Dacă el o strâmbează cu mine nu durează o săptămână și-i retrag sprijinul politic. Și dacă m-a băgat în vreun scandal îl schimbă în două zile.

…………………………..

BS: Vezi că l-am sunat pe panarama aia, știi tu care.

IN: Da.

BS: Ăla cu subvențiile.

IN: Da.

BS: Înțelegi? Și i-am amintit cum a ajuns ministru. Eu nu i-am amintit altceva.

IN: (expresie trivială).

BS: Păi cum, nu știi? Eu am pierdut atunci nopți cu el, fii convins. Bă, trebuie să voteze (expresie trivială). Și dacă vroiam îl puneam pe … Dar am fost un bou când l-am pus pe Steriu, un tâmpit am fost. M-am luat după alții ca să nu mai zic după cine (expresie trivială).

………………………………

IN: Dă-i un telefon lui (expresie trivială), (se referă la ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu). Zi-i: Băi, dacă nici astăzi n-o faci și nici cel târziu miercurea viitoare…

BS: Lasă, măi, că vorbesc cu… Că văd exact dacă a pregătit-o. Vorbesc cu Nica… Lasă că știu eu pe unde o iau. După aia îl sun pe el.”

………………………………

„Ioan Niculae (I.N.): Măi, ai reușit să vorbești cu (expresie trivială)? Bagă azi?

Bunea Stancu (B.S.): Nu. Nu răspunde. Am încercat. Lasă că-l găsesc eu. De cine vorbești? De Ilie Sârbu, nu?

I.N.: Da.

(…)

B.S.: Mă, ăsta chiar este nenorocit?

I.N.: Este nenorocit rău.

B.S.: Vorbesc cu Geoană, mă.

I.N.: Vorbește cu Geoană.

B.S.: Da. Îl sun pe Geoană.

I.N.: Și spune-i altfel lui Geoană, băi sunt pregătiți ăștia de pe la județele Brăila, Galați, Vaslui să vină cu câteva mii de oameni în București să te întrebe unde sunt aia 15 milioane de lei pe hectar pe care i-ai promis în campanie.

(…)

I.N.: Nu, dar trebuie vorbit cu Geoană. Pică dacă nu intră până luni, s-a dus.

B.S.: Deci trebuie o Hotărâre de Guvern care să…da auzi. Ăsta ce trebuie să facă? Să dea o Hotărâre de Guvern cu îngrășămintele, nu?

I.N.: E făcută HG. Și el o plimbă de o lună și jumătate nenorocitul ăsta, deci are banii în buget.”

Niculae a refuzat să negocieze cu Ionuț Costea, cumnatul lui Geoană, dar l-a acceptat pe Hrebenciuc

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, îi povestea vicepreședintelui CJ Brăila, Bunea Stancu, cum a refuzat să discute cu Ionuț Costea, cumnatul lui Geoană, despre finanțarea campaniei partidului, admițând acest lucru doar când a fost trimis pentru tratative Viorel Hrebenciuc.

Procurorii anticorupție redau în rechizitoriul prin care i-au deferit justiției, pentru fapte de corupție, pe Ioan Niculae și Bunea Stancu, document obținut de MEDIAFAX, o discuție ambientală purtată de cei doi în 5 noiembrie 2009, în holul hotelului Marriott din Capitală.

Potrivit interceptării, Niculae îi povestea lui Bunea cum l-a refuzat în discuțiile despre o posibilă finanțare a campaniei PSD din 2009, pe Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană și președinte al EximBank.

Niculae a arătat în această discuției că a vorbit totuși despre acest subiect atunci când a fost trimis la el pentru tratative Viorel Hrebenciuc.

„Inculpatul Ioan Niculae îi spune coinculpatului Bunea Stancu că pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donații i-a fost trimis Ionuț Cotea însă Ioan Niculae a refuzat să colaboreze cu acesta, astfel că următorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc care l-a întrebat «cât ești dispus să dai?»”, se arată în rechizitoriu.

Niculae i-a povestit la acel moment lui Stancu : „Măi, zic: eu pot să dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie să știe cât mai puține persoane. Știi tu (nota procurorilor: adică Viorel Hrebenciuc) și Ionuț Costea, care nu știe decât că m-am întâlnit eu cu el. El nu trebuie să spună. Atâta dau”.

Potrivit procurorilor anticorupție, Niculae arată în această discuție, surprinsă ambiental, că Niculae admite că a plătit deja o parte din bani, respectiv 7 miliarde de lei vechi.

„În continuarea dialogului dintre cei doi este realuată tema numirilor în funcții publice. Bunea Stancu îi arată lui Niculae că a înțeles ideea exprimată de acesta și anume că Mihai Tănăsescu este indezirabil pentru funcția de ministru al economiei”, mai notează anchetatorii care arată că în continuare Niculae îl înjură pe Tănăsescu și reiterează dorința numirii la Ministerul Economiei a lui Iulian Iancu.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără operații estetice. Care este de fapt,...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide