Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Taxa auto varianta 2011, aprobată. Cum vor ajunge mult mai mulți români să plătească impozit

Taxa auto varianta 2011, aprobată. Cum vor ajunge mult mai mulți români să plătească impozit
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, inițiat de Ministerul Mediului și Pădurilor, care prevede o reducere a taxei de până la 25%, potrivit unor surse guvernamentale.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, inițiat de Ministerul Mediului și Pădurilor, care prevede reducerea taxei cu până la 25%, dar și plata acesteia pentru mașinile înmatriculate înainte de 2007, după cum a anunțat Laszlo Borbely, ministrul mediului, la finalul ședinței de Guvern, scrie Mediafax.

Conform proiectului, dacă taxa de poluare plătită începând cu 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea noii legi contribuabilii pot să solicite restituirea diferenței de bani. Taxa va fi calculată pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisiile de CO2 și deprecierea autoturismului.

Scapă doar cei care nu își vor vinde mașina pe care au cumpărat-o la mâna a doua

Taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, pentru autovehiculele noi sau second-hand înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în țară sau străinătate, cât și pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.

Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce
intră în vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.

Noua taxă va fi plătită de către cumpărători, a precizat ministrul. De exemplu, dacă o persoană vrea să cumpere o mașină care a fost achiziționată, tot la mâna a doua, din România, după 1 iulie 2008, atunci aceasta va fi nevoită să plătească noua taxă, pentru că taxa aplicată de la acea dată era aplicată doar mașinilor la mâna a doua de import. Dat fiind faptul că taxa va fi plătită doar la vânzare, de către cumpărător, rezultă că nu vor fi afectați de această taxă cei care nu efectuează nicio tranzacție.

Statul va încasa în urma aplicării noii variante a taxei de poluare circa 331 de milioane de lei pe an, după cum a precizat ministrul Mediului.

Prima formă a proiectului de modificare a taxei prevedea o diminuare a acesteia de circa 30%, de la 1 iulie.

Ovidiu Barbulescu, [email protected]

Citește și: Mic ghid pentru SUTELE DE MII DE ROMÂNI care vor SĂ ÎȘI RECUPEREZE taxa auto

Citește și: Borbely: Vrem ca Parlamentul să discute în procedură de urgență proiectul legii taxei de poluare

Citește și: Borbely: Guvernul ia în calcul înlocuirea taxei de primă înmatriculare cu una generală de poluare pentru toate autoturismele

Citește și: CUM ARATĂ TAXA AUTO 2011 : va fi redusă cu 30%, plată la prima vânzare și vor fi restituiți banii începând cu 1 iulie 2011

Inchide