Toader, înaintea deciziei CEDO privind penitenciarele: Sperăm că judecătorii nu se așteaptă ca noi să fim peste noapte cei mai buni

Redactor:
Raluca Pancu
Toader, înaintea deciziei CEDO privind penitenciarele: Sperăm că judecătorii nu se așteaptă ca noi să fim peste noapte cei mai buni
CEDO va prezenta, marți, decizia pilot cu privire la condițiile din penitenciarele din România, informație confirmată, luni, de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului pe marginea proiectului de lege privind grațierea. "Rămânem în așteptarea deciziei pilot a CEDO și cu speranța că judecătorii europeni cunosc realitatea din România, că nu se așteaptă ca noi să fim peste noapte cei mai buni", a spus Toader, menționând faptul că speră ca decizia să fie una "echilibrată care să înțeleagă condițiile concrete de la noi". În timpul dezbaterii, la propunerea liberalilor, senatorii juriști au hotărât să prelungeasă termenul de dezbatere a proiectului de lege privind grațierea cu 15 zile, în contextul în care marți se împlinea termenul de adoptare tacită, urmând ca propunerea să fie transmisă Biroului Permanent pentru a o include pe ordinea de zi a plenului de azi.

„Legea e de complexitate deosebită și, din altă perspectivă, extrem de interesantă pentru statul nostru. Mâine, CEDO se va pronunța în legătura cu deciza pilot referitoare la situația din penitenciare. Ceea ce înseamnă că ce discutăm, astăzi, aici, reprezintă un segment din politica penală, dar și o parte din măsurile pe care Curtea Europeană le așteaptă față de starea de aglomerație și față de condițiile din penitenciare. Eu, ca ministru al Justiției, ce aș putea afirma în așteptarea deciziei CEDO: că Guvernul a inițiat o serie de măsuri consistente pentru înlăturarea acelor condiții precare din penitenciare pentru îndeplinirea exigențelor stabilite de convenție, se modernizează parte din penitenciare, sunt în construcție extinderea altor stabilimente, avem două penitenciare noi, avem legea grațierii pe care o discutați și care va rezolva secvențial o mică parte a problemelor din penitenciare”, a declarat Tudorel Toader, luni, prezent în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului, în contextul în care invitația era adresată ministrului Justiției pentru marți.

Ministrul Justiției a precizat că va veni cu proiectul de lege de modificare a Codului Penal „care să fie complementar” celui dezbătut de senatoriii juriști. Totodată, Toader a subliniat că așteaptă „cu mare interes” decizia pilot a CEDO de marți cu privire la situația din penitenciarele din România și că speră să fie una „echilibrată care să înțeleagă condițiile concrete de la noi”.

„Cu referire la legislație, la aplicarea legislației în penitenciare, cu referire la grațiere și la proiectul de lege cu care vom veni în scurt timp în câteva zile, rămânem în așteptarea deciziei pilot a CEDO și cu speranța că judecătorii europeni cunosc realitatea din România, că nu se așteaptă ca noi să fim peste noapte cei mai buni, că judecătorii europeni să constate voința, determinarea, buna noastră credință spre ireversibilitate, spre îndeplinirea standardelor europene, spre respectarea cerințelor de detenție din penitenciare. Aștept cu mare interes deciza de mâine. Sper într-o decizie echilibrată care să înțeleagă condițiile concrete de la noi, decizie după care vom veni cu acea foaie de parcurs (…) cu măsurile pe care le vom lua pentru îndeplinirea tuturor condițiilor din decizie”, a mai spus Toader.

 

 

Inchide