Tokes le cere explicații liderilor UDMR despre banii primiți de la București și Budapesta. Frunda îi răspunde că Uniunea a luat bani doar din România

Tokes le cere explicații liderilor UDMR despre banii primiți de la București și Budapesta. Frunda îi răspunde că Uniunea a luat bani doar din România
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 08:57

Liderul Consiliului Naționalal Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a afirmat la Oradea,că șefii UDMR au creat un sistem de ONG-uri prin care atrag baniatât de la bugetul României, cât și de la bugetul Ungariei, și cereCongresului Uniunii, care va avea loc la sfârșitul acesteisăptămâni, „să dea socoteală pentru aceștibani”.

„În ’90, UDMR s-a legitimatprin revoluția pornită la Timișoara. A fost cel mai democratic dințară și fruntaș al schimbării de regim, dar între timp organizațias-a deteriorat și azi e unul din celelalte partide ale paleteipolitice din România, ca un oarecare partid postcomunist. Singuradeosebire este că limba oficială este limba maghiară, darnomenclatura din UDMR face parte din nomenclatura politică dinRomânia, fără deosebire”, a declarat Tokes astăzi, la Oradea.Europarlamentarul maghiar susține că Uniunea a pus în plan secundarreprezentarea intereselor comunității maghiare din România, fiindmai interesată de obiectivele liderilor săi.

Tokes: „Șefii UDMR Bihor audeturnat banii Bisericii”

Totodată, Laszlo Tokes a acuzat conducereafilialei Bihor a UDMR că a folosit banii câștigați de EparhiaReformată de Piatra Craiului pentru un proiect finalizat laînceputul anului 2000 și finanțat de Guvernul Ungariei cu mai multezeci de milioane de forinți, în propriul beneficiu „sub paravanulunui centru cultural construit la Oradea pentru uzul comunitățiimaghiare, dar folosit exclusiv de liderii UDMR”. „Centrul Ady s-aconstruit pe bani furați dintr-un proiect câștigat de EparhiaReformată, dar proiectul a fost deturnat după instalarea GuvernuluiMedgyessi și azi acolo se țin festivități și a devenit un centru departid al UDMR”, a afirmat Tokes.

El spune că liderii bihoreniai UDMR au pus la punct un întreg sistem de fundații prin carebeneficiază de fonduri de la două bugete. „Ei sunt curatori și îșițin monopolul politic și economic prin aceste fonduri cumulate șipersonale din banii publici plătiți de contribuabili ca taxe, și înlei, și în forinți”, susține Tokes, care a cerut Congresului ca”liderii Uniunii să dea socoteală întregii comunități maghiare,atât timp cât UDMR își revendică întregul monopol politico-etnic,nu doar conducerii UDMR sau Curții deConturi”.

UDMR acuzată că acolonizat politic și economic Biserica

Fostul episcop a mai spus căUDMR, după ce și-a asigurat puterea financiară pentru a deține șiputerea politică, încearcă să-și subordoneze și acțiuneabisericilor maghiare din Transilvania, romano-catolică șireformată. „Trebuie să consemnez acea stare de fapt care aratăpătrunderea UDMR în viața Bisericii catolice și a Bisericiireformate, semn al colonizării politice și economice aBisericii”.

Frunda: „Nu amluat bani decât din România”

În replica, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, aafirmat pentru gândul că nu este la curent cu o astfelde declarație a lui Laszlo Tokes. „Dar, dincolo deafirmațiile domnului Tokes, vă pot spune că UDMR nu a luat bani dela bugetele celor două țări, ci numai de la bugetul României, prinConsiliul Minorităților Naționale, la fel ca și celelalteminorități” a afirmat senatorul maghiar. Totodată el precizează căUDMR nu a intenționat niciodată „să pătrundă” în viața Bisericiicatolice și a Bisericii reformate, iar ceea ce a făcut a fost săsuțină aceste biserici, în beneficiul etnicilor maghiari. La rândulsău, ministrul culturii, Kelemen Hunor, a declarat, pentrugândulcă toți baniiUniunii sunt verificați și controlați: „Sigur că înainteacongresului mulți fac declarații iar domnul Tokes este unul dintreei. Resping ferm acuzațiile făcute la adresa liderilorUDMR”.


Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021