STS: Aplicațiile de la alegerile prezidențiale vor respecta prevederile legale

STS: Aplicațiile de la alegerile prezidențiale vor respecta prevederile legale
Prin-adjunctul STS, Ionel-Sorin Bălan, informează că la alegerile prezidențiale din noiembrie, instituția va clarifica și răspunde la toate întrebările legate de funcționarea aplicațiilor pentru a fi evitate neînțelegerile, subliniind toate serviciile vor respecta prevederile legale.

Conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 631/2019 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru președintele României din anul 2019, art. 5, Serviciul de Telecomunicații Speciale tranmite, printr-un comunicat de presă, că instituția asigură:

– aplicații informatice conform cerințelor operaționale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, și anume Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), în cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum și Aplicația de centralizare a proceselor verbale, în cadrul Sistemului informatic de de centralizare a proceselor-verbale (SICPV);

– echipamente informatice și de comunicații pentru implementarea și funcționarea sistemelor informatice și asistența tehnică necesară acestora;

– terminalele informatice pentru secțiile de votare din țară și străinătate în vederea:

– asigurării funcționării SIMPV;

– înregistrării video-audio a operațiunilor efectuate de membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor;

– fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării și transmiterea acestora în SICPV.

– servicii de telefonie specială și de comunicații de voce și date necesare birourilor electorale din țară.

„Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal asigură verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot. SIMPV semnalează tentativele de vot ilegal, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale și agregă date statistice privind prezența alegătorilor la vot. Nu există nicio implicare a SIMPV în procesul de numărare a voturilor”, se arată într-un comunicat al STS.

Datele sunt obținute prin numărarea efectivă și centralizarea voturilor în secțiile de votare, sunt consemnate în procese verbale și asumate prin consens și semnături de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și membrii acestora.

Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), din cadrul SIMPV, asigură preluarea datelor de identificare ale alegătorilor de către operatorii de calculator și compararea acestora cu datele deja înregistrate în SIMPV, pe baza listelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, mai informează STS.

De asemenea, STS asigură funcționarea Centrului de suport tehnic prin care furnizează asistență pentru operatorii de calculator din secții.

În cadrul Centrului de suport tehnic funcționează:

– Centrul de preluare a apelurilor, de tip Call Center;
– Centrele de intervenție operativă pentru remedierea eventualelor disfuncționalități ale SIMPV, organizate la nivel național;
– Dispeceratele tehnice.

„Totodată, în perioada premergătoare alegerilor, specialiștii STS și AEP asigură evaluarea și instruirea operatorilor de calculator din țară și din străinătate. La instruirea membrilor-operatori din secțiile de votare din străinătate participă și MAE. Pentru a îndeplini funcția de operator, cetățenii români fac o solicitare în acest sens către AEP, conform Hotărârii AEP nr. 36/2019″, mai precizează STS.

Reprezentanții STS mai informează că operatorii de calculator se înscriu pe o platformă disponibilă în Internet, unde au la dispoziție materiale de instruire (îndrumar, instrucțiuni și proceduri de lucru), prevederile legislative și filme de prezentare cu activitățile pe care trebuie să le desfășoare pe timpul procesului electoral.

Ca urmare a participării la sesiunile de evaluare și instruire, desfășurate în locațiile din țară stabilite de AEP, dar și în sistem videoconferință cu membrii-operatori din străinătate, operatorii susțin o testare, iar AEP îi desemnează în secțiile de votare.

„În perioada de pregătire a procesului electoral, specialiștii STS au derulat măsuri de asigurare a serviciilor de comunicații de voce și date în locațiile în care vor funcționa secții de votare în țară și au desfășurat activități de selecție și instruire a operatorilor de calculator”, se mai arată în sursa citată.

Prim-adjunctul directorului STS, general de brigadă ing. Ionel-Sorin Bălan, a transmis, prin același comunicat de presă, că pentru o informare corectă transparentă privind rolul Serviciului, dar și pentru a fi „evitate neînțelegerile”, vor transmite informări periodice.

„Dorim să arătăm toată deschiderea noastră pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de funcționalitățile sistemelor și aplicațiilor informatice care ne-au fost solicitate să fie proiectate și implementate de către Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central. Ne exprimăm disponibilitatea de a răspunde concret la întrebările care țin de activitățile desfășurate de instituția noastră pentru furnizarea serviciilor de comunicații și tehnologia informației prevăzute prin legislație. Vă asigurăm că aplicațiile și serviciile dezvoltate și furnizate vor respecta, ca și până acum, prevederile legale aplicabile și vor fi realizate cu utilizarea unor tehnologii moderne, în condițiile existenței unor măsuri de reziliență și securitate cibernetică adecvate”, mai explică Ionel-Sorin Bălan.

 

Tags:
Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Dezinfectanții periculoși vânduți în România. Provoacă orbirea și afecțiuni grave! E strigător la cer!
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Carmen Uscatu: Am pornit spitalul dintr-o disperare, pentru că nu există un loc în România...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
O femeie a pus bicarbonat de sodiu peste fructe. Ce a observat în apă după...
Decizie șoc în Argentina în urma decesului lui Maradona
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Povestea de dragoste dintre Zac Efron și Vanessa Valladares a ajuns la final: ,,Soarta nu...
Inchide