STS: Aplicațiile de la alegerile prezidențiale vor respecta prevederile legale

Redactor:
Departamentul Social
STS: Aplicațiile de la alegerile prezidențiale vor respecta prevederile legale
Prin-adjunctul STS, Ionel-Sorin Bălan, informează că la alegerile prezidențiale din noiembrie, instituția va clarifica și răspunde la toate întrebările legate de funcționarea aplicațiilor pentru a fi evitate neînțelegerile, subliniind toate serviciile vor respecta prevederile legale.

Conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 631/2019 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru președintele României din anul 2019, art. 5, Serviciul de Telecomunicații Speciale tranmite, printr-un comunicat de presă, că instituția asigură:

– aplicații informatice conform cerințelor operaționale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, și anume Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), în cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum și Aplicația de centralizare a proceselor verbale, în cadrul Sistemului informatic de de centralizare a proceselor-verbale (SICPV);

– echipamente informatice și de comunicații pentru implementarea și funcționarea sistemelor informatice și asistența tehnică necesară acestora;

– terminalele informatice pentru secțiile de votare din țară și străinătate în vederea:

– asigurării funcționării SIMPV;

– înregistrării video-audio a operațiunilor efectuate de membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor;

– fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării și transmiterea acestora în SICPV.

– servicii de telefonie specială și de comunicații de voce și date necesare birourilor electorale din țară.

„Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal asigură verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot. SIMPV semnalează tentativele de vot ilegal, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale și agregă date statistice privind prezența alegătorilor la vot. Nu există nicio implicare a SIMPV în procesul de numărare a voturilor”, se arată într-un comunicat al STS.

Datele sunt obținute prin numărarea efectivă și centralizarea voturilor în secțiile de votare, sunt consemnate în procese verbale și asumate prin consens și semnături de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și membrii acestora.

Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), din cadrul SIMPV, asigură preluarea datelor de identificare ale alegătorilor de către operatorii de calculator și compararea acestora cu datele deja înregistrate în SIMPV, pe baza listelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, mai informează STS.

De asemenea, STS asigură funcționarea Centrului de suport tehnic prin care furnizează asistență pentru operatorii de calculator din secții.

În cadrul Centrului de suport tehnic funcționează:

– Centrul de preluare a apelurilor, de tip Call Center;
– Centrele de intervenție operativă pentru remedierea eventualelor disfuncționalități ale SIMPV, organizate la nivel național;
– Dispeceratele tehnice.

„Totodată, în perioada premergătoare alegerilor, specialiștii STS și AEP asigură evaluarea și instruirea operatorilor de calculator din țară și din străinătate. La instruirea membrilor-operatori din secțiile de votare din străinătate participă și MAE. Pentru a îndeplini funcția de operator, cetățenii români fac o solicitare în acest sens către AEP, conform Hotărârii AEP nr. 36/2019″, mai precizează STS.

Reprezentanții STS mai informează că operatorii de calculator se înscriu pe o platformă disponibilă în Internet, unde au la dispoziție materiale de instruire (îndrumar, instrucțiuni și proceduri de lucru), prevederile legislative și filme de prezentare cu activitățile pe care trebuie să le desfășoare pe timpul procesului electoral.

Ca urmare a participării la sesiunile de evaluare și instruire, desfășurate în locațiile din țară stabilite de AEP, dar și în sistem videoconferință cu membrii-operatori din străinătate, operatorii susțin o testare, iar AEP îi desemnează în secțiile de votare.

„În perioada de pregătire a procesului electoral, specialiștii STS au derulat măsuri de asigurare a serviciilor de comunicații de voce și date în locațiile în care vor funcționa secții de votare în țară și au desfășurat activități de selecție și instruire a operatorilor de calculator”, se mai arată în sursa citată.

Prim-adjunctul directorului STS, general de brigadă ing. Ionel-Sorin Bălan, a transmis, prin același comunicat de presă, că pentru o informare corectă transparentă privind rolul Serviciului, dar și pentru a fi „evitate neînțelegerile”, vor transmite informări periodice.

„Dorim să arătăm toată deschiderea noastră pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de funcționalitățile sistemelor și aplicațiilor informatice care ne-au fost solicitate să fie proiectate și implementate de către Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central. Ne exprimăm disponibilitatea de a răspunde concret la întrebările care țin de activitățile desfășurate de instituția noastră pentru furnizarea serviciilor de comunicații și tehnologia informației prevăzute prin legislație. Vă asigurăm că aplicațiile și serviciile dezvoltate și furnizate vor respecta, ca și până acum, prevederile legale aplicabile și vor fi realizate cu utilizarea unor tehnologii moderne, în condițiile existenței unor măsuri de reziliență și securitate cibernetică adecvate”, mai explică Ionel-Sorin Bălan.

 

Tags:
Toni Petrea, OUT de la FCSB. Becali a confirmat decizia în plin play-off: "Fără nicio...
Așa arăta până azi! Bianca Drăgușanu s-a transformat complet. Ce intervenții și-a făcut! O mai...
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Dezvăluiri incendiare ale Simonei Halep despre operația de micșorare a sânilor! De ce i-a fost...
O bătrânică a contestat amenda pentru nepurtarea măștii! Doar îşi dezaburise ochelarii. Ce a urmat
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
O glumă a lui Elon Musk a adus pe piață o nouă criptomonedă. Cât costă...
Așa arăta până azi! Bianca Drăgușanu s-a transformat complet. Ce intervenții și-a făcut! O mai...
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Fiica Anamariei Prodan a împlinit 22 de ani. Cum arată Rebecca Dumitrescu acum
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în două ţări europene
Inchide