TOPUL celor mai bogați candidați la alegerile europarlamentare. Câți bani au în CONTURI

Publicat: 12/04/2014, 15:47
Actualizat: 31/07/2014, 09:05

Peste 1,7 milioane de euro este cea mai mare sumă declarată în conturi de aspirant la un fotoliu de eurodeputat după alegerile din 25 mai. Peter Costea, un candidat independent, și-a făcut averea, potrivit declarației sale, din avocatură, profesie pe care o practică în Statele Unite. Cabinetul său din Texas și investițiile făcute i-au mai adus, pe lângă cele aproape două milioane de euro din conturi, un teren agricol în județul Arad, de peste 1.000 de metri pătrați, și o casă de locuit în Texas. Cu toate acestea, el conduce o Honda din 2001 și nici nu are bunuri care să depășească 5.000 de euro.

Nu departe de Peter Costea este și fostul europarlamentar și șef al Casei Național de Asigurări de Sănătate, liberalul Cristian Bușoi. Acum, el aspiră la un nou mandat de europarlamentar, fiind al cincilea pe lista liberalilor, ceea ce îi asigură un loc eligibil. Potrivit declarației de avere, Bușoi se poate lăuda cu 1,4 milioane de euro în cele 30 de conturi (10 dintre ele fiind pe numele soției), dar și cu nouă terenuri și patru imobile (două apartamente în București, un apartament în Bruxelles și o casă în Drobeta Turnu Severin). Mai mult, fostul șef al CNAS a declarat că deține bunuri în valoare de 42.000 de euro și că a făcut investiții de 1,2 milioane de euro, veniturile sale fiind bazate pe activitatea notarială a soției sale, dar și din investiții și plasamente.

Infografic Gândul.info

Încă nu a atins milionul de euro, dar cu un nou mandat de europarlamentar ar putea să o facă. Democrat-liberalul Marian Jean Marinescu luptă, din nou, pentru un fotoliu de eurodeputat, fiind pe locul patru pe lista PDL, adică un loc eligibil, și pe locul trei în topul conturilor eurocandidaților. Marinescu a declarat că deține aproximativ 700.000 de euro, nouă terenuri și două imobile. Are livezi care se întind pe aproape 15.000 de metri pătrați, fânețe de aproximativ 6.500 de metri pătrați, dar și peste 1.000 de mp de pădure.

Venit din Guvern, unde a fost secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, dar și din ASF, Doru Frunzulică vrea acum în Parlamentul European. Iar locul 13 pe lista alianței PSD-PC-UNPR aproape că îi garantează un loc la Bruxelles. Ajuns pe treapta a patra în topul conturilor eurocandidaților, Doru Frunzulică a declarat că deține aproximativ 500.000 de euro în conturi, dar și cinci terenuri în Ilfov, Olt și Brașov, nouă imobile (două case de vacanță și șapte case de locuit), plus tablouri, bijuterii și timbre în valoare de 30.000 de euro.

Ales europarlamentar PDL, în 2009, Cristian Preda deschide, la alegerile din 25 mai, lista Partidului Mișcarea Populară, în condițiile în care a fost exclus din PDL la sfârșitul lui 2013. Obișnuit cu Bruxelles-ul, Preda a adunat în conturi aproximativ 437.000 de euro. Mai mult, el a declarat că deține și două terenuri și un apartament.

N-are niciun teren, niciun imobil, conduce un Renault, dar are în conturi aproape 360.000 de euro. Pe locul șase în clasamentul conturilor candidaților la europarlamentare, Sorin Moisa, șef de cabinet al comisarului European pentru agricultură, Dacian Cioloș, ocupă locul zece pe lista PSD-PC-UNPR și, pe lângă banii din conturi, el mai declară și bunuri în valoare de 8.000 de euro.

Deschizătoarea listei PNL, Norica Nicolai, a început drumul european, în 2009, cu aproximativ 7.000 de euro în conturi. Acum, după un mandat, în conturile ei s-au adunat aproape 308.000 de euro și astfel ocupă locul șapte în topul averilor din bancă. Pe lângă bijuteriile sale, în valoare de 14.000 de euro, Norica Nicolai mai deține un teren și două imobile.

În prezent europarlamentar PDL, Theodor Stolojan deschide lista PDL pentru alegerile europarlamentare. Potrivit declarației sale de avere, democrat-liberalul deține patru terenuri și un apartament, conduce un Matiz, dar în conturi are aproximativ 256.000 de euro, ceea ce îl pune pe locul opt în clasamentul averilor candidaților.

Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru are „doar” 250.000 de euro în conturi, ceea ce-l clasează pe locul nouă în topul averilor aspiranților la un fotoliu de eurodeputat. Totodată, Boștinaru a declarat că deține și trei terenuri în București și în Prahova, o casă de locuit și două de vacanță.

Controversatul Sebastian Bodu, actual europarlamentar, ocupă locul doi pe lista PNȚCD, după Aurelian Pavelescu. Cu o declarație de avere aproape goală în 2009, 2014 l-a prins pe Bodu cu două terenuri și o fâneață, un apartament, un BMW din 2011 și cu aproximativ 240.000 de euro în conturi. Astfel, Bodu se clasează pe locul zece în clasamentul averilor celor care candidează la europarlamentare.

Soția premierului Victor Ponta n-a prins un loc în top 10, dar nu e foarte departe. Cu aproximativ 230.000 de euro în conturi, două terenuri, un apartament și două case de vacanță, Daciana Sârbu a intrat în cursa pentru europarlamentare de pe locul șapte pe lista PSD-PC-UNPR.

Infografic Gândul.info

O altă soție, de data aceasta cea a președintelui PNL, Crin Antonescu, ocupă locul al doilea pe lista liberalilor. Adina Vălean este și vicepreședinte al grupului politic ALDE din Parlamentul European. Potrivit declarației de avere, ea deține un teren, două apartamente, o casă de locuit și un loc de parcare, are bijuterii de 18.000 de euro, dar și aproximativ 200.000 de euro în conturi.

Cel mai probabil nu va prinde un loc de europarlamentar, fiind pe un loc neeligibil pe lista PMP. Însă Ruxandra Dragomir, fostă jucătoare de tenis, a intrat pe lista candidaților cu cei mai mulți bani în conturi, având aproximativ 186.000 de euro în bancă. Pe lângă bani, Dragomir a mai declarat că deține și trei terenuri în București și Cernica, trei case și trei ceasuri în valoare de 21.800 de euro.

Candidatul UDMR la alegerile europarlamentare Csaga Sógor se alătură topului celor mai înstăriți candidați, fiind pe locul 14, cu 163.000 de euro. Pe lângă bani, potrivit declarației de avere, udemeristul mai deține opt terenuri în Harghita, Cluj și Satu-Mare și șapte imobile (patru apartamente, două case de vacanță și un spațiu comercial).

Actual europarlamentar PSD, Viorica Dăncilă este trimisă din nou la Bruxelles pe locul nouă, adică un loc eligibil. Căsătorită cu un manager al unei companiei petroliere, Dăncilă a declarat că deține în conturi aproximativ 116.000 de euro, un teren și două imobile (un apartament și o casă de vacanță).

„Săracii” pepedediști

Probabil cele mai interesante declarații de avere le au candidații PPDD la alegerile europarlamentare, aceștia fiind chiar membrii conducerii centrale a partidului. În frunte cu Dan Diaconescu, implicat în diverse scandaluri, de la tentativa de a cumpăra Oltchim până la procesele cu banca Volksbank, PPDD ar putea candida la titlul de „cel mai sărac partid”. Motivul e simplu: în conturile candidaților înscriși în cursa pentru Bruxelles nu există niciun leu, euro sau dolar.

Primul pe listă, Dan Diaconescu. A declarat că deține 11 terenuri și șapte imobile, dintre care niciunul nu este un spațiu de locuit, ci numai spații comerciale. Are bijuterii în valoare de 400.000 de euro și a vândut zece imobile în 2012 la un preț total de peste 1,7 milioane de euro.

Simona Man, președinta partidului, la fel. N-are niciun cont, dar deține un teren, un apartament și bijuterii de 100.000 de euro.

Locul trei pe lista PPDD este Diana Voiculescu. Ea se declara fără bani în conturi și cu niciun imobil pe numele ei, dar, surpriză, are bijuterii de 500.000 de euro.

Secretarul general al partidului, Liviu Neagu, vrea și el în Parlamentul European, așa că intră în cursă pe locul patru pe lista PPDD. Zero lei în conturi, dar cu patru terenuri și două imobile.

Locul cinci pe lista PPDD pentru alegerile europarlamentare este ocupat de Radu Orzață. Potrivit declarației sale de avere, nu deține niciun teren, niciun imobil, nu are niciun cont, dar se mândrește cu trei mașini: o Toyota, un BMW și un Volvo.

În aceeași situație se află, de altfel, mai mulți candidați la Parlamentul European, de la toate partidele. În frunte cu foștii miniștri, Ramona Mănescu, Maria Grapini și Cristian Petrescu până la președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, liberalii Claudia Benchescu, Romeo Stavarache și Mihai Țurcanu, dar și pedelistul Orest Onofrei.

Cât câștigă un europarlamentar

Salariile europarlamentarilor sunt stabilite prin regulamentul Parlamentului European, dându-le posibilitatea să aleagă dacă să fie plătiți conform salarizării din Parlamentul țării din care fac parte (cazul italienilor) sau conform PE.

Astfel, un eurodeputat primește lunar o indemnizație de aproximativ 6.200 de euro net, plus alți 4.300 de euro pentru cheltuieli admnistrative (pentru administrarea cabinetelor parlamentare, telefonie mobilă, papetărie etc).

La aceste sume se mai adaugă și diurna de 304 euro pentru fiecare zi muncită fie în plenare, fie la comisii, fie la alte reuniuni ale UE sau 152 de euro pentru vizite de lucru în state din afara Uniunii.

Mai mult, europarlamentarii mai primesc și aproximativ 4.200 de euro pe an pentru călătorii în interes de serviciu.

În total, un eurodeputat poate ajunge să câștige aproximativ 207.000 de euro pe an, iar într-un mandat aproape un milion de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers