• Publicat:
Politică

Tăriceanu amenință: Le voi trimite scrisori lui Iohannis și Dăncilă dacă premierul numește miniștri de la ALDE / Cei care merg în Guvern, o fac ca persoană individuală, nu ca membri ALDE

Tăriceanu amenință: Le voi trimite scrisori lui Iohannis și Dăncilă dacă premierul numește miniștri de la ALDE /  Cei care merg în Guvern, o fac ca persoană individuală, nu ca membri ALDE
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va trimite scrisori către Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, în cazul în care premierul va numi în Guvern miniștri de la ALDE. Liderul formațiunii a precizat că îi va spune șefului statului să nu semneze decretele.

„Astăzi (miercuri – n.r.) dacă acest zvon se va confirma, dacă va apărea un anunț cu privire la numirea unor persoane în calitate în ghilimele de membri ALDE o voi notifica public pe doamna Dăncilă printr-o scrisoare deschisă că a încălcat prevederile constituționale și faptul că nu respectă decizia pe care noi am luat-o de a ieși de la guvernare. Îl voi înștiința și pe președinte să nu semneze decretele de numire, având în vedere că noi am luat decizia de a ieși de la guvernare și ar încălca prevederile constituționale ale articolului 85″, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la Parlament.

Liderul ALDE a adăugat că tentativ PSD de a racola oameni din partidul pe care îl conduce și de a le da funcții în Guvern denotă felul în care premierul alege să nu respecte regulile democratice.

„Încercarea PSD denotă stilul pe care îl înțelege doamna Dăncilă să îl practice și care este unul care nu intră în nici un fel de normă democratică a regulilor democratice pentru că în fond dacă e să ne gândim simplu de tot și miniștrii care fac parte în Guvern și reprezentarea în Parlament este ca urmare a votului cetățenilor, ea nu poate să sară peste aceste lucruri și să încerce să facă așa un fel de echipă încropită în care ea crede că este reprezentat un partid, care a decis să iasă de la guvernarea numai pentru a încerca să evite votul în Parlament cum ar trebui dat în cazul în care se schimbă compoziția politică a Guvernului”, a explicat Tăriceanu.

El a mai spus că șeful Executivului nu poate continua cu astfel de artificii, pentru că prevederile constituționale sunt foarte clare.

„Doamna Dăncilă nu poate să funcționeze în continuare cu aceste artificii, în cazul articolului 85 din Constituție vorbește foarte clar despre acest lucru. Președintele poate să numească miniștri, numai în condițiile în care la o schimbare a structurii politice există un vot de încredere prealabil în Parlament. Doamna Dăncilă încearcă din răsputeri tot felul de formule care sunt de lumea a treia, de țară de lumea a treia ca să evite acest vot în Parlament”, a conchis președintele ALDE.

Reacția vine în contextul în care lideri ai PSD au purtat negocieri cu trei membri ai ALDE, Marian Cucșa, Ștefan-Alexandru Băișanu și Ionuț Sibinescu pentru a intra în Guvern și a prelua portofoliile rămase vacante după demisia celor trei miniștri ai ALDE, au declarat surse politice, pentru Mediafax. 

Tăriceanu: Cei care merg în Guvern, o fac ca persoană individuală, nu ca membri ALDE

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, referitor la posibilele negocieri ale unor colegi de partid pentru a intra în Guvern, că aceștia fac acest lucru „ca persoană individuală” și nu în calitate de membri ai ALDE.

„Haideți să vă spun ceva, am auzit aceste lucruri, nu am o confirmare oficială, nu pot să vă spun decât o chestiune de principiu că cei care vor face sau doresc să facă parte dintr-un Guvern fac acest lucru ca urmare a hotărârii partidului din care fac parte, deci este acolo problemă de reprezentare a partidului. O astfel de hotărâre nu a fost luată, din contră noi am luat hotărârea de a ieși de la guvernarea cu 81 de voturi pentru și două abțineri dintre care un singur parlamentar a votat, s-a abținut”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament, întrebat despre faptul că Viorica Dăncilă încearcă să coopteze în Guvern oameni din ALDE în funcții de miniștri.

Președintele ALDE a adăufat că „cei care încearcă acest demers îl fac ca persoană individuală, nu îl fac în calitate de membri ALDE, asta trebuie să știe și doamna Dăncilă și ei, dacă acest lucru este adevărat, acum nu știu dacă aceste informații au o bază reală sau nu, dar eu v-am explicat o chestiune de principiu”.

 

Inchide