Sulfina Barbu: Pentru comasarea alegerilor locale sunt două variante privind modificarea legislației

Sulfina Barbu: Pentru comasarea alegerilor locale sunt două variante privind modificarea legislației
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 27/04/2012, 23:23

Președintele Comisiei de administrație din Camera Deputaților, deputatul PDL Sulfina Barbu, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că pentru comasarea alegerilor pot fi luate în calcul două variante – de modificare a legii administrației locale și alegerilor locale sau prin adoptarea unei legi organice.

Barbu a spus, într-o conferință de presă, că PDL dorește ca alegerile din 2012 să fie comasate în toamna anului 2012, iar alegerile locale să se desfășoare odată cu cele parlamentare.

Întrebată care va fi procedura legislativă prin care se vor putea comasa alegerile în toamna anului 2012, ea a spus că există două variante – una de modificare a legii administrației publice locale și a legii alegerilor locale, iar cea de-a doua, de adoptare a unei legi organice prin care să fie stabilite aceste modificări.

„Există două variante: o lege organică prin care să se prelungească mandatul și prin care să stabilim prelungirea mandatului până în luna noiembrie, sau în Legea 215/2001, articolele care se referă la acest mandat al consilierilor locali și primarilor să fie modificat și legea alegerilor locale să fie modificată. Putem merge cu modificarea celor două legi, sau o lege organică care să prevadă aceste lucruri și să modifice aceste acte normative”, a spus Barbu.

Întrebată dacă această modificare este constituțională în condițiile în care legea prevede doar pentru viitor, ea a spus că „orice lege prevede pentru viitor”.

„Noi ne referim la posibilitatea dată de lege că mandatul este de patru ani și poate fi prelungit prin lege organică”, a spus deputatul PDL.

Potrivit Legii administrației publice locale, „mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav”.

Sulfina Barbu a subliniat, în aceeași conferință de presă, că cel mai important obiectiv este reorganizarea administrativ-teritorială pentru ca aceste alegeri să fie comasate.

Ea a arătat că pentru reorganizarea administrativ-teritorială nu este obligatorie organizarea unui referendum în prealabil, apreciind că Guvernul nu este condiționat de nicio lege pentru un referendum național, ci doar administrațiile locale trebuie să organizeze referendum întrucât nu au drept de inițiativă legislativă.

„Pentru că autoritățile locale nu au inițiativă legislativă așa cum are Guvernul, legiuitorul, în înțelepciunea lui, a gândit, și asta cu mulți ani în urmă, să facă un referendum local și apoi să trimită inițiativa legislativă, cu toate documentele, Parlamentului”, a spus Barbu.

Ea a mai declarat că se vor retrasa și colegiile electorale dacă se va reuși reducerea numărului de parlamentari și se va schimba sistemul electoral.

„Totul este legat de deciziile pe care le vom lua pe noul sistem electoral”, a spus deputatul PDL.

Ea a adăugat că PDL își dorește vot uninominal fără sistemul actual de compensare și că se pronunță pentru un sistem în care câștigătorul colegiului să preia și mandatul.

Barbu a arătat că pe actuala legislație electorală, în 2008, PDL a câștigat primul loc în 196 de colegii electorale și a preluat doar 166 de mandate, dar a evitat să comenteze în legătură cu raportul între numărul de mandate de parlamentar obținute de PDL în funcție de numărul total de voturi exprimate.

Totodată, deputatul PDL a mai spus că PDL dorește ca pragul electoral să rămână același.

„Discuțiile au fost ca pragul electoral să rămână așa cum este astăzi, dar când vom avea o viziune completă asupra sistemului electoral în comisia coaliției o vom prezenta”, a spus Barbu.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, că alegerile comasate vor avea loc în luna noiembrie a anului 2012, dând asigurări că acest lucru se va întâmpla cu certitudine, indiferent dacă opozziția este sau nu de acord.

„Noi sperăm ca într-o săptămână să avem o hotărâre definitivă a coaliției majoritare pentru ca, în perioada următoare, să putem să finalizăm acea dezbatere prin adoptarea actului normativ prin care se va realiza acest lucru”, a spus el.

Întrebat când anume vor avea loc alegerile comasate, Oltean a spus că în noiembrie 2012, cu certitudine.

„Noi, în acest moment, luăm în calcul comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, ceea ce înseamnă că vom avea alegeri în noiembrie 2012. Sută la sută. Data alegerilor este atributul exclusiv al Guvernului, iar ea nu poate să fie stabilită în așa fel încât să diminueze mandatul, ci să fie exact de patru ani. Deci, în așa fel va fi gândită data alegerilor, încât mandatul de patru ani să nu fie întrerupt nici măcar cu o zi”, a declarat Oltean.

Luni dimineață, surse din coaliție au declarat agenției MEDIAFAX că partidele din arcul guvernamental au căzut de acord asupra comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, însă rămâne în discuție sistemul de vot care va fi adoptat pentru legislative.

Asupra propunerii de comasare a alegerilor a existat „consens total”, au precizat sursele citate. Varianta comasării este amânarea până în toamna anului 2012 a alegerilor locale, însă nu s-a stabilit o dată pentru organizarea acestora, au precizat aceleași surse.

MEDIAFAX a anunțat încă de duminică după-amiază că data luată în calcul de PDL pentru organizarea alegerilor parlamentare și locale comasate este 18 noiembrie 2012. Surse din partid au declarat, atunci, pentru MEDIAFAX, că PDL vrea ca alegerile parlamentare și cele locale să aibă loc simultan în data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutată în coaliție împreună cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative, conform discuțiilor purtate duminică la reuniunea PDL de la Parlament.

Tibi Bujdei, [email protected]

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Horoscop luni, 18 octombrie! Zodia care are cei mai mulți dușmani. Nu face eroarea fatală...
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021