STS contraatacă: Medicul Zamfir nu a transmis coordonatele locului accidentului, ci ora afișată pe ecranul telefonului

Redactor:
Clarice Dinu
STS contraatacă: Medicul Zamfir nu a transmis coordonatele locului accidentului, ci ora afișată pe ecranul telefonului
Anunț de ultimă oră

La două săptămâni de la accidentul aviatic din Apuseni, STS susține că datele furnizate de medicul Radu Zamfir la 112 reprezentau  de fapt ora afișată pe ecranul telefonului mobil, nu coordonatele geografice ale locului accidentului. Mai mult, Serviciul condus de Marcel Opriș, prin vocea purtătorului de cuvânt, susține că la solicitarea dispecerilor de a transmite o altă coordonată doctorul „a refuzat să mai dea alte informații, spunând că a transmis informațiile și că nu mai dă nimic”.

„Serviciul de Telecomunicații Speciale protestează ferm față de afirmațiile potrivit cărora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin sistemul 112. Dânsul a descris doar ce vedea în jurul său și pe un ecran de telefon mobil, începând cu ora 19.30, doctorul Zamfir indicând ca și coordonate ora afișată pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1 care evident nu sunt coordonate geografice. La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonată care începe cu 46, a refuzat să mai dea alte informații, spunând că a transmis informațiile și că nu mai dă nimic”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al STS, Adrian Fulea.

Potrivit acestuia, medicul Sorin Ianceu, un alt supraviețuitor al accidentului în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și Aura Ion, nu a sunat la 112. 

Întrebat de ce a fost nevoie de două săptămâni pentru a spune exact ce date a furnizat Zamfir, Fulea a precizat doar că în permanență a susținut că datele date de medic nu erau cele geografice.

În prima declarație dată la o zi după accident, pe 21 ianuarie, doctorul Zamfir a susținut că a transmis celor care au solicitat coordonatele.

Pe 22 ianuarie, STS, prin vocea purtătorului de cuvânt, a precizat că medicul Radu Zamfir nu a dat niciul fel de coordonate geografice privind locul accidentului aviatic din Munții Apuseni, iar epava avionului prăbușit a fost găsită în aria indicată de Serviciu, fără a preciza însă ce date au fost furnizate de doctor.

„Doctorul Radu Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate geografice, s-a discutat cu apelantul, i s-au cerut datele geografice și nu a reușit să le trimită și să le furnizeze. Epava avionului a fost găsită în zona în care a fost dată harta STS, la marginea zonei respective, în zona indicată de STS. Aria de cerc a fost cu raza de 14-15 kilometri, iar la marginea ei s-a găsit avionul prăbușit. STS-ul nu a dat două coordonate greșite. A dat o singură locație, nu mai multe, una și bună. Au fost șapte apeluri (de la pasageri ai avionului -n.r.) de pe două telefoane mobile diferite din două rețele de telefonie diferite și s-au primit aceleași semnale din două celule. Aceleași informații s-au primit din ambele celule, pentru aceeași zonă”, a spus Adrian Fulea, la vremea respectivă.

 Recent, doctorul Sorin Ianceu, unul dintre supraviețuitorii accidentului, a susținut că în discuțiile avute cu operatorii  de la 112 s-au oferit date care ar fi permis localizarea epavei în maximum o oră.

„Am repetat obsesiv Horea… Cum mergi de la Horea spre Beliș suntem pe partea dreaptă, undeva la jumătatea distanței. Le puteam și desena. Ceea ce regretăm cel mai mult este faptul că nu am reușit să realizăm un screenshot ecranului telefonului mobil. Dacă l-am fi trimis pe mail, am fi putut fi localizați în câteva minute, maxim o oră”, a declarat Sorin Ianceu la un post de televiziune.

 

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide